ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Οι Καλυβιώτες της Παναγίας της Χαρακιανής, ένα χριστιανικό έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων

0

Οι... «Δεκαπεντάρηδες» ή «Καλυβιώτες» της Παναγιάς Χαρακιανής, διαμένουν όλο τον Δεκαπενταύγουστο στις καλύβες τους και δίνουν έμπρακτα το πιο δυνατό μήνυμα πως ότι κι αν συμβαίνει στη ζωή κάποιου ανθρώπου να μην χάνει ποτέ την ελπίδα του

Ένα χριστιανικό έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων συντελείται στην Παναγιά την Χαρακιανή.

Οι «Δεκαπεντάρηδες» ή «Καλυβιώτες», πιστοί που επέλεξαν να παραμείνουν κάποιες μέρες ή και όλο τον Δεκαπενταύγουστο στο χώρο δίπλα από τον ιερό ναό, στο ιδιαίτερο αυτό... «καλυβοχώρι» που διαμορφώνεται κατά το Πάσχα του Καλοκαιριού.

Είναι οι... «Δεκαπεντάρηδες» ή «Καλυβιώτες» της Παναγιάς Χαρακιανής. Διαμένουν ακόμη και όλο τον Δεκαπενταύγουστο στις καλύβες τους που προστατεύονται από χαρουπιές και μουριές ή ακόμα και σε σκηνές κάποιοι εξ αυτών. Ένα έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων, όταν ακόμη υπήρχαν καλλιεργήσιμες εκτάσεις στην περιοχή και ένα αλώνι.

Παππούδες και γιαγιάδες φέρνουν στο ιδιότυπο αυτό «καλυβοχώρι» τα εγγονάκια τους για να τα έχει καλά η Παναγιά, η μητέρα όλων μας και να περάσει στην επόμενη γενιά αυτό το έθιμο της χριστιανικής μας παράδοσης και να διασωθεί.

Για 15 μέρες όλοι τους χαλαρώνουν με τον δικό τους τρόπο. Έχουν ηλεκτρικό ρεύμα μέχρι τις 11 το βράδυ, συναντιόνται στο καφενεδάκι και αν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, κάνουν και μια βουτιά στη θάλασσα.

Δίνουν έμπρακτα το πιο δυνατό μήνυμα, ό,τι κι αν συμβαίνει στη ζωή κάποιου ανθρώπου, να μην χάνει ποτέ την ελπίδα του, να παρακαλά, να εύχεται και να προσεύχεται στην Παναγιά, όλα να πάνε καλά!

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ