ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ρέθυμνο: Κατάρτιση ανέργων σε κοινωφελή προγράμματα

0

Το Δημόσιο ΚΔΒΜ2, Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ, ως αδειοδοτημένο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, σχεδιάζει την υλοποίηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων κατάρτισης με πιστοποίηση, στο πλαίσιο της πρόσκλησης 8/2018 που έχει απευθύνει ο ΟΑΕΔ με τίτλο: «Δημόσια πρόσκληση σε εγγεγραμμένους ανέργους στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, για υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στη διαδικασία κατάρτισης του πίνακα κατάταξης ανέργων, για την προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα συμπεριλαμβανομένης και της  κατάρτισης των συμμετεχόντων, σε δήμους, Περιφέρειες και Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας για 30.333 θέσεις πλήρους απασχόλησης».

Αντικείμενο της δράσης είναι:

  1. Η ̟προώθηση στην απασχόληση ανέργων εγγεγραμμένων στα μητρώα του ΟΑΕΔ (ωφελούμενοι), μέσω της τοποθέτησής τους, για συνολικό χρονικό διάστημα οκτώ (8) μηνών, και
  2. Κατάρτιση για την ̟περαιτέρω ενδυνάμωση και αναβάθμιση των ̟προσόντων και των δεξιοτήτων των συμμετεχόντων, σε συνδυασμό με την απασχόληση τους προς την επίτευξη του στόχου της ένταξης / επανένταξής τους στην αγορά εργασίας.

Επιπρόσθετα οι ωφελούμενοι θα συμμετάσχουν σε δύο συνεδρίες συμβουλευτικής. 

Ειδικότερα τα ΚΠΑ2, όπου οι ωφελούμενοι είναι εγγεγραμμένοι ως άνεργοι, θα ̟προσφέρουν δύο δράσεις συμβουλευτικής στους ωφελούμενους του προγράμματος. Η Δράση της Συμβουλευτικής είναι υποχρεωτική για όλους τους ωφελούμενους του Προγράμματος και χωρίζεται σε δύο μέρη:

  • Η ̟πρώτη Συμβουλευτική είναι ατομική και ̟πραγματοποιείται κατά την έναρξη του Προγράμματος. Κατά τη διάρκεια αυτής γίνεται ε̟πικαιρο̟ποίηση του Ατομικού Σχεδίου Δράσης (ΑΣΔ) κάθε ωφελούμενου. Επιπλέον, σε αυτή την πρώτη Συμβουλευτική ο ωφελούμενος δηλώνει αν επιθυμεί να παρακολουθήσει το πρόγραμμα αναβάθμισης των τυπικών προσόντων (Πρόγραμμα Κατάρτισης). Η δήλωση συμμετοχής στο Πρόγραμμα Κατάρτισης, αποτελεί οριστική επιλογή και δεν μπορεί να αλλάξει.
  • Η δεύτερη Συμβουλευτική πραγματοποιείται στο τέλος του Προγράμματος με τη λήξη της απασχόλησης και αφορά στη διερεύνηση των δεξιοτήτων ̟που αποκτήθηκαν από τους συμμετέχοντες στη δράση.

Αναφορικά με την υλοποίηση της δράσης κατάρτισης, θα ξεκινήσει μετά το δεύτερο μήνα υλοποίησης του Προγράμματος και ̟περιλαμβάνει το ακόλουθο εκπαιδευτικό αντικείμενο:

  • Πρόγραμμα Κατάρτισης στην Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ΤΠΕ). Το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει τρία επίπεδα γνώσεων: στοιχειώδεις, βασικές, προχωρημένες ανάλογα το γνωστικό υπόβαθρο των συμμετεχόντων. Οι ωφελούμενοι που θα επιλέξουν να το παρακολουθήσουν θα συμμετάσχουν, μετά το ̟πέρας του, σε εξετάσεις ̟πιστοποίησης στις γνώσεις και δεξιότητες Πληροφορικής, στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος κατάρτισης θα ̟παρακολουθήσουν και
  • κύκλο σεμιναρίου με θέμα «Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα».

Συνολική διάρκεια προγράμματος κατάρτισης: 120 ώρες.

Το Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.-Περιφέρειας Κρήτης πέραν των ορισθέντων στο πρόγραμμα θεματικών ενοτήτων και για την πληρέστερη επιμόρφωση των συμμετεχόντων, σχεδιάζει να υλοποιήσει, επιπρόσθετα, προγράμματα μικρής διάρκειας με τίτλους: «Εισαγωγή στο Δημόσιο Τομέα» και «Παροχή Α’ Βοηθειών».

Σ΄ όλα τα προγράμματα θα χορηγηθούν δοθούν σχετικές Βεβαιώσεις Παρακολούθησης από το Δημόσιο ΚΔΒΜ2 της Περιφέρειας Κρήτης.

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στο Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.-Περιφέρειας Κρήτης, Ηγ. Γαβριήλ 103-105, κ. Νικολουδάκης Γεώργιος και κ. Πίτερης Χαράλαμπος (απέναντι από την Τράπεζα Πειραιώς) 2ος όροφος & στα τηλέφωνα, 2831040050-52.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ