ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

«Κάθε πέρσι και καλύτερα»

0

  • Κάνουν λόγο για αρνητικά ρεκόρ κατανάλωσης

Αρνητικά ρεκόρ καταγράφουν οι έμποροι και οι παραγωγοί που συμμετέχουν στην Λαϊκή Αγορά του Ρεθύμνου. Μια επίσκεψη και μια συζήτηση μαζί τους, καταδεικνύει πως η αγοραστική κίνηση έχει πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα καθώς οι ντόπιοι κάτοικοι αντιμετωπίζουν με δυσκολία την καθημερινότητα τους ενώ οι τουρίστες είναι μικρής καταναλωτικής δύναμης. Επισκεφθήκαμε την Λαϊκή Αγορά του Ρεθύμνου για να ρωτήσουμε τους παραγωγούς και τους εμπόρους που βρίσκονται εκεί για το πώς η καλοκαιρινή σαιζόν και ο τουρισμός επηρεάζουν τις δουλειές τους και όλα συγκλίνουν σε συνεχή πτώση της κατανάλωσης.

«ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ, ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΥΡΑ»

Ο κ. Κοκολάκης Μανώλης, πρόεδρος των εμπόρων, μας είπε «Φέτος ξεκίνησε αρκετά καλά από Απρίλιο-Μάιο, αλλά μπορώ να σε πω ότι Ιούνιο και Ιούλιο πιάσαμε αρνητικά ρεκόρ στα χρονικά που είμαι εδώ στη λαϊκή. Δηλαδή δεν έχει ούτε τον κόσμο που περιμέναμε , και αυτός ο κόσμος που είναι δεν ψωνίζει όπως θα έπρεπε. Και πολύ παζάρι. Και γενικά οι Έλληνες πιστεύω ότι είναι εξαθλιωμένοι, έχουμε πάει πλέον στον πάτο. Φαίνεται δηλαδή από την συμπεριφορά τους, παζαρεύουν πολύ, έχουν φτάσει στα όρια τους. Τουρίστες έρχονται αρκετοί, αλλά κυρίως για την γύρα. Ψωνίζουν κιόλας δηλαδή, μην είμαστε και αχάριστοι, αλλά συνήθως  από περιέργεια. Η τουριστική σαιζόν επηρεάζει την λαϊκή, πώς και πώς περιμένουμε το καλοκαίρι. Πάντα ανεβαίνει η δουλειά μας το καλοκαίρι αλλά δεν είναι αυτό που περιμέναμε, αυτό που λέγανε, ότι θα έρθει πολύς κόσμος, ότι θα γίνει χαμός. Επηρεαστήκαμε και από τον Μάιο, γιατί είχε αρκετή κίνηση τον Μάιο, και πήραμε περισσότερα εμπορεύματα, υπήρχε ενδιαφέρον τον Μάιο πολύ, και τώρα δεν τραβάει. Δυστυχώς ήταν ο Ιούλιος έτσι, αλλά βλέπω και τον Αύγουστο το ίδιο, κάπως έτσι πάει και ο Αύγουστος. Πιστεύω ότι και οι τουρίστες δεν έχουν την ίδια οικονομική κατάσταση που είχαν πριν χρόνια, έχουν και αυτή τα ζόρια τους.»

«ΟΙ ΝΤΟΠΟΙ ΕΧΟΥΝ ΧΑΘΕΙ ΕΝΤΕΛΟΣ»

Ένας άλλος έμπορας που επέλεξε να παραμείνει ανώνυμος πρόσθεσε «Η λαϊκή τους καλοκαιρινούς μήνες πάει πολύ καλύτερα από τον χειμώνα, εντάξει λίγο δύσκολα είναι, ποιοτικά ο κόσμος δεν είναι καλός και βασικά, δεν έχει και πολύ κόσμο όπως άλλες χρονιές, δεν ξέρω τι γίνεται. Έχει πέσει ο κόσμος. οι ντόπιοι έχουνε χαθεί τελείως, δεν ξέρω, ζορίζεται πάρα πολύ ο κόσμος ,αυτό ξέρω εγώ. Οι τουρίστες, δεν έχει ποιοτικά καλό κόσμο. Πριν 3-4 χρόνια θυμάμαι μια σαιζόν που είχαν έρθει οι Ρώσοι, καλός κόσμος, τώρα φέτος ξερώ εγώ; Έχουνε πρόβλημα και αυτοί πολύ περισσότερο και από εμάς. Και μειωμένος και ο κόσμος έχει πρόβλημα, είτε ντόπιος είτε ξένοι, οι ξένοι που βλέπω εγώ τουλάχιστον . Πριν 4 χρόνια υπήρχε μια πολύ καλή σαιζόν και λέμε, ναι, αυτό θέλουμε και εμείς, να προσπαθήσουμε και εμείς, μας έχουνε πάει όλα πίσω και ο ΤΕΒΕ. Ο χειμώνας είναι «ίσα βάρκα ίσα νερά» και το καλοκαίρι λίγο προσπαθούμε να βγάλουμε κάποια σπασμένα του χειμώνα, κάποια ΤΕΒΕ, εντάξει  τώρα ευτυχώς και ο ΤΕΒΕ έχει χαμηλώσει και λίγο πολύ ψηλοπαλεύεται, αλλά δεν παύει να έχουμε χρεωθεί τα προηγούμενα χρόνια, όταν έχουμε λαϊκή 2-3 μέρες και έχουμε ένα ΤΕΒΕ που εμένα έφτανε τα 900 € το δίμηνο, που να παλέψεις . Αλλά εντάξει, μειώθηκε τώρα και παλεύεται. Στα 450 το μήνα ήμουνα εγώ και πήγε στα 160. Χρειαζότανε, απλά πρέπει να δούνε και τα προηγούμενα χρόνια , εμείς στο Ρέθυμνο έχουμε 3 λαϊκές και πληρώναμε ΤΕΒΕ όσο ο άλλος που είχε 3 ξενοδοχεία, είναι παράλογο αυτό.»

 

«ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ»

Ο κ. Μανουσάκης Γιώργος, παραγωγός ανέφερε «Το καλοκαίρι συμβαίνει το εξής. Καταρχήν είναι ο τουρισμός, ο οποίος μπορεί να προσθέσει κάτι στον τζίρο, από την άλλη την Πέμπτη, επειδή η τουρίστες το βλέπουν και λίγο θέαμα ρε παιδί μου και folklore, και έρχεται πολύς κόσμος για να τραβήξει φωτογραφία και να χαζέψει μόνο, δημιουργείτε συνωστισμός. Οπότε η γιαγιά με το καροτσάκι που είναι πελάτισσα μας και θέλει να γεμίσει το καροτσάκι κάνει 45 λεπτά για να ανέβει από κάτω μέχρι εδώ, οπότε τις ώρες αιχμής τις χάνουμε, δηλαδή 10:00 με 14:00 έχει περισσότερους τουρίστες παρά ντόπιους. Επίσης το καλοκαίρι, όλοι βάζουνε μποστάνια στο σπίτι τους στο Ρέθυμνο, πάλι χάνουμε κόσμο γιατί έχουν τα δικά τους προϊόντα οι άνθρωποι και ψωνίζουνε αυτά που δεν μπορούν να βγάλουν. Οπότε το καλοκαίρι δεν είναι τόσο καλύτερα. Εμείς έχουμε πιο πολλά πράγματα γιατί το καλοκαίρι είναι πιο εύκολο να βγάλεις πράγματα, είναι μεγάλες οι μέρες, ζέστη κ.τ.λ. και είναι τέλος πάντων, δεν είναι κάτι τρομαχτικό το καλοκαίρι, όχι, μπορώ να σου πω ότι κινείτε λίγο πιο χαμηλά το καλοκαίρι από το χειμώνα. Οι τουρίστες θα πάρουνε κάτι τις  ρε συ αλλά μην φανταστείς, πολύ λίγα πράγματα. Θα δοκιμάσουν δηλαδή κάτι που δεν το τρώνε αλλά δε θα πάρουν καρπούζι, θα πάρουν μια φέτα καρπούζι. Από τα δικά μου προϊόντα θα πάρουν καμιά ελιά, που δεν την βρίσκουν εκεί στα μέρη τους, θα πάρουνε ένα πεπόνι ή μια ντομάτα αλλά γενικά δεν ψωνίζουν. Δεν γίνεται κάνα τρελό πανηγύρι. Βλέπεις, περνάνε, βγάζουν φωτογραφίες, χαζεύουν. Κάθε χρονιά είναι και χειρότερα. Εγώ ασχολούμαι 7 χρόνια τώρα με την λαϊκή, κάθε χρονιά είναι χειρότερα από την προηγούμενη. Φέτος και οι τουρίστες είναι πολύ χειρότεροι και ο κόσμος είναι πολύ σφιγμένος. Φαίνεται αυτό είναι με νούμερα δεν είναι αίσθηση δηλαδή είναι γεγονός. Και εμείς έχουμε αφαιρέσει κωδικούς από τον πάγκο, πέρσι είχαμε περισσότερα, δεν περπάτησε. Το κόστος πλέον είναι υψηλό οπότε κόβουμε και προσπαθούμε να  έχουμε λιγότερες ζημιές και λιγότερες απώλειες μπας και επιβιώσουμε. Ο ΟΓΑ, ο ΕΦΚΑ πλέον, ενώ ήταν πολύ χαμηλός παλιότερα, ξεκινάει από τα 89 € και ανεβαίνει ανάλογα με τον τζίρο. Και μπορεί να ακούγεται υπερβολικό αλλά μπορείς να φανταστείς ότι οι περισσότερες οικογένειες είναι αγροτικές οικογένειες και όταν σε ένα σπίτι, έχω περίπτωση φίλου, όταν είναι ΟΓΑ αυτός, ΟΓΑ ο μπαμπάς του ΟΓΑ η μαμά του είναι 300€ το μήνα. Το λιγότερο. Αν κάνεις τζίρο μπορεί να ανέβει, και μπορεί να ανέβει πάρα πολύ. Οπότε λοιπόν αυτό είναι δύσκολο.»

Από τα παραπάνω φαίνεται πως η οικονομική κατάσταση των επαγγελματιών τις λαϊκής είναι άμεσα συνυφασμένη με την οικονομική κατάσταση του συνόλου του πληθυσμού. Η μείωση του λαϊκού εισοδήματος σε συνδυασμό με τους αυξημένους ρυθμούς της καθημερινότητας έχουν μειώσει την δουλειά στις λαϊκές. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών του ΤΕΒΕ στους εμπόρους τους έδωσε μια ανάσα ενώ οι εισφορές του ΕΦΚΑ στους παραγωγούς έχουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα, ζορίζοντας επιπλέον μια ήδη δύσκολη κατάσταση. Παράλληλα οι τουρίστες δεν έχουν ιδιαίτεροι επίδραση, ειδικά τα τελευταία χρόνια.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ