ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν απορρίπτει το τελεσίγραφο Τραμπ: Η Τουρκία γονατίζει μόνο στο Θεό

0

Στα άκρα οδηγείται πλέον η κόντρα ΗΠΑ - Τουρκίας, αφού ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται αποφασισμένο να αγνοήσει το τελεσίγραφο που φέρεται να του παρέδωσε ο Ντόναλντ Τραμπ για την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα, Άντριου Μπράνσον.

Την ύπαρξη του "τελεσιγράφου", που φέρεται να λήξει την Κυριακή στις έξι το απόγευμα (ώρα Τουρκίας), αποκάλυψε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας το Σάββατο σε υποστηρικτές του.

"Θέλουν να απελευθερώσουμε μέχρι αύριο (σσ: εννοεί σήμερα Κυριακή) το απόγευμα τον Μπράνσον με απειλές" είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα κατά της Ουάσινγκτον, την οποία κατηγόρησε ότι εξαπολύει "ρουκέτες σε οικονομικό πόλεμο", αναφερόμενος στο πρώτο κύμα των αμερικανικών κυρώσεων που ανακοινώθηκαν την εβδομάδα που μας πέρασε.

Ο Τούρκος πρόεδρος πάντως δεν σταμάτησε να εξαπολύει το Σάββατο τις δικές του ρουκέτες κατά των Αμερικανών σε σειρά εμφανίσεών του σε πόλεις που υπέστησαν καταστροφές από πλημμύρες. Χαρακτήρισε δε "ντροπή" το γεγονός ότι οι Αμερικανοί επέλεξαν έναν πάστορα από έναν "στρατηγικό εταίρο στο ΝΑΤΟ".

Για άλλη μια φορά επικαλέστηκε το θρησκευτικό αίσθημα των Τούρκων, λέγοντας ότι "Εμείς απλώς γονατίζουμε ενώπιον του Θεού".

"Εδώ είναι Τουρκία", ανάφερε χαρακτηριστικά. "Δεν είναι μια χώρα που κάνει ότι θέλει ο καθένας. Νομίζουν ότι θα μας γονατίσουν μέσω του νομίσματος", συμπλήρωσε, επισημαίνοντας ότι όλα αυτά είναι ανοησίες.

Είχε προηγηθεί ιδιαίτερα σκληρό άρθρο του Ερνογάν στους New York Times, με πολεμική ρητορική κατά των ΗΠΑ, στο οποίο δεν δίσταζε ακόμη και να συνδέσει προκλητικά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο με το όλο θέμα, δικαιολογώντας την ότι έγινε για σωθούν οι Τουρκοκύπριοι από τις "σφαγές" των Ελληνοκυπρίων...

Πώς θα αντιδράσουν οι Αμερικανοί;

Η απόρριψη του τελεσιγράφου θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα επιφέρει επιβολή νέων κυρώσεων. Ήδη, όπως αποκάλυψε η Hurriyet, οι Τούρκοι ήταν ενήμεροι για τις πρώτες κυρώσεις πριν ακόμη αυτές επιβληθούν.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Μιχάλη Ιγνατίου και το Hellasjournal.com, ο Λευκός Οίκος έδωσε εντολή στο υπουργείο Οικονομικών να ετοιμάσει τη δέσμη κυρώσεων, η οποία -αυτή τη φορά- φαίνεται ότι θα είναι ένας συνδυασμός μέτρων, που θα αφορούν την τουρκική οικονομία και αξιωματούχους του στενού περιβάλλοντος του Ταγίπ Ερντογάν.

Εκτιμάται δε ότι αυτή τη φορά οι αμερικανικές κυρώσεις θα έχουν ως στόχο και συγγενείς του ίδιου του Αμερικανού προέδρου.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ