ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Σημαντικά ύψη βροχής στα δυτικά και λιγότερες βροχές στα ανατολικά της Κρήτης

0

Επιβεβαιώθηκαν τα προγνωστικά δεδομένα που έδειχναν υψηλότερα βροχομετρικά στις δυτικές περιοχές της Κρήτης και λιγότερες βροχές στις ανατολικές περιοχές, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Μανώλη Λέκκα.

Ο ίδιος αναφέρει ότι η αλλαγή αυτή του καιρού, όπως είχε επισημάνει, θα είναι πρόσκαιρη και αναμένεται σταδιακή επαναφορά σε καλές καιρικές συνθήκες μετά το μεσημέρι.

Βάσει των βροχομετρικών δεδομένων από τους περισσότερους διαθέσιμους αλλά και αξιόπιστους μετεωρολογικούς σταθμούς που βρίσκονται εγκατεστημένοι στο νησί προκύπτουν σημαντικά ύψη βροχής στα δυτικά και λιγότερες βροχές στα ανατολικά της Κρήτης.

Αναλυτικά, ο κ. Λέκκας επισημαίνει ότι:

Άκρως φθινοπωρινό το σκηνικό του καιρού χθες Τρίτη, ιδιαίτερα στη δυτική Κρήτη με πολύ υψηλά βροχομετρικά δεδομένα , τα οποία μάλλον ξεπερνούν κατά πολύ τα μέσα κλιματικά ύψη των παρελθόντων ετών. Βροχές όμως σημειώθηκαν και στις ανατολικές περιοχές του νησιού, στα βόρεια τμήματα μόνο, με τα μεγαλύτερα ύψη να σημειώνονται σε ορεινές κυρίως περιοχές. Τοπικές βροχές σημειώθηκαν και στα νότια τμήματα το Νομού Χανίων και Ρεθύμνου, ενώ σύμφωνα με τα δεδομένα των μετεωρολογικών σταθμών δεν καταγράφηκε καθόλου βροχή στα νότια τμήματα των Νομών Ηρακλείου και Λασιθίου.

Οι παράγοντες που προμήνυαν την αλλαγή αυτή του καιρού συνέδραμαν δυναμικά στην εκδήλωση των καιρικών φαινομένων, ενώ σημαντική ήταν η συμβολή των αυξημένων ποσοστών υγρασίας καθώς και οι συνθήκες της μεσημβρινής θερμικής αστάθειας που προκάλεσαν και την ανάπτυξη καταιγίδων, ιδιαίτερα έντονων στα δυτικά της Κρήτης και ασθενέστερων στα ανατολικά. Την μεγαλύτερη όμως εντύπωση προκάλεσε η διάρκεια διατήρησης των έντονων καιρικών φαινομένων, ακόμη και των καταιγίδων, μέχρι και αργά τις βραδινές ώρες της Τρίτης, ενώ λίγες ακόμη τοπικές βροχές σημειώθηκαν μέχρι και τις πρωινές ώρες της Τετάρτης κυρίως σε ανατολικές περιοχές του νησιού.

Οι καταγραφές των βροχομετρικών δεδομένων, από το δίκτυο των Μετ. σταθμών της ΕΜΥ, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, φορέων του νησιού και των ερασιτεχνών φίλων του καιρού, που είναι εγκατεστημένοι σε περιοχές της Κρήτης, αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο τη διαφοροποίηση των βροχομετρικών δεδομένων από άκρη σε άκρη σε ολόκληρο το νησί. Στον πίνακα που ακολουθεί σημειώνονται οι καταγραφές των βροχομετρικών ξεχωριστά για τους σταθμούς που είναι στα βόρεια τμήματα της Κρήτης και αυτών που βρίσκονται στα νότια σε χιλιοστά έχουν ως εξής :

ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ

35,4

ΚΑΝΔΑΝΟΣ

18,6

ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ

42,0

ΣΕΜΠΡΩΝΑΣ

84,6

ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ

53,0

ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ

2,2

ΑΛΙΚΙΑΝΟΣ

97,6

ΣΦΑΚΙΑ

4,2

ΧΑΝΙΑ - ΚΛΑΔΙΣΟΣ

83,2

ΠΛΑΚΙΑΣ

4,2

ΧΑΝΙΑ- ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

66,0

ΑΓ. ΠΑΝΤΕΣ

47,4

ΣΑΜΑΡΙΑ -ΞΥΛΟΣΚΑΛΟ

18,2

ΡΕΘΥΜΝΟ-ΑΤΣΙΠΟΠΟΥΛΟ

65,0

ΡΕΘΥΜΝΟ - ΠΟΛΗ

18,8

ΦΡΑΓΜΑ ΠΟΤΑΜΩΝ

11,0

ΑΝΩΓΕΙΑ

5,0

ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΓΑΖΙ

6,0

ΗΡΑΚΛΕΙΟ-ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

14,0

ΕΠΙΣΚΟΠΗ

17,2

ΚΑΣΤΕΛΙ- ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

15,0 (εως 21:00)

ΤΖΕΡΜΙΑΔΟ- ΟΡΟΠΕΔΙΟ

4,6

ΦΙΝΟΚΑΛΙΑ

4,0

ΣΗΤΕΙΑ

2,8

ΖΑΚΡΟΣ

13,4 "

Σύμφωνα με τα προγνωστικά δεδομένα υπάρχει ακόμη πιθανότητα να εκδηλωθούν κάποια τοπικά φαινόμενα ασθενών βροχοπτώσεως, κυρίως στα βόρεια ορεινά του νησιού, έως και τις μεσημβρινές ώρες, ενώ στη συνέχεια αναμένεται σταδιακή βελτίωση του καιρού.

Αισθητή θα είναι όμως η βελτίωση του καιρού από αύριο Πέμπτη σε ολόκληρη την Κρήτη, με το καλοκαιρινό σκηνικό να επανέρχεται.

Οι άνεμοι θα διατηρηθούν από Βόρειες διευθύνσεις πιο εξασθενημένοι ενώ η θερμοκρασία θα διατηρείται σε καλά για την εποχή επίπεδα με τις μέγιστες να κυμαίνονται στους 29 έως και τους 32 ⁰C (στα νότια) και τις ελάχιστες στους 21 ⁰C, με εξαίρεση τις ορεινές περιοχές που θα είναι χαμηλότερες. Με αυτές τις καλές καιρικές συνθήκες θα υποδεχθούμε και τον Σεπτέμβριο, τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ