ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Αυξήσεις στα νέα συμβόλαια, μα και φόβοι για μείωση των τουριστικών ροών

0

Με αυξήσεις στις τιμές της τάξης του 5% υπογράφηκε το σύνολο σχεδόν των τουριστικών συμβολαίων για το 2019 στην Κρήτη.

Πολλά ξενοδοχεία με ανακαινίσεις έχουν βελτιώσει το τουριστικό τους προϊόν, ενώ οι νέες πολυτελείς μονάδες που έχουν ανοίξει ενισχύουν τις υπηρεσίες ποιότητας στο νησί.

Ωστόσο, η επόμενη τουριστική χρονιά φαίνεται ότι θα είναι πιο δύσκολη για την Ελλάδα λόγω του ανταγωνισμού.

“Εάν δεν λάβουμε μέτρα τώρα, δεν θα συνεχιστεί η αυξητική τάση το 2019” λένε οι τουριστικοί φορείς.

Αύξηση 5% στα συμβόλαια το 2019 …αλλά και φόβοι για μείωση των τουριστικών ροών στην Κρήτη

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννη Ρέτσου, ο οποίος σχολιάζοντας τη μελέτη της Alpha bank για τον ελληνικό τουρισμό σημείωσε: «Σωστή η ανάλυση.

Η μείωση του ΦΠΑ σε διαμονή-εστίαση-μεταφορές θα προσελκύσει επενδύσεις, μπορεί να αυξήσει το μερίδιο αγοράς διεθνώς, αλλά το κυριότερο θα θωρακίσει την προσφορά σε μελλοντική αναστροφή της θετικής τάσης, που πιστεύω δεν είναι μακριά».

Ο τουριστικός επιχειρηματίας Μανόλης Παπακαλιάτης είπε στην “Π”:

“Τα συμβόλαια υπογράφηκαν με αυξήσεις 4%-5% αλλά η κίνηση την ερχόμενη σεζόν θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Ακόμη και φέτος είδαμε μια μεγάλη μείωση στη ροή των κρατήσεων. Δεν είμαστε μόνοι μας στην αγορά. Η Τουρκία έχει “ανέβει” πολύ, καλά πάει και ο Αύγουστος. Η πίτα είναι μια και οι υποψήφιοι να τη μοιραστούν είναι πολλοί”.

Η μείωση του ΦΠΑ θα φέρει επενδύσεις

Την ανάγκη εφαρμογής ευνοϊκότερης φορολογικής πολιτικής προς τις επιχειρήσεις του ξενοδοχειακού κλάδου, η οποία είναι απαραίτητη για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την πραγματοποίηση επενδύσεων που θα βελτιώσουν την ποιότητα των υπηρεσιών, σημειώνει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικής ανάλυσης.

Σύμφωνα με την Alpha Bank, η επιβολή υψηλότερου συντελεστή ΦΠΑ (13% από 6%) από το 2015 στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας (μειωμένος κατά 30% είναι ο ΦΠΑ μόνο σε Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο), έχει περιορίσει την ανταγωνιστικότητα του κλάδου, αν και οι επιχειρήσεις έχουν υποχρεωθεί να απορροφήσουν οι ίδιες ένα σημαντικό μέρος του αυξημένου ΦΠΑ για να είναι ανταγωνιστικές οι τιμές τους με τις αντίστοιχες του εξωτερικού.

Οπως τονίζουν οι αναλυτές, μια ελάφρυνση της φορολογικής επιβάρυνσης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων θα επέτρεπε και την αντιμετώπιση του ανταγωνισμού από τον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων (π.χ. μέσω ψηφιακών πλατφορμών, όπως η Airbnb), θα μείωνε τις τιμές των ξενοδοχειακών υπηρεσιών και θα αντιμετώπιζε την εποχικότητα, ώστε να μη λειτουργούν τα ξενοδοχεία κυρίως την περίοδο υψηλής τουριστικής κίνησης.

Εν ολίγοις, θα είχαν κίνητρο να λειτουργούν και άλλους μήνες, όταν οι τιμές δεν είναι τόσο υψηλές. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2017 λειτούργησαν στην Ελλάδα 9.783 ξενοδοχειακές μονάδες έναντι 8.899 μονάδων το 2004, σημειώνοντας αύξηση 9,9%.

Ο αριθμός των δωματίων διαμορφώθηκε σε 414.127 το 2017, έναντι 351.891 το 2004 (αύξηση 17,7%), ενώ αντίστοιχα ο αριθμός των ξενοδοχειακών κλινών διαμορφώθηκε σε 806.045 το 2017, έναντι 668.271 το 2004 (αύξηση 20,6%).

Η ανάλυση της Alpha Bank σημειώνει ότι η άνοδος των διεθνών τουριστικών αφίξεων στη χώρα μας που καταγράφηκε το 2017 (πάνω από 30 εκατ. επισκέπτες) αναμένεται να έχει θετική επίδραση στα έσοδα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, τα οποία, σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας ICAP, σημείωσαν άνοδο άνω του 3% το 2017 σε σχέση με το 2016, ενώ για την τριετία 2018-2020 προβλέπεται μέσος ετήσιος ρυθμός αυξήσεως περί το 3,5%.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις με σκοπό την αναβάθμιση και επέκταση του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας, όχι μόνο από Ελληνες επιχειρηματίες, αλλά και από διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες, οι οποίες δείχνουν την εμπιστοσύνη τους στον ελληνικό τουρισμό και στις μελλοντικές του προοπτικές» σημειώνει χαρακτηριστικά η Alpha Bank.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ