ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Αυτή η καλλιέργεια έχει μέλλον και στην Κρήτη

0

Στους φόβους που προκαλεί στις μεσογειακές χώρες της Ευρώπης, που βιώνουν αυτή τη περίοδο μία αναγέννηση του αγροτικού τους τομέα, η έναρξη των διαπραγματεύσεων στους κόλπους της ΕΕ για την Κοινή Αγροτική Πολιτική 2020-2027 και οι ήδη αναγγελθείσες αγροτικές περικοπές, αναφέρεται η γαλλική εφημερίδα Les Echos.

Όλο και περισσότερο ευάλωτα, απέναντι στην κλιματική αλλαγή, τα ευρωπαϊκά εδάφη φαίνεται να υφίστανται τις διπλές συνέπειες του πρωτοφανούς περιορισμού των φυσικών πόρων και της οικονομικής κρίσης. Αν και έντονα φιλοευρωπαϊστές οι λαοί της Νότιας Ευρώπης δεν κρύβουν πλέον τη δυσπιστία τους απέναντι στα όργανα λήψης αποφάσεων της ΕΕ για την προάσπιση των συμφερόντων τους σε μια ευρωπαϊκή γεωργική αγορά που εμφανίζεται όλο και περισσότερο ανταγωνιστική.

Παράγουν 240.000 φιάλες χυμού/χρόνο

Οι πρωτοβουλίες δεν λείπουν στις περιοχές που επηρεάστηκαν άμεσα από την κρίση. Στην Ελλάδα, 59 οικογένειες επιδόθηκαν στην καλλιέργεια ροδιού και στην εμφιάλωση του χυμού του για να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους.

Στη μυθική Πελοπόννησο, αυτή η κοινωνική, νέου είδους, επιχείρηση που ιδρύθηκε το 2010, χωρίς κανένα τραπεζικό δάνειο, και από άτομα που δεν ανήκουν αναγκαστικά στον αγροτικό κόσμο, παράγει 240.000 φιάλες χυμού το χρόνο. Προϊόν συλλογικής βούλησης και ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, η επιχείρηση θα μπορούσε να παράγει σχεδόν δύο εκατομμύρια φιάλες μέχρι το 2020 και να διατηρήσει τις εξαγωγές της σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική.

Γεωργική αναγέννηση τώρα

Στην Ιταλία και στην Ισπανία, λαμβάνουν χώρα ανάλογες πρωτοβουλίες. Με άγνωστο ακόμα τον προϋπολογισμό της νέας ΚΑΠ 2020-2027, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζ.Κ.Γιουνκερ ανακοίνωσε ήδη περικοπές για τον αγροτικό τομέα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ίσως ένα μέρος της απάντησης για τη διασφάλιση της γεωργικής αναγέννησης της μεσογειακής Ευρώπης, να βρίσκεται στους γείτονές στη Νότια και Ανατολική Μεσόγειο. Διαθέτοντας την κοινή κληρονομιά της μεσογειακής διατροφής, τα κράτη-μέλη της Ένωσης για τη Μεσόγειο (UfM) θα μπορούσαν να αλλάξουν την κατάσταση με τη δημιουργία μιας μεσογειακής γεωργικής πολιτικής, τονιζει η γαλλική εφημερίδα.

AΠΕ - ΜΠΕ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ