ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Η ξηρασία ανάγεται σε παγκόσμιο αγροτικό εφιάλτη

0

Στην καρδιά του Αυγούστου, οι εκτεταμένες ξηρασίες έχουν οδηγήσει σε μια αποκαρδιωτική εικόνα της παγκόσμιας αγροτικής υπαίθρου. Από τις ΗΠΑ, όπου οι συνθήκες είναι ακραίες σε μεγάλο κομμάτι των δυτικών και των μεσοδυτικών πολιτειών, έως και την Αυστραλία, όπου ο άνυδρος χειμώνας έχει φέρει το ανατολικό κομμάτι της χώρας αντιμέτωπο με μία από τις χειρότερες ξηρασίες στα χρονικά, η σοβαρότητα του φαινομένου φέρνει τους αγροτικούς πληθυσμούς ενώπιον απεγνωσμένων –και συχνά σκληρών– αποφάσεων, τη στιγμή που έκτακτες πρωτοβουλίες επιστρατεύονται για την ανακούφισή τους.

Πρωτοφανείς συνθήκες ξηρασίας στις ΗΠΑ, σοβαρή η κατάσταση και στον Καναδά

Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Αντιμετώπισης της Ξηρασίας του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα, περισσότερες από τις μισές δυτικές ΗΠΑ συνεχίζουν να πλήττονται από κάποια μορφή ξηρασίας. Αραιοκατοικημένες περιοχές στη Γιούτα, το Κολοράντο, το Νέο Μεξικό και την Αριζόνα αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα ξηρές συνθήκες, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις μπορούν να χαρακτηριστούν έως και πρωτοφανείς. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι πολλές τοπικές αρδευτικές εταιρείες αναφέρουν τεράστιες ελλείψεις νερού, όμοιες των οποίων δεν έχουν καταγραφεί από τη δεκαετία του 1970.

Τα πυκνοκατοικημένα αστικά κέντρα της Δύσης έχουν προφυλαχθεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό από την καταστροφή, καθώς είναι εφοδιασμένα με μεγάλες δεξαμενές, οι οποίες είναι ικανές να αποθηκεύουν νερό για πολλά χρόνια. Ωστόσο, οι αγροτικές περιοχές και οι κάτοικοί τους βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της καταστροφής. Τώρα, μερικοί από αυτούς ελπίζουν να ξεπουλήσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν και να συνταξιοδοτηθούν, ενώ άλλοι έχουν ήδη αρχίσει να αναζητούν νέες θέσεις εργασίας. «Στην πόλη, η ξηρασία ίσως σημαίνει ότι απλά θα κιτρινίσει το γκαζόν των κήπων σας, αλλά εδώ (σ.σ. στην ύπαιθρο) πιθανότατα θα αναγκαστείτε να μετακομίσετε και να πουλήσετε την επιχείρηση που διατηρεί η οικογένειά σας για γενιές ολόκληρες», αναφέρει στο Water Deeply ο κτηνοτρόφος Cassidy Johnston, ο οποίος δραστηριοποιείται στο Νέο Μεξικό.

Το φαινόμενο εκτείνεται σε πολλά κομμάτια της χώρας. Μία από τις περιοχές που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την ξηρασία είναι η μεσοδυτική πολιτεία του Μιζούρι, η οποία αντιμετωπίζει ξηρές συνθήκες σε όλα τα μήκη και πλάτη της. Τουλάχιστον το 31% της τοπικής καλλιέργειας καλαμποκιού βρίσκεται σε κακή έως πολύ κακή κατάσταση, ενώ ούτε οι σπόροι σόγιας φαίνεται να είναι σε καλύτερη μοίρα.

Εξίσου δύσκολες καταστάσεις βιώνουν και οι παραγωγοί των επαρχιών του δυτικού Καναδά, οι οποίες φιλοξενούν πάνω από το 80% των αγροτικών εκτάσεων της χώρας. Στις τρεις επαρχίες της μεγάλης καναδικής πεδιάδας και στη Βρετανική Κολομβία, ο θερμός καιρός, σε συνδυασμό με την έλλειψη βροχοπτώσεων, πλήττει επί εβδομάδες τους αγρότες, προκαλώντας μακροπρόθεσμες ανησυχίες. Ακόμα και όταν έρχονται μερικές περιστασιακές βροχές, η υπερβολική ζέστη προκαλεί την εξάτμιση του βρόχινου νερού, απομακρύνοντας το μεγαλύτερο μέρος της υγρασίας.

Για τους Καναδούς κτηνοτρόφους, κύριο μέλημα –και άμεση ανάγκη– παραμένει η πρόσβαση σε οικονομικά προσιτές ζωοτροφές.

Προβληματίζει τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους κτηνοτρόφους η υψηλή τιμή του σανού

Η έλλειψη νερού δημιουργεί πληθώρα προβλημάτων για τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι δεν μπορούν να συντηρήσουν το ζωικό τους κεφάλαιο. Η τιμή του σανού έχει εκτοξευτεί στα ύψη, αναγκάζοντας αρκετούς να σφάξουν πρόωρα τμήμα του ζωικού τους κεφαλαίου. Αξίζει να τονιστεί ότι το ζήτημα των αυξανόμενων τιμών είναι ιδιαίτερα ακανθώδες και για τους κτηνοτρόφους και για τους γαλακτοπαραγωγούς της βόρειας Ευρώπης, οι οποίοι αναγκάζονται να πληρώνουν υπέρογκα ποσά για τον σανό και τη στρωμνή των βοοειδών τους, καθώς οι εξαιρετικά θερμές και ξηρές καιρικές συνθήκες έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις καλλιέργειες.

Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, οι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι και με την απειλή των πυρκαγιών, με όσα αυτές συνεπάγονται. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του νοτιοδυτικού Κολοράντο, όπου οι φωτιές έχουν κατακάψει δεκάδες χιλιάδες στρέμματα βοσκότοπων. Μάλιστα, μπορεί η καθυστερημένη έλευση των βροχοπτώσεων να εξουδετέρωσε τις πυρκαγιές, επέφερε όμως πλημμύρες και κατολισθήσεις, που έφραξαν αρδευτικές τάφρους και έπνιξαν καλλιέργειες.

Αυστραλία: Συντονισμένη επιχείρηση ανακούφισης των αγροτών

Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στην Αυστραλία, η οποία βλέπει τις ανατολικές της περιοχές να πλήττονται από τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων εκατονταετιών. Πριν μερικές ημέρες, το σύνολο της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, από όπου προέρχεται περίπου το ένα τέταρτο της γεωργικής παραγωγής της χώρας, κηρύχθηκε σε κατάσταση ξηρασίας, αναγκάζοντας τον Αυστραλό Πρωθυπουργό Μάλκολμ Τέρνμπουλ να ανακοινώσει πρόσθετη οικονομική βοήθεια ύψους 122 εκατ. ευρώ στους πληγέντες αγρότες.

Σανίδα σωτηρίας για τους κτηνοτρόφους της Νέας Νότιας Ουαλίας και το ταλαιπωρημένο ζωικό τους κεφάλαιο αποτελούν ορισμένες γενναίες πρωτοβουλίες όπως αυτή του ιδρύματος Rapid Relief Team, το οποίο αγόρασε πάνω από 2.300 μπάλες σανού αξίας 660.000 δολαρίων με σκοπό να τις διαθέσει σε εκείνους. Για τη μεταφορά της ζωοτροφής επιστρατεύτηκε ένα τεράστιο κομβόι 20 μεγάλων φορτηγών, το οποίο έχοντας διανύσει μια απόσταση 3.500 χιλιομέτρων από τα δυτικά της χώρας είναι προγραμματισμένο να αφιχθεί σήμερα –Παρασκευή– στην πιο πολυπληθή αυστραλιανή πολιτεία, προσφέροντας ανακούφιση στο ζωικό κεφάλαιο των τοπικών κτηνοτρόφων. Τα δέματα σανού βάρους 1.200 τόνων υπολογίζεται ότι θα είναι αρκετά για να τροφοδοτήσουν 1000 αγελάδες, ή 20.000 πρόβατα, για 23 εβδομάδες.

Παράλληλα, με αφορμή τα τελευταία περιστατικά επιδρομών καγκουρό σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να χαλαρώσει το κανονιστικό πλαίσιο για τη θανάτωσή τους από τους κτηνοτρόφους. Τα μαρσιποφόρα, τα οποία μάχονται και εκείνα για την επιβίωσή τους, επισκέπτονται συχνά τις αυστραλιανές εκμεταλλεύσεις προκειμένου να βρουν πρόσβαση σε νερό και τροφή…

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ