Nova Professional Economy 23 euro!!!

Το Σχολικό Μουσείο τιμά την εκπαίδευση και τους λειτουργούς της

ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 19.00 ΣΤΗΝ ΑΜΝΑΤΟ

Από την εκδήλωση του Μουσείου του έτους 2017

Την κεντρική ετήσια εκδήλωσή του προετοιμάζει το Σχολικό Μουσείο του Δήμου Ρεθύμνης για τη Δευτέρα 20 Αυγούστου στις 7.00 το απόγευμα, στις εγκαταστάσεις του στην Αμνάτο. Η εκδήλωση εφέτος περιλαμβάνει τα εγκαίνια Έκθεσης Κρητικών σχολικών βιβλίων από τη Συλλογή του Γιώργου Εκκεκάκη, αποκαλυπτήρια πινακίδας με τα Ελληνικά Αλφαβητάρια και την τίμηση δύο επιφανών Ρεθεμνιωτισσών διδασκαλισσών.

Από την εκδήλωση του Μουσείου του έτους 2016

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης θα είναι αφιερωμένο στη μουσική. Η πολυμελής ορχήστρα της Δημοτικής Φιλαρμονικής υπό τον Στέλιο Αποστολάκη και κάτω από το φύλλωμα της εντυπωσιακής βελανιδιάς του Μουσείου θα μας μεταφέρει στον κόσμο του Μάνου Χατζηδάκι με αποσπάσματα από τραγούδια του.

Από την εκδήλωση του Μουσείου του έτους 2015

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης θα ξεκινήσει με σύντομη αναφορά στην προσφορά στο Μουσείο πέντε συμπολιτών και συμπολιτισσών. Πρόκειται για τον Νομπέλ Αρμάν, που από το έτος 1997 είχε ανοίξει αλληλογραφία με πολλά ανά τον κόσμο μουσεία, προκειμένου να αντλήσει τεχνογνωσία για την ίδρυση τότε στο Ρέθυμνο ενός αντίστοιχου εκπαιδευτικού. Η δεύτερη ευεργέτιδα υπήρξε η αείμνηστη Μαρία Τσιριμονάκη, η οποία είχε επανεκτυπώσει για τις ανάγκες του βιβλιοπωλείου της «Αναζητήσεις» και αργότερα είχε δωρίσει στο Μουσείο το «Μικρόν Αλφαβητάριον δια τα παιδία» του έτους 1914. Η τρίτη τιμητική αναφορά θα γίνει στον πρόσφατα εκδημήσαντα Κρητολόγο Μιχάλη Παπαδάκη (Δάνδολο), ο οποίος είχε εκπονήσει και δημοσιεύσει για λογαριασμό του Μουσείου δύο εξαιρετικές εργασίες σχολικής λαογραφίας. Η τέταρτη αναφορά έχει να κάνει με τον προ ημερών εκδημήσαντα συνταξιούχο δάσκαλο Αλκιβιάδη Μαυράκη, ο οποίος είχε δωρίσει στο Μουσείο μια μεγάλη σειρά αναγνωστικών βιβλίων της συλλογής του. Η πέμπτη, τέλος, τιμητική αναφορά θα αναφέρεται στον Γιώργο Π. Εκκεκάκη, ο οποίος το είχε επισκεφθεί στις 11-7-2012 για να του προσφέρει ένα αντίγραφο Μαθητολογίου.

Οι συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί Τάσος Κόλλιας και Ευγενία Ζαμπετάκη στο Σχολικό Μουσείο

Ο Γιώργος Π. Εκκεκάκης, που απεβίωσε πριν από ένα περίπου χρόνο, μεταξύ των βιβλίων που συνέλλεγε  ήταν και τα σχολικά. Από αυτά τα 65 μπορούν να χαρακτηριστούν ως «Κρητικά», και αφορούν στην περίοδο από το 1880 μέχρι το 1995. Ο μελετητής του έργου του Χάρης Στρατιδάκης θα παρουσιάσει τα βιβλία αυτά, που τιμούν την Κρήτη και τον κατά εποχές εκπαιδευτικό της κόσμο, παραδίδοντας και ένα νέο βιβλίο του, που περιλαμβάνει καταλόγους με 292 συνολικά Κρητικά σχολικά βιβλία, τα οποία πραγματοποίησαν 184 επανεκδόσεις. Ξεχωριστή θέση ανάμεσά τους καταλαμβάνουν τα Ρεθεμνιώτικα σχολικά βιβλία, τόσο λόγω της πρωιμότητάς τους (έντεκα διαφορετικά κατά την περίοδο 1861-1895) όσο και εξαιτίας της ποιότητας και της πρωτοτυπίας τους.

Το εξώφυλλο του βιβλίου, που είναι και κατάλογος της Έκθεσης, που θα προσφερθεί σ’ όσους πάρουν μέρος στην εκδήλωση

Στη συνέχεια θα παρουσιαστεί η νέα εκπαιδευτική Πινακίδα του Μουσείου, που αναφέρεται σε 130 συνολικά Ελληνικά Αλφαβητάρια, Αυτά εκδόθηκαν κατά την περίοδο 1771-2006, σ’ ολόκληρο τον ελληνικό χώρο και στις κοιτίδες του παροικιακού ελληνισμού. Στην Πινακίδα περιλαμβάνονται Αλφαβητάρια από το «Μέγα Αλφαβητάριον» του 1771 που εκδόθηκε στη Βιέννη μέχρι τα «Γράμματα-Λέξεις-Ιστορίες» του 2006, βιβλίο το οποίο βρίσκεται και σήμερα σε κυκλοφορία στα δημοτικά μας σχολεία. Ανάμεσά τους φιγουράρουν και κρητικά Αλφαβητάρια.

Η Πινακίδα με τα 130 Νεοελληνικά Αλφαβητάρια που θα αποκαλυφθεί στο Μουσείο

Στο τρίτο μέρος της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν οι καθιερωμένες από το Σχολικό Μουσείο βραβεύσεις σημαινόντων εκπαιδευτικών. Φέτος θα τιμηθούν δύο γυναίκες εκπαιδευτικοί. Πρόκειται για την συνταξιούχο δασκάλα Ελένη Φραγκούλη-Κοτζαμπασάκη, η οποία είναι εκείνη που υπηρέτησε περισσότερο από κάθε άλλη το Σχολείο της Αμνάτου, στο οποίο στεγάζεται το Σχολικό Μουσείο, την περίοδο 1975-1989. Την Ελένη Φραγκούλη θα προσφωνήσει ο μαθητής της και υπεύθυνος εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου Γιώργος Κανακάκης.

Κατά καιρούς τιμηθέντες εκπαιδευτικοί από το Σχολικό Μουσείο

Θα ακολουθήσει η ανάλυση της εκπαιδευτικής και γενικότερα κοινωνικής προσφοράς και η τίμηση της Ευγενίας Σπαντιδάκη-Ζαμπετάκη. Η Ευγενία Σπαντιδάκη είχε υπηρετήσει ως δασκάλα και στην ευρύτερη περιοχή του Μουσείου, διδάσκοντας στο Δημοτικό Σχολείο Πηγής επί εννέα συναπτά έτη. Θα την προσφωνήσει ο Επιμελητής του Μουσείου Χάρης Στρατιδάκης. Τον συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμνάτου και μέλος της Διαχειριστικής Επιτροπής του Μουσείου Βασίλης Βαμβακάς. Το καλωσόρισμά σ’ αυτήν θα κάνει ο πρόεδρός της Μίνωας Αλεφαντινός.

Πέντε αείμνηστοι συνεργάτες του Μουσείου, στους οποίους θα γίνει αναφορά κατά την εκδήλωση

Υπενθυμίζεται ότι το Σχολικό Μουσείο έχει τιμήσει μέχρι στιγμής τους Νικόλαο Δρανδάκη, Μαριέττα Ασημομύτη, Γιώργο Τσιγδινό, Αντώνη Δαφέρμο, Κώστα Μυγιάκη, Νίκο Τυροκομάκη, Άγγελο Πατσιά με τους συνεργάτες του, την Αμνατσανή λυκειάρχη Αργίνη Φραγκούλη και μερικούς ακόμη σημαίνοντες Ρεθύμνιους εκπαιδευτικούς.

Η εκδήλωση θα κλείσει με τα εγκαίνια της Έκθεσης των Κρητικών σχολικών βιβλίων της Συλλογής του Γ. Εκκεκάκη, την προσφορά στους παρευρισκόμενους του αντίστοιχου βιβλίου-καταλόγου της, και με τα αποκαλυπτήρια της πινακίδας των Νεοελληνικών Αλφαβηταρίων. Θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση στον δροσόλουστο αύλειο χώρο του Μουσείου.

 

Nova Offer

Σχετικά άρθρα