ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Ξεκινούν κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην Κρήτη

0

Το μεγαλύτερο μέρος των θυροκολλήσεων για το γκρέμισμα των αυθαιρέτων θα πραγματοποιηθεί έως το τέλος Αυγούστου

Από τον “πάγο” στον οποίο είχαν μπει όλα αυτά τα χρόνια, λόγω έλλειψης κονδυλίων αλλά και πολιτικής βούλησης, ετοιμάζονται να βγουν προσεχώς οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην Κρήτη, στο πλαίσιο του μπαράζ κατεδαφίσεων που δρομολογεί άρον-άρον τώρα η κυβέρνηση, στον απόηχο της εθνικής τραγωδίας στην ανατολική Αττική.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει στοχεύσει στη δημιουργία ενός μηχανισμού επιτάχυνσης των κατεδαφίσεων, προκειμένου το γκρέμισμα αυθαίρετων κτισμάτων, κατασκευών, περιφράξεων και άλλων εγκαταστάσεων, που έχουν “ξεφυτρώσει” σε αιγιαλό, παραλία, σε εθνικούς δρυμούς και δασικές εκτάσεις, να γίνεται σε ρυθμούς-εξπρές!

Η αρχή αναμένεται να γίνει από την Αττική. Ωστόσο, και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το αρμόδιο υπουργείο, αποστέλλοντας, όπως ζητήθηκε, τον επίμαχο κατάλογο στον οποίο φιγουράρουν τα 275 πρωτόκολλα κατεδάφισης που εκκρεμούν εδώ και χρόνια. Εφεξής, οι κατεδαφίσεις θα γίνονται με συμβάσεις παροχής υπηρεσιών και όχι μέσω εργολαβιών, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, ενώ παράλληλα δε θα υπάρχουν οι τεράστιες καθυστερήσεις στα διοικητικά δικαστήρια.

«Έχουμε πράγματι νέες εξελίξεις στο μέτωπο των κατεδαφίσεων. Οι νέες εξελίξεις έχουν να κάνουν με το ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος-Ενέργειας θα μπορεί πλέον με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και μία ΚΥΑ να παρεμβαίνει άμεσα σε περιοχές που έχουν καταπατηθεί και πληγεί από έκτακτα φαινόμενα, όπως συνέβη δυστυχώς πρόσφατα στο Μάτι.

Με τα νέα δεδομένα λοιπόν, με το νέο πλαίσιο, οι κατά τόπους Αποκεντρωμένες Διοικήσεις θα μπορούν, με συμβάσεις παροχής υπηρεσιών και όχι με εργολαβίες και χρονοβόρους διαγωνισμούς, να μπαίνουν μέσα στις επίμαχες περιοχές και σημεία, και να κάνουν τις κατεδαφίσεις», εξήγησε η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Μαρία Κοζυράκη και σημείωσε: «Σε επίπεδο Κρήτης είναι σε εκκρεμότητα 275 πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαιρέτων σε αιγιαλό, παραλίες, δάση και δασικές εκτάσεις.

«Οι αυθαιρεσίες καταγράφονται κατά βάση στον ΒΟΑΚ. Εκεί έχουμε τις κυριότερες καταπατήσεις με ξενοδοχειακές μονάδες, κατοικίες και χώρους εστίασης, αλλά και αυθαίρετες παρεμβάσεις, οι οποίες έχουν αποκόψει σε κάποια σημεία την πρόσβαση προς τη θάλασσα.

Οι κατεδαφίσεις αυτές εκκρεμούν εδώ και χρόνια. Σκεφτείτε ότι οι τελευταίες κατεδαφίσεις, που έγιναν το 2017 στα Χανιά, είχαν εκδοθεί με αποφάσεις από το 2009», ανέφερε η κ, Κοζυράκη.

Σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης, κατά το παρελθόν είχαν κατατεθεί αλλεπάλληλα τεκμηριωμένα αιτήματα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης προς το Πράσινο Ταμείο για τις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις εκτέλεσης των κατεδαφίσεων. Τα αιτήματα χρηματοδότησης έπεσαν στο κενό.

Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, η Μαρία Κοζυράκη εξέφρασε την πεποίθησή της ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για την έγκριση των αναγκαίων κονδυλίων τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, καθώς, όπως όλα δείχνουν, αναμένεται να ικανοποιηθούν τα αιτήματα που κατατέθηκαν πριν αρκετούς μήνες από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις Αττικής, Κρήτης και Αιγαίου.

Το σχετικό ποσό, όπως ανέφερε η ίδια, για τα αιτήματα των τριών Αποκεντρωμένων Διοικήσεων ανέρχεται σε 500.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τη συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, προτεραιότητα στις κατεδαφίσεις θα δοθεί στον νομό Λασιθίου, σε Άγιο Νικόλαο, Ελούντα και όχι μόνο.

Το μήνυμα Σταθάκη: Αποφασισμένη η κυβέρνηση

Αποφασισμένοι να βάλουν άμεσα μπρος τις κατεδαφίσεις δηλώνουν σε κάθε τόνο στην κυβέρνηση.

«Ξεκινώ τις κατεδαφίσεις από παραλίες, εθνικούς δρυμούς και “παραδοτέα”», δήλωσε χαρακτηριστικά στο news24/7 ο Χανιώτης υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, διαβεβαιώνοντας πως το μεγαλύτερο μέρος των θυροκολλήσεων για το γκρέμισμα των αυθαιρέτων θα πραγματοποιηθεί έως το τέλος Αυγούστου και ότι οι πρώτες μπουλντόζες θα μπουν εντός του Σεπτεμβρίου.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου που υπέγραψε την περασμένη Παρασκευή, αναλαμβάνει από την Αποκεντρωμένη Αυτοδιοίκηση τις αρμοδιότητες για την κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών και κτισμάτων που αποτελούν άμεσο κίνδυνο για την ασφάλεια των πολιτών.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, μάλιστα, ξεκινά τους διαγωνισμούς για την κατεδάφιση, ομαδοποιώντας περίπου 30 αυθαίρετα σε κάθε περιοχή και θέτοντας ένα 15νθήμερο για την κατάθεση προσφορών από τους ιδιοκτήτες των απαιτούμενων μηχανημάτων. Ο Χανιώτης υπουργός διαβεβαίωσε ότι όλα θα γίνουν απολύτως νόμιμα, ώστε να μην υπάρχει περιθώριο για ενστάσεις και κωλυσιεργίες εκ μέρους των ιδιοκτητών.

Από τον κατάλογο των 3.200 αυθαιρέτων, η κατεδάφιση των οποίων έχει κριθεί τελεσίδικα, τα 700 αφορούν στην πρόσβαση στις παραλίες (υπάρχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, και γνωστά εστιατόρια) και σε 2.500 δάση.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων απαγορεύει τη διαρροή και δημοσίευση της λίστας των 3.200 αυθαιρέτων που θα κατεδαφιστούν, εκτιμώντας πως κατ’ αυτόν τον τρόπο θα πρέπει να προστατευτούν τα προσωπικά δεδομένα όσων έχουν αυθαιρετήσει!

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ