ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Στο «σφυρί» ακίνητα για λίγα ευρώ

0

Fast track πλειστηριασμοί με χαμηλές τιμές εκκίνησης - Συνεχίζουν την αποχή οι συμβολαιογράφοι της Κρήτης

Πλήθος πλειστηριασμών ακινήτων σε χαμηλές τιμές αναμένεται τον Νοέμβριο. Την ίδια ώρα, από τον Σεπτέμβριο αλλάζει το σκηνικό στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και πλέον ενεργοποιούνται ταχείες διαδικασίες για επανάληψη των άκαρπων πλειστηριασμών.

Πιο αναλυτικά, εάν ένας πλειστηριασμός κηρυχθεί άγονος, θα γίνεται νέος πλειστηριασμός μέσα σε 40 ημέρες και αν και στον δεύτερο πλειστηριασμό δε γίνει και πάλι κατακύρωση, τότε το αρμόδιο δικαστήριο θα δύναται να διατάσσει νέο πλειστηριασμό μέσα σε 8 εργάσιμες ημέρες με την ίδια ή κατώτερη τιμή.

Δηλαδή, ένα ακίνητο μπορεί πλέον να βγει για τρίτη φορά σε πλειστηριασμό γρηγορότερα, με τη διαδικασία να διαρκεί 48 ημέρες αντί 70 ημερών και σε πολύ χαμηλότερη τιμή. Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι προφανής: Στόχος είναι να βρεθούν ενδιαφερόμενοι αγοραστές για να φύγουν από τα χέρια των τραπεζών και του Δημοσίου τα ακίνητα των “κόκκινων” δανειοληπτών και οφειλετών.

Μπορεί λοιπόν για τα πρώτα ακίνητα που έβγαλε στο “σφυρί” η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για απλήρωτους φόρους και πρόστιμα να μη βρέθηκε ούτε ένας αγοραστής, αλλά αυτό σίγουρα θα αλλάξει όταν θα χτυπήσει για τρίτη φορά το ηλεκτρονικό “σφυρί” και θα έχουν πέσει ακόμη χαμηλότερα οι τιμές εκποίησης των ακινήτων.

Δεδομένου ότι το νέο πλαίσιο θα ενεργοποιηθεί τον Σεπτέμβριο, οι fast track πλειστηριασμοί με τις χαμηλές τιμές εκκίνησης θα γίνουν μέσα στον Νοέμβριο. Υπό αυτήν την έννοια, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει πως ο Νοέμβριος θα είναι ο μήνας των πλειστηριασμών.

Αποχή συμβολαιογράφων

Σε τοπικό επίπεδο, ωστόσο, συνεχίζεται η αποχή των συμβολαιογράφων, οπότε και έως τις 16 Σεπτεμβρίου οι πλειστηριασμοί αναστέλλονται, όπως επισήμανε η πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης Ιωάννα Μελάκη, σημειώνοντας πως «ο Αύγουστος είναι “νεκρός” μήνας και αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί» και ότι «σε τοπικό επίπεδο δεν έχουν γίνει πλειστηριασμοί. Κάποιοι ωστόσο ενδεχομένως να γίνονται στην Αθήνα. Δεχόμαστε, βέβαια, πιέσεις, αλλά πλειστηριασμοί δεν έχουν γίνει. Καταναλωτές που έρχονται σε εμάς αφορούν περιπτώσεις πουλημένων δανείων, όχι πλειστηριασμών».

Η αγορά κατοικίας πάντως, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, φαίνεται να έχει πιάσει “πάτο”, καθώς οι τιμές σταθεροποιούνται μετά τη μεγάλη πτώση που σημείωσαν στη διάρκεια της κρίσης, ενώ υπάρχει μικρή αναθέρμανση των συναλλαγών.

Όμως, το μεγάλο ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό μπορούν να απορροφηθούν οι χιλιάδες πωλήσεις κατοικιών που προγραμματίζουν οι τράπεζες τους επόμενους μήνες, χωρίς να πιεστούν σοβαρά οι τιμές.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Bank of America/Merrill Lynch, ακόμη και όταν οι τράπεζες πωλούν ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους μέσα από τις δικές τους πλατφόρμες, χωρίς να υπάρχει η πίεση του πλειστηριασμού που μειώνει τις τιμές, οι τιμές πώλησης κατοικιών από τις τράπεζες είναι χαμηλότερες από τις εκτιμώμενες αγοραίες τιμές.

Επίσης, όπως επισημαίνεται, τα προβληματικά ενυπόθηκα δάνεια αποτελούν το δυσκολότερο κομμάτι των προβληματικών χαρτοφυλακίων των τραπεζών. Σε αντίθεση με τα επιχειρηματικά “κόκκινα” δάνεια, που έχουν αρχίσει να μειώνονται, ιδιαίτερα από το τρίτο τρίμηνο του 2017, τα “κόκκινα” στεγαστικά δάνεια παραμένουν αμείωτα.

Το ρίσκο για τις τράπεζες είναι να υπάρξει περαιτέρω υποχώρηση των τιμών των κατοικιών στην Ελλάδα, κάτι που θα περιέπλεκε την προσπάθεια μείωσης των “κόκκινων” στεγαστικών.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, που παραθέτει η BofA, στην Ελλάδα εξακολουθεί να υπάρχει τεράστιο ποσοστό κατοικιών, σε σχέση με τον πληθυσμό, το υψηλότερο μεταξύ των χωρών-μελών του Οργανισμού, περίπου 570 ιδιόκτητες κατοικίες ανά 1.000 κατοίκους. Η προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων στα ακίνητα είναι δύσκολη, καθώς οι φόροι ακινήτων στην Ελλάδα είναι οι υψηλότεροι στην Ευρώπη (3,2% του ΑΕΠ).

“Τσουνάμι” ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από Νοέμβριο

Την ώρα που οι τράπεζες θα προσπαθούν να πουλήσουν ακίνητα, στην αγορά θα πέφτουν και τα ακίνητα από ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, οι οποίοι αναμένεται να επιταχυνθούν από το φθινόπωρο. Οι αναλυτές προβληματίζονται από τη χαμηλή απόδοση που έχουν ως τώρα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Όπως μάλιστα σημείωνε η BofA στην έκθεσή της, ακόμη και αυτά τα χαμηλά ποσοστά επιτυχίας, όμως, θα ήταν πολύ χαμηλότερα αν δεν αποτελούσαν οι ίδιες οι τράπεζες τους βασικούς αγοραστές των ακινήτων που βγάζουν στο “σφυρί”.

Το ποσοστό των ακινήτων που αγοράστηκαν από την Alpha από πλειστηριασμούς με την ίδια την τράπεζα επισπεύδουσα φτάνει το 72%, ενώ στην περίπτωση της Eurobank είναι ακόμη υψηλότερο, 87%.

Επίσης, αν ένας από τους βασικούς στόχους των τραπεζών ήταν να “στριμώξουν” με τους πλειστηριασμούς τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, τα στοιχεία ως τώρα δείχνουν ότι τα αποτελέσματα δε δικαιώνουν τις προσδοκίες. Μάλιστα, παρατίθενται από την BofA στοιχεία για τις εφάπαξ πληρωμές δανείων από στρατηγικούς κακοπληρωτές, που δείχνουν ότι η αύξηση των σχετικών πληρωμών είναι αμελητέα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ