ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Ικανοποίηση για την αποφυλάκιση των Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία

0

  • Αποκλειστικές δηλώσεις του Στρατηγού Μανούσου Παραγιουδάκη

Πολλαπλές αναγνώσεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας μετά την απόφαση των αρμόδιων Τουρκικών Αρχών να αφεθούν ελεύθεροι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνταν στην Ανδριανούπολη εδώ και πέντε μήνες. Μάλιστα, η θετική απόφαση για τον Άγγελο Μητρετώδη και τον Δημήτρης Κούκλατζης, πριν ακόμα υποβάλουν αίτημα αποφυλάκισης έφεραν ικανοποίηση στην Ελληνική πλευρά που ξαφνιάστηκε ευχάριστα.

Έμπειροι αναλυτές, αναφέρουν, ότι «Μπορεί, στις τουρκικές αρχές να χρειάστηκαν πέντε και πλέον μήνες προκειμένου να ολοκληρώσουν τις έρευνες, ωστόσο οι λόγοι της ξαφνικής αποφυλάκισής τους έχουν άμεση σχέση και με τον τούρκο πρόεδρο.» Επίσης στους λόγους που σηματοδότησαν τα γεγονότα, αναφέρονται οι δραματικές εξελίξεις με την τουρκική οικονομία και τη σύγκρουση Τραμπ με Ερντογάν. Οι πληροφορίες θέλουν τους Αμερικανούς να έχουν δώσει λίστα με 15 άτομα που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές, μεταξύ των οποίων οι Μητρετώδης και Κούκλατζης, ο πάστορας Μπράνσον, γερμανοί πολίτες και πολλοί άλλοι. Μιλούν επίσης για  «κωλοτούμπα» του Ερντογάν, ο οποίος φέρεται να επιχειρεί προσέγγιση με τη Δύση, ανοίγοντας το δρόμο και για άλλες αποφυλακίσεις που ενδιαφέρουν την Ουάσιγκτον, είτε θέλησε να στείλει ένα ακόμη ηχηρό μήνυμα στον Τραμπ. Ότι δηλαδή απελευθερώνει δύο Ελληνες που αποδείχθηκε ότι δεν έκαναν κάποιο έγκλημα σε αντίθεση με τον πάστορα που κατηγορείται για τρομοκρατία και για συμμετοχή στο δίκτυο των Γκιουλενιστών. Ένας άλλος λόγος ίσως να σχετίζεται με την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που βρισκόταν η χώρα τα τελευταία δύο χρόνια.

Η Ελληνική Κυβέρνηση δέχθηκε με ικανοποίηση την εξέλιξη με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει, ότι «Η αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι πράξη δικαιοσύνης, που θα συμβάλει στην ενίσχυση της φιλίας, της καλής γειτονίας, και της σταθερότητας στην περιοχή. Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τους δύο αξιωματικούς μας, και τις οικογένειές τους, για το σθένος, την υπομονή, και την εμπιστοσύνη στις προσπάθειες όλων μας, που εν τέλει δικαιώθηκαν.»

«Η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών είναι ένα χαρμόσυνο νέο στο τόσο ζοφερό καλοκαίρι που ζει η χώρα μας. Όλοι οι Έλληνες περιμένουμε με χαρά και συγκίνηση την επιστροφή τους» τονίζει σε δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας την απόφαση των τουρκικών Αρχών να αποφυλακίσουν τους Άγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη. Στην ίδια δήλωση συγχαίρει προσωπικά τον Άγγελο και τον Δημήτρη, όπως και τις οικογένειές τους για την τόσο γενναία, αξιοπρεπή και πατριωτική στάση που επέδειξαν όλο αυτό το διάστημα, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει.

Αίσθηση προκάλεσε και η δήλωση του Ευρωβουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη που είπε τα εξής: «Παραμονή της Παναγίας οι Αγγελος Μητρετωδης και Δημήτρης Κουκλατζης επιστρέφουν στην Πατρίδα και στις οικογένειες τους. Μια πολύ ευχάριστη είδηση που μας χαροποιεί και μας συγκινεί. Οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί με υψηλό φρόνημα αντιμετώπισαν επι 167 ημέρες την περιπέτεια της παράνομης κράτησης τους στις φυλακές της Αδριανούπολης.  Με απαράμιλλο ήθος και στωικοτητα όλο αυτό το διάστημα υπέμεναν την περιπέτεια των παιδιών τους οι δυο οικογένειες.  Καλωσορίζουμε με χαρά και συγκίνηση τον Άγγελο και τον Δημήτρη στην Πατρίδα.»

 

ΤΙ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΕΘΑ ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΠΑΡΑΓΙΟΥΔΑΚΗΣ

Την αποφυλάκιση των δύο στρατιωτικών, σχολίασε αποκλειστικά στην εφημερίδα μας ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Μανούσος Παραγιουδάκης. Συγκεκριμένα δήλωσε, ότι «Η αποφυλάκιση πράγματι, θα έλεγα όχι από τις φυλακές, αλλά από την αιχμαλωσία των Τούρκων, είναι ένα πολύ μεγάλο γεγονός για τη χώρα μας και δίνει χαρά σε όλους μας ανεξαιρέτως. Όχι μόνο στους γονείς αλλά και σε όλους τους Έλληνες και βέβαια σε μας τους στρατιωτικούς, τους εν ενεργεία και πρώην, μας δίνει χαρά το ότι αποφυλακίστηκαν. Θυμάστε και θυμίζω και εγώ, ότι δέχθηκα να σας μιλήσω τη δεύτερη μέρα που συνελήφθησαν αυτοί οι άνθρωποι, γιατί γνωρίζοντας τη περιοχή τόσο καλά, ήξερα τι τους συνέβαινε. Ομολογώ, ότι τούτο εδώ είναι ένα ξάφνιασμα θετικό βέβαια και θα μπορούσε να ψάξει κανείς να βρει πως έγινε. Μένουμε όμως στο πραγματικό γεγονός ότι κινήθηκε υπεύθυνα η κυβέρνηση, κινήθηκε μεθοδικά και συστηματικά. Κινήθηκαν όπου υπήρχαν ελληνικές αρχές σε ξένα φόρα, όπως στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, οπουδήποτε βρίσκονταν αναδείκνυαν το θέμα, όπως έπρεπε να αναδειχθεί. Έτσι, σίγουρα η Τουρκία βρέθηκε σε δύσκολη θέση.» Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας, ότι «Με όσα βλέπουμε σήμερα να διαδραματίζονται στη Τουρκία ,νομίζουμε ότι δεν επηρεάστηκε πολύ ο πρόεδρος Ερντογάν από τις τυχόν πιέσεις διαλόγου που γινόταν από όλα αυτά τα φόρα. Θεωρώ ότι μπορεί να είναι η αρχή της πραγματικής πίεσης που υφίσταται ο Ερντογάν σε σχέση με τον ιερέα που κρατάει με άλλους 15 Αμερικάνους γιατί σχεδόν του έθεσε ο Πρόεδρος Τραμπ, ότι πρέπει να σταματήσει και να τους αφήσει ελεύθερους. Είναι ένας τρόπος διπλωματικός, ότι εγώ είμαι ένα κράτος δικαίου, γιατί τον κατηγορούν για το αντίθετο, κάνει τις διαδικασίες που πρέπει σχετικά με τους Έλληνες και σταδιακά θα αφήσει και τους άλλους. Τόσο οι ευχές όλου του ελληνικού λαού, όσο προπάντων, όπως είπα και πριν, οι ενέργειες των διπλωματών μας, του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Άμυνας, των αντιπροσώπων μας σε όλους τους χώρους που έχουμε, σύσσωμης της Αντιπολίτευσης δεν υπήρξε ένας Έλληνας σε ένα χώρο που να μη κάνει ό, τι μπορούσε να κάνει που να αναδεικνύει το θέμα. Έτσι, λοιπόν, πραγματικά έχουμε σήμερα ελεύθερα αυτά τα δύο παιδιά, οι οποίοι άδικα συνελήφθησαν, άδικα κατηγορήθηκαν και βεβαίως  άδικα ταλαιπωρήθηκαν. Έτσι λοιπόν, αξίζουν εύσημα σε όσους φρόντισαν τόσο πολύ. Οι στρατιωτικοί αυτοί έδειξαν ότι είναι όντως γενναίοι, διότι όπως φαίνεται στις φωτογραφίες έστεκαν με αξιοπρέπεια, δεν έσκυψαν το κεφάλι, δε δέχθηκαν προπηλακισμούς –γιατί σίγουρα θα δέχθηκαν προπηλακισμούς- ή τουλάχιστον σπρωξιές από αυτούς τους ξένους, ξέρουμε πως είναι αυτοί οι «τζερνταμεριοί» των Τούρκων σκληροί και αδίστακτοι. Τα παιδιά έστεκαν όπως έπρεπε να στέκεται ο Έλληνας αξιωματικός και υπαξιωματικός, όπως αυτοί οι δύο. Είμαι κι εγώ προσωπικά χαρούμενος.»

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ