ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Σε προσφορές και εκπτώσεις προσφεύγουν οι ξενοδόχοι

0

  • Συνεχίζεται η διαφορά μεταξύ αφίξεων και επίσημων διανυκτερεύσεων

Στην διαδικασία των εκπτώσεων και των προσφορών έχουν μπει και οι ξενοδόχοι του Ρεθύμνου, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού συλλόγου κ. Μανώλη Τσακαλάκη, η φετινή χρονιά βαίνει ολοταχώς… τον κατήφορο. Τα περισσότερα ξενοδοχεία στο Ρέθυμνο προσφέρουν πλέον ως και 30% έκπτωση στα πακέτα τους με τους διεθνείς πράκτορες να αυξάνουν το ποσοστό αυτό. Μάλιστα, για το γειτονικό Ηράκλειο οι προσφορές φτάνουν στο 50% από τους βρετανούς τουρ οπερέιτορς!

«Είναι το μόνο όπλο που έχουμε για να αντιδράσουμε στην κακή χρονιά που διανύουμε» δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου, τονίζοντας πως ο μέσος όρος των κρατήσεων από το 95% και πάνω που ήταν πέρσι τέτοια εποχή, φέτος κυμαίνεται στο μέσο όρο του 80%. «Επαληθεύονται οι προβλέψεις μας δυστυχώς» δήλωσε ο κ. Τσακαλάκης για να τονίσει, ότι «δεν λέω πως δεν υπάρχουν γεμάτα ξενοδοχεία, όμως, για το σύνολο η χρονιά είναι από τις κακές, και δυστυχώς είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε φθηνά πακέτα, προσβλέποντας σε κρατήσεις τις τελευταίας στιγμής».

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι οι προσφορές που λανσάρουν στη βρετανική αγορά οι περισσότεροι τουρ οπερέιτορ για πακέτα διακοπών τον Αύγουστο σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, ανάμεσα στους οποίους είναι και η Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να αναζωπυρώσουν τη ζήτηση στις κρατήσεις τελευταίας στιγμής οι οποίες λόγω του καλού καιρού στη Βρετανία παρουσιάζουν σημαντική επιβράδυνση.

Συγκεκριμένα, η TUI προσφέρει μια εβδομάδα στο Ηράκλειο έναντι 204 λιρών, από 576 λίρες της αρχικής τιμής, ενώ ο Thomas Cook προσφέρει εκπτώσεις 100 λιρών για όλο τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Ο Thomas Cook, σε χθεσινή ανακοίνωση για την πρόοδο εσόδων της χρονιάς, ανέφερε ότι τα έσοδα θα είναι στα χαμηλότερα επίπεδα των εκτιμήσεων, καθώς ο καλός καιρός στη Βρετανία απέστρεψε πολλούς καταναλωτές να επιδιώξουν διακοπές στο εξωτερικό.

Τουρ οπερέιτορ όπως ο Sunvil και ο Olympic Holidays έχουν μειώσει επίσης τις τιμές τους πάνω από 50%. Όπως επισημαίνει ο διευθυντής του Sunvil, Chris Wright, στην αγορά προσφέρονται τιμές για τις ερχόμενες 2 εβδομάδες που δεν έχουν προηγούμενο. Οι Βρετανοί ανέβαλλαν τις διακοπές τους φέτος, επισημαίνει, και εκμεταλλεύθηκαν τον καλό καιρό στη χώρα τους, όμως υπάρχει ισχυρή ζήτηση για ταξίδια στα τέλη Αυγούστου και Σεπτεμβρίου.

Ο Balkan Holidays έριξε τις τιμές στις κρατήσεις τελευταίας στιγμής και προκειμένου να προσελκύσει κρατήσεις, για πρώτη φορά στην ιστορία του, θα κληρώνει επιστροφή χρημάτων σε 4 κρατήσεις διακοπών στη Βουλγαρία τον Αύγουστο.

Όπως δήλωσε ο διευθυντής πωλήσεων και μάρκετινγκ, κ. Chris Rand, υπάρχουν τσάρτερ πτήσεις οι οποίες πρέπει να γεμίσουν και η φετινή χρονιά είναι πολύ πιο δύσκολη από την περυσινή. Ο νομικός σύμβουλος της Ένωσης εταιριών Atol, κ. Alan Bowen, αναγνώρισε ότι φέτος υπάρχουν πολλές διακοπές με έκπτωση, γεγονός απροσδόκητο.

Ωστόσο, η ιστοσελίδα σύγκρισης τιμών Holiday Discount Centre, αναφέρει ότι οι τιμές δεν παρουσιάζουν μεγάλη μείωση, και κυμαίνονται σε επίπεδα 5%-10% χαμηλότερα σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Όπως τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος, Steve Campion, οι τιμές βρίσκονται περίπου στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, όμως οι τιμές τους προηγούμενους μήνες φέτος ήταν υψηλότερες από πέρυσι.

Handelsblatt: Ανεπηρέαστος ο ελληνικός

τουρισμός από τις καταστροφικές πυρκαγιές

 

Η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σε ρεπορτάζ της για τις επιπτώσεις στις καταστροφικές πυρκαγιές στο Μάτι και την Κινέττα αναφέρει, ότι ο ελληνικός τουρισμός έμεινε ανεπηρέαστος, χωρίς ακυρώσεις ή μείωση της ζήτησης και οδεύει προς νέο ιστορικό ρεκόρ τουριστών και εσόδων.

Γενικότερα, το ρεπορτάζ της εφημερίδας, έρχεται να επιβεβαιώσει τη διαφορά μεταξύ αφίξεων και επίσημων διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχεία, καθώς διαφαίνεται αύξηση στις εισροές τουριστών στην χώρα μας. Είναι όμως μια αύξηση που δεν την καταγράφουν οι ξενοδόχοι, όπως αποδεικνύεται από τα προαναφερόμενα.

Ειδικότερα, η Handelsblatt σημειώνει ότι ο τουριστικός τομέας βοήθησε την χώρα να βγει από την κρίση, με συνεχή ρεκόρ την τελευταία τριετία. Η εφημερίδα αναφέρει: «Ουρές μπροστά από την Ακρόπολη, στριμωξίδι στις παραλίες, πλήρη σε κρατήσεις ξενοδοχεία. Ο τουρισμός στην Ελλάδα αυξάνεται για τρίτη συνεχή χρονιά.

Η «Handelsblatt» συνεχίζει: «Ακόμα και οι πυρκαγιές στα περίχωρα της Αθήνας, όπου στο Μάτι περισσότεροι 90 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, δεν επηρεάζουν μέχρι σήμερα τον τουρισμό. Εξαιτίας των καταστροφών από τις πυρκαγιές δεν υπάρχουν ακυρώσεις αναφέρουν οι ταξιδιωτικοί πράκτορες. Τους πρώτους έξι μήνες του 2018 αυξήθηκε ο αριθμός των τουριστών κατά 10,5 % στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας».

Η ταξιδιωτική κίνηση τόσο στο ΔΑΑ «Ελ. Βενιζέλος», όσο στο αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» του Ηρακλείου και στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport, παραμένει υψηλή όπως αναμενόταν καθ' όλη τη διάρκεια του Ιουλίου. Και παρά τις μεγάλες καταστροφές από τις πυρκαγιές δεν υπήρξαν καθυστερήσεις ή ακυρώσεις στις πτήσεις από και προς το εξωτερικό. Οι πληρότητες των πτήσεων στους τουριστικούς προορισμούς κυμαίνονται άνω του 80% όπως προβλεπόταν και η επιβατική κίνηση τον μήνα Ιούλιο παραμένει αυξητική σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2017 και όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει για έναν ακόμη μήνα διψήφια αύξηση στις διεθνείς αφίξεις.

Από την πρώτη στιγμή ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός του Υπουργείου Τουρισμού όπου σε διαρκή επαφή με τις Πρεσβείες της Ελλάδας στο εξωτερικό και τις Προξενικές Αρχές των ξένων χωρών στην Ελλάδα παρείχε συνεχή ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση των ξένων τουριστών στο Μάτι. Ενώ, μέσω των Γραφείων ΕΟΤ Εξωτερικού παρείχε άμεση ενημέρωση σε tour operators για την κατάσταση στο Κέντρο Αθήνας και τους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς, προκειμένου να μην επηρεαστεί η ήδη εξαιρετική φετινή πορεία του τουρισμού.

Επίσης, σε συντονισμό με όλους τους φορείς του ελληνικού τουρισμού (ΞΕΕ, ΣΕΤΕ, ΠΟΞ FedHatta) προγραμματίστηκε η παροχή φιλοξενίας σε πληγέντες, η μεταφορά του μικρού αριθμού τουριστών που βρίσκονταν στην περιοχή σε άλλες ξενοδοχειακές μονάδες της Αττικής.

Συλλυπητήριες επιστολές απέστειλαν στην Υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά η Ομοσπονδία Τουριστικών Επιχειρήσεων της Γερμανίας BTW και ο ΓΓ του Παγκοσμίου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών Ζουράμπ Πολολικισβίλι. Ενώ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού κατόπιν επικοινωνίας της Έλενας Κουντουρά με το Ζουράμπ Πολολικασβίλι, ξεκίνησε παγκόσμια καμπάνια ενίσχυσης του ελληνικού τουρισμού με σύνθημα, οπού καλεί τους παγκόσμιους ταξιδιώτες όχι μόνο να ταξιδέψουν φέτος στην Ελλάδα, αλλά και να δαπανήσουν περισσότερο, προκειμένου να στηρίξουν έμμεσα τους πληγέντες.

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι ο αριθμός των τουριστών που θα επισκεφθούν την Ελλάδα ενδεχομένως να ξεπεράσει φέτος τα 33 εκατομμύρια, αλλά «ακόμα περισσότερο από τον αριθμό των τουριστών αυξάνονται τα έσοδα. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι τουρίστες απέφεραν έσοδα σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ μέχρι τον Μάιο, μια αύξηση της τάξεως του 35% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο».

Τους πέντε πρώτους μήνες τα έσοδα από τον τουρισμό σημείωσαν αύξηση κατά 22% και «αυτή η αύξηση οφείλεται κατά κύριο λόγο στους Γερμανούς επισκέπτες, οι οποίοι απέφεραν 65% περισσότερα έσοδα στη χώρα. Το 2017 η Ελλάδα αποτέλεσε την νούμερο ένα τάση στους ταξιδιωτικούς προορισμούς και όπως αναφέρουν ταξιδιωτικοί πράκτορες όπως η Tui, Thomas Cook και Neckermann καταγράφεται μια ακόμα μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο».

Και καταλήγει ότι στο σύνολο των ελληνικών προορισμών, οι δημοφιλείς Κρήτη, Ρόδος, Κως, Σαντορίνη, Μύκονος, Πάρος, Κέρκυρα, Ζάκυνθος οι πληρότητες αυτή την περίοδο πλησιάζουν στο 100% και στους λιγότερο δημοφιλείς κυμαίνεται από 85-95%. Το μήνα Ιούλιο, σύμφωνα με την Handelsblatt  υπολογίζεται οι επισκέπτες μας ξεπερνούν τα 3,1 εκατ. καταγράφοντας αύξηση 11-12% σε σχέση με τον Ιούλιο 2017. Ενώ, σε ανάλογα επίπεδα υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί και ο φετινός Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ