ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Για έλλειψη σχεδιασμού και αδράνεια που εντείνουν τα προβλήματα λειψυδρίας στο Ρέθυμνο κατηγορεί την Δημοτική Αρχή ο Θ. Νίνος

0

Η Δημοτική Ομάδα «Ρέθυμνο Αξίζεις» του Θοδωρή Νίνου ανέδειξε τα προβλήματα και τις παραλείψεις που εντείνουν τα προβλήματα λειψυδρίας και διακοπής υδροδότησης σε περιοχές του Ρεθύμνου σε ανακοίνωσή της όπου αναφέρει:

Ανεπαρκής αποδεικνύεται για μία ακόμα φορά η Διοίκηση της ΔΕΥΑ Ρεθύμνου, η οποία ενώ είχε ενημερωθεί από πολύ νωρίς, για τον ορατό κίνδυνο της λειψυδρίας που απειλεί το Δήμο, δεν έλαβε κανένα μέτρο προκειμένου να προλάβει τα χειρότερα που τελικά ήρθαν.

Κανένας προγραμματισμός, καμία προετοιμασία και κανένα μέτρο δεν ελήφθη, παρά το γεγονός, ότι από νωρίς την άνοιξη φέτος, είχε πραγματοποιηθεί σχετική ενημέρωση από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ) τόσο σε επίπεδο Κρήτης (εξ ου και οι σχετικές αποφάσεις ΠΕΔΚ και άλλων Δήμων), όσο και σε επίπεδο Ρεθύμνου.

Η πλήρης αδιαφορία που επέδειξε η Διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης στις επί χρόνια αναφορές μας για απώλεια τεραστίων ποσοτήτων νερού κατά τη διαδρομή του από τον Κουρνά και την Αργυρούπολη, σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη εκτάκτων μέτρων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, οδήγησαν το Ρέθυμνο να ξαναζήσει εποχές, που θα έπρεπε να έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Δεν γίνεται εν έτη 2018 να αντιμετωπίζει το Ρέθυμνο πρόβλημα υδροδότησης. Η υφιστάμενη Δημοτική Αρχή αφήνει ως παρακαταθήκη τις κενές περιεχομένου θεωρητικές αναζητήσεις και τις συμμετοχές σε φιέστες και συνέδρια. Ως Δημοτική Ομάδα, στηρίζουμε σταθερά την εξεύρεση ρεαλιστικών λύσεων και την ανάγκη ενός μακρόπνοου βιώσιμου σχεδιασμού για το υδάτινο δυναμικό του τόπου μας.

Αξιοποιώντας το ιδιαίτερα καταρτισμένο προσωπικό της ΔΕΥΑΡ, η αιρετή διοίκηση της έπρεπε από την άνοιξη να προχωρήσει:

α) Σε ενημέρωση των πολιτών για την δύσκολη χρονιά που έρχονταν.

β) Σε καταγραφή και υπολογισμό των απαιτήσεων σε νερό του Δήμου με πραγματοποίηση σχετικών προσομοιώσεων των αναγκών κατά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

γ) Στην καταγραφή και άμεση επέμβαση για τον περιορισμό των διαρροών στο δίκτυο ύδρευσης - άρδευσης που υπολογίζεται περίπου στο 40%.

δ) Στον σωστό και προγραμματισμένο συντονισμό των υπηρεσιών του Δήμου για την κατά το δυνατόν λελογισμένη χρήση νερού.

ε) Στην από νωρίτερα δοκιμή ενεργοποίησης των αδρανών γεωτρήσεων, που ενεργοποιεί εσπευσμένα τώρα.

Τέλος, εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο είναι γνωστά στην αιρετή διοίκηση της ΔΕΥΑΡ οι διαρροές στο Ρουσσοσπίτι, στην δεξαμενή της Αρχοντικής, στα σιντριβάνια της πόλης, στους χώρους πρασίνου και ποτίσματος κ.α. Ολοφάνερα, το Ρέθυμνο χρειάζεται έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό με οικολογική συνείδηση για την βιώσιμη διαχείριση του νερού. Το ρητορικό ερώτημα που προκύπτει είναι: έχει η υφιστάμενη Δημοτική Αρχή την πολιτική βούληση έστω να διαχειριστεί την κατάσταση που η ίδια δημιούργησε, ή η διαχρονική κόπωσή της την καθιστά ανίκανη ακόμη και γι αυτό;

Η αδιαφορία και αβελτηρία της "Νέας Αντίληψης" διαχρονικά, όπως έχει αναδειχθεί από βίντεο που μας έχουν στείλει συμπολίτες μας και επανειλημμένα έχει ενημερωθεί η ΔΕΥΑΡ, ώστε να παρέμβει στις περιπτώσεις Αργυρούπολης, Αρχοντικής και σιντριβανιών μετά την ανάπλαση στο Παλαιοντολογικό Μουσείο.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ