ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Υψηλό ενδιαφέρον για τακτοποίηση αυθαιρεσιών στο Ρέθυμνο

0

Οι σεισμοί και όχι τόσο οι πυρκαγιές, είναι αυτό που θα πρέπει να φοβόμαστε περισσότερο στο Ρέθυμνο. Αν και λόγω των γεγονότων η κοινή γνώμη θέτει ερωτήματα για τον πολιτικό σχεδιασμό σε περίπτωση εκτεταμένων και επικίνδυνων πυρκαγιών, η θέση του νέου Προέδρου της Ν.Ε. Ρεθύμνου του ΤΕΕ, είναι πως η κατάσταση δόμησης του Ρεθύμνου, περισσότερο πρέπει να μας ανησυχεί για τυχόν εκδήλωση της οργής του Εγκέλαδου, παρά αυτής της φωτιάς.

Η συζήτηση με αφορμή τυχόν αυθαίρετα κτίσματα σε περιοχές υψηλού κινδύνου, έχει ανοίξει και βέβαια, το Ρέθυμνο δεν εξαιρείται του γενικότερου προβληματισμού που υπάρχει.

Ωστόσο, μόνο για αυθαιρεσίες μπορούμε να μιλήσουμε στο Ρέθυμνο και όχι για αυθαίρετα, υποστήριξε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Ρεθύμνου ΤΕΕ Τμήματος Δυτικής Κρήτης κ. Σπύρος Καλησπεράκης, τονίζοντας την πολύ καλύτερη κατάσταση που βρίσκεται το Ρέθυμνο έναντι άλλων περιοχών. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι λόγω της γεωγραφικής μας θέσης, η προσοχή μας πρέπει να είναι στραμμένη, κυρίως προς την προετοιμασία για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου σεισμού.

«Τα προβλήματα της δόμησης που έχει το Ρέθυμνο είναι ότι έχουν νόμιμα χτιστεί περιοχές με τη νομοθεσία των οικισμών, η οποία εξυπηρετεί κυρίως χωριά, πράγμα που σημαίνει ότι εκεί είναι λίγο προβληματική η κατάσταση, όπως για παράδειγμα στο Ατσιπόπουλο και στα Περιβόλια. Ωστόσο βέβαια, μπορεί να είναι χτισμένα με λανθασμένη μεθοδολογία, αλλά είναι κτισμένα νόμιμα», είπε.

Ο κ. Καλησπέράκης σε ερώτημα που αφορούσε στο αν οι περιοχές αυτές θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα σε ενδεχόμενη πυρκαγιά ανέφερε ότι δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, καθώς δεν έχουμε να κάνουμε με δασικά κομμάτια. Τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν αυτές οι περιοχές, είναι περισσότερο λειτουργικά, όπως για παράδειγμα οι αδιέξοδοι δρόμοι, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με την ασφάλεια.

Στο ερώτημα αν το Ρέθυμνο έχει αυθαίρετα κτίσματα ο κ. Καλησπεράκης υπογράμμισε ότι έχει κυρίως αυθαιρεσίες και όχι αυθαίρετα πλην ελαχίστων περιπτώσεων. Και εξηγώντας για το τι εννοεί αυθαιρεσίες, είπε πως πρόκειται κυρίως για μετατροπές, επεμβάσεις και επεκτάσεις επί νομίμων κτισμάτων. Προσθήκη δωματίων, πέργκολας κτλ. Πάντως όπως υπογράμμισε: «Το Ρέθυμνο, δεν έχει αυθαίρετα όπως έχει η Αττική». Και πρόσθεσε: «Γενικά υπάρχει νομιμότητα και μάλιστα είμαστε σε καλύτερη μοίρα από άλλους νομούς της Κρήτης».

Για το πως καταγράφονται – εντοπίζονται οι αυθαιρεσίες ή τα αυθαίρετα κτίσματα όπου υπάρχουν, ο πρόεδρος Νομαρχιακής Επιτροπής Ρεθύμνου ΤΕΕ, επεσήμανε ότι αυτά καταγρλαφονται μέσω καταγγελιών. «Στην πράξη, οι πολεοδομίες ασχολούνται με τις καταγγελίες, δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά του πρακτικού ελέγχου, καθώς δεν υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό».

Πάντως όσον αφορά στην τακτοποίηση των αυθαιρεσιών, οι Ρεθεμνιώτες εκμεταλλεύονται το δικαίωμα που τους δίνει ο νόμος να τακτοποιήσουν τις «παρατυπίες» που έκαναν. «Έχουμε πολλές τακτοποιήσεις, όπως για παράδειγμα, ένα δωμάτιο παραπάνω, ένα υπόγειο που έγινε από γκαράζ σπίτι κ.α. Τέτοια έχουμε πάρα πολλά» είπε.

Αναφερόμενος σε αυτές τις τακτοποιήσεις πρόσθεσε ότι «αυτός είναι κι ένας από τους λόγους που έχουμε μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα. Κατά το νόμο όλες οι πολυκατοικίες είχαν γκαράζ στο ισόγειο, που έγιναν γκαρσονιέρες και καταστήματα, τα οποία τώρα τακτοποιούνται με το νόμο αυθαιρέτων». Πάντως όπως τόνισε, το φαινόμενο να έχουμε ολόκληρες οικοδομές μέσα σε δασική έκταση, δεν υπάρχει.

Σημαντικότερο για το Ρέθυμνο το θέμα του σεισμού

Μιλώντας για την ασφάλεια του Ρεθύμνου, ο κ. Καλησπεράκης ανέφερε ότι το ζήτημα που θα πρέπει να απασχολεί το Ρέθυμνο περισσότερο από όλα τα άλλα είναι το θέμα του σεισμού. «Αν κάποιος θα ήθελε να δει σοβαρά ποιο θέμα αντίστοιχα, θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στο Ρέθυμνο, αυτό είναι ο σεισμός».

Στη συνέχεια κι αφού τόνισε ότι είμαστε μια δύσκολη περιοχή λόγω του ότι είναι σεισμογενής, ανέφερε ότι αυτό είναι το θέμα που θα πρέπει να κοιτάξουμε ακόμα πιο προσεκτικά.

Και πρόσθεσε: «Πριν λίγο καιρό, έγινε η άσκηση σεισμού στο Ρέθυμνο. Αυτή άσκηση αφορά το ένα κομμάτι, στο πως δηλαδή θα διαχειριστούμε το σεισμό μετά που θα συμβεί. Υπάρχει όμως και το κομμάτι που αφορά στο πως τα κτίρια θα είναι θωρακισμένα ώστε αν συμβεί, να μη χρειαστεί να έχουμε εκτενείς εκκενώσεις αλλά και άλλες ενέργειες αποφεύγοντας έτσι τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργούνται».

Μάλιστα, συνδέοντας τις αυθαιρεσίες με τη στατικότατα των κτιρίων, είπε μεταξύ άλλων: «Όταν ένα κτίριο τακτοποιείται και νομιμοποιεί στις αυθαιρεσίες του, θα πρέπει μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, να γίνει μια στατική διερεύνηση για να δούμε αν το τροποποιημένο κτίσμα, έχει επηρεαστεί από τις αλλαγές που έχουν γίνει από άποψη στατικότητος. Το ίδιο ισχύει και για τα δημόσια κτίρια, στα οποία έχουν προστεθεί επιπλέον όροφοι κ.τ.λ. Υπάρχει η ανάλογη νομοθεσία, και η διαδικασία κινείται σταδιακά, αφού μπορεί να προκύψει ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα. Αυτό, είναι πολύ σημαντικό και το προσπαθούμε να προχωρήσει. Ως παράδειγμα σας αναφέρω, ότι ο δήμος Ρεθύμνης έχει κάνει αποτίμηση σε πολλά από τα κτίρια του και όπου χρειάστηκε έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται επεμβάσεις».

Κλείνοντας ο κ. Καλησπέράκης ανέφερε ότι «στην παρούσα χρονική στιγμή, αυτό που κάνουμε είναι να κινητοποιούμε τους αρμόδιους προκειμένου ν’ ακολουθηθούν οι διαδικασίες». Και πρόσθεσε: «Εμείς αυτό που θέλουμε και προς αυτή την κατεύθυνση πιέζουμε είναι να προχωρήσει η πολεοδόμηση, έτσι ώστε ότι χτίζεται να είναι μέσα στα πλαίσια που πρέπει. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι πρέπει να προχωρήσει η πολεοδόμησή για το Ρέθυμνο που ασφυκτιά».

 

ΑΘΗΝΑ ΠΕΤΡΑΚΑΚΗ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ