ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

10 λόγοι για να ερωτευθείτε την Κρήτη

0

Το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας είναι ένας τόπος γοητευτικός, που προσφέρει στον υπέρτατο βαθμό όσα μπορεί να ονειρεύεται ο επισκέπτης. Σας δίνουμε δέκα κορυφαίους λόγους γι’ αυτό, αλλά σίγουρα θα ανακαλύψετε πολλούς περισσότερους όταν την επισκεφθείτε.

1. Πολιτισμός


Η Κρήτη λόγω της στρατηγικής της θέσης υπήρξε σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών, στόχος κατακτητών και κομβικό πέρασμα για Μινωίτες, Μυκηναίους, Οθωμανούς. Άραβες και Ενετούς, που άφησαν πλούσια πολιτιστική παρακαταθήκη στο νησί. Ανακαλύψτε την πολυκύμαντη ιστορία της ανά τους αιώνες: Στα Μινωικά ανάκτορα της Κνωσού, της Φαιστού, των Μαλίων και της Ζάκρου. Στους αρχαιολογικούς χώρους της αρχαίας Γόρτυνας, Ελεύθερνας, Λύττου, Άπτερας, Φαλάσαρνας, Σπιναλόγκας… Στα ενετικά λιμάνια των Χανίων, Ηρακλείου και Ρεθύμνου. Στα οθωμανικά μνημεία και αρχιτεκτονήματα διάσπαρτα σ’ ολόκληρο το νησί. Στις ιστορικές μονές Αρκαδίου, Πρέβελης, Τοπλού, Αγκαράθου, Χρυσοσκαλίτισσας… Στα πολυάριθμα θεματικά μουσεία, ανάμεσά τους το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, από τα σπουδαιότερα παγκοσμίως.

2. Παλιές πόλεις


Στις παλιές πόλεις των Χανίων και του Ρεθύμνου κυριαρχεί ένα γοητευτικό κράμα ενετικών και οθωμανικών στοιχείων. Διάσημες και μαγευτικές, ποζάρουν αυτάρεσκα σε αμέτρητα φωτογραφικά ενσταντανέ, αποτυπώνοντας την αίγλη μιας άλλης εποχής. Σεργιανίστε στα στενά τους δρομάκια, ξαποστάστε σε παραδοσιακά καφενεία και ταβερνάκια και απλά αφεθείτε στη μαγεία μιας άλλης εποχής.


3. Παραδοσιακά χωριά


Ορεινοί οικισμοί στην πλειοψηφία, όπου διατηρούνται αναλλοίωτα μέχρι σήμερα έθιμα και παραδόσεις, σάς αποκαλύπτουν αυθεντικές πτυχές της γνήσιας κρητικής κουλτούρας. Αρχάνες, Ζαρός και Ασίτες στο Ηράκλειο, Βάμος και Χώρα Σφακίων στα Χανιά, Ανώγεια, Αξός και Μαργαρίτες στο Ρέθυμνο, Μακρύγιαλος και Κριτσά στο Λασίθι… Εδώ χτυπά η ανόθευτη ψυχή της Κρήτης!

4. Παραθαλάσσια τουριστικά θέρετρα

Το παράλιο «μέτωπο» του νησιού φιλοξενεί πολυτελείς παραθεριστικές μονάδες, αλλά και παντός τύπου καταλύματα. Πέρα από τις μεγάλες πόλεις (Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, ΆγιοΝικόλαο, Σητεία και Ιεράπετρα) αλησμόνητες διακοπές θα απολαύσετε σε: Αγία Πελαγία, Αμνισσό, Καλούς Λιμένες, Χάνι Κοκκίνη, Μάλια και Αμμουδάρα (Νομός Ηρακλείου). Πλατανιά, Αγία Μαρίνα, Κολυμπάρι, Αγία Ρουμέλη, Λουτρό, Παλαιόχωρα και Κίσσαμο (Νομός Χανίων). Γεωργιούπολη, Μπαλί, Πλακιά, Άγιο Παύλο, Πάνορμο (Νομός Ρεθύμνου). Ελούντα, Πλάκα, Μακρύγιαλος, Κουτσουνάρι, Άγια Φωτιά (Νομός Λασιθίου).

5. Γαστρονομία


Η ιδιαιτερότητα της κρητικής κουζίνας συμπυκνώνεται στη ρήση «πράμα από τον τόπο σου». Είναι αξιοθαύμαστος ο τρόπος που οι κρητικοί αξιοποιούν τα γεννήματα της πλούσιας γης τους: άφθονα οπωροκηπευτικά, εποχιακά λαχανικά, όσπρια, άγρια χόρτα και αρωματικά βοτάνια «παντρεύονται» με νόστιμο αιγοπρόβειο κρέας, δημιουργώντας πολλές φορές ευφάνταστα μαγειρέματα που δε συναντώνται πουθενά αλλού στην Ελλάδα. Εντυπωσιακή, εξάλλου, είναι η παλέτα των τυροκομικών, με κορωνίδα την ονομαστή γραβιέρα Κρήτης, κατοχυρωμένη διεθνώς ως τυρί με ονομασία προέλευσης.


6. Παραλίες


Η τεράστια ακτογραμμή του νησιού φιλοξενεί απειράριθμες παραλίες, στην πλειοψηφία τους αμμουδερές. Στην περιοχή των Χανίων ξεχωρίζουν οι «εξωτικές» Μπάλος, Φαλάσαρνα και Ελαφονήσι. Σε κοντινή απόσταση από το Ηράκλειο βρίσκονται η Αμνισσός, η Αγία Πελαγία, οι Καλοί Λιμένες, τα Μάλια, ο Λιμένας Χερσονήσου, η Αμμουδάρα και τα «ιστορικά» Μάταλα. Στο Ρέθυμνο θα βρείτε τις μεγαλύτερες αμμουδιές (Επισκοπή, Πετρές) και ορισμένες από τις πιο «ιδιαίτερες» της Κρήτης (Τριόπετρα, Άγιος Παύλος, Λίγκρες, Φραγκοκάστελο, Πρέβελη). Το Λασίθι φημίζεται για τις γραφικές ακρογιαλιές του Λιβυκού πελάγους και την κοσμοπολίτικη Ελούντα.

7. Στολίδια της φύσης

Το γεωφυσικό ανάγλυφο του νησιού με τις μεγάλες μορφολογικές αντιθέσεις προσφέρεται για εξερεύνηση και φυσιολατρικές περιηγήσεις. Επιβλητικοί ορεινοί όγκοι με τραχιές βουνοκορφές, σπήλαια και βάραθρα γνωστά από τους προϊστορικούς χρόνους, δασωμένα φαράγγια, γόνιμα οροπέδια και κοιλάδες, σπάνια κεδροδάση και υδροβιότοποι συνθέτουν το μεγαλείο της κρητικής φύσης. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Φυσικό Πάρκο του Ψηλορείτη, το οποίο έχει ενταχθεί και στο Δίκτυο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO, αλλά και αυτό της Σητείας, τα ξακουστά σπήλαια (Ιδαίον και Δικταίον Άντρον, Μελιδόνη, Σφενδόνη), το φαράγγι της Σαμαριάς, το φοινικόδασος στο Βάι, τις λίμνες Κουρνά και Πρέβελη, τα οροπέδια Λασιθίου και Νίδας.


8. Δραστηριότητες


Πραγματικός παράδεισος για δραστήριους ταξιδιώτες, η Κρήτη, προσφέρει ανεπανάληπτες εμπειρίες σε βουνό και θάλασσα. Διασχίστε τα δεκάδες φαράγγια της, κατακτήστε την ενδοχώρα με εκτός δρόμου οχήματα, πεζοπορήστε σε αναρίθμητες περιπατητικές διαδρομές, εντυπωσιακά είναι τα μέρη που περνάει το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 και χαρείτε το θαλάσσιο στίβο της κάνοντας ιστιοπλοΐα, καταδύσεις, θαλάσσιο καγιάκ και windsurfing.


9. Εξωτικά νησάκια


Στη Γαύδο, το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, σάς περιμένουν παραδείσιες παραλίες (Σαρακήνικο, Αι – Γιάννης, Πύργος, Ποταμός, Τρυπητή), κεδροδάση που ακουμπούν στη θάλασσα και καλοχαραγμένα μονοπάτια για περιήγηση στους λιγοστούς οικισμούς. Το καλοκαίρι κατακλύζεται κυρίως από κατασκηνωτές που θέλουν να νιώσουν την απόλυτη ελευθερία και τη ξεχωριστή ενέργεια του τόπου. Το νησάκι συνδέεται με καραβάκια από την Παλαιόχωρα, τη Σούγια και τη Χώρα Σφακίων.

Η Χρυσή ή Ποντικονήσι (8 μίλια νότια της Ιεράπετρας) εντυπωσιάζει με τα γαλαζοπράσινα νερά, τη σχεδόν λευκή αμμουδιά που χρωματίζεται από μυριάδες σπασμένα κοχύλια και τους τεράστιους θαλασσόκεδρους «γαντζωμένους» στις αμμοθίνες. Καθημερινά εκατοντάδες επισκέπτες επισκέπτονται το νησί με τα εκδρομικά πλοιάρια που φεύγουν από την Ιεράπετρα. Η Χρυσή έχει ανακηρυχτεί περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και απαγορεύεται αυστηρά η κατασκήνωση και η διανυκτέρευση.

Το άγνωστο σε πολλούς Κουφονήσι (Λεύκη) Σητείας με σπηλιές λαξευμένες στα ασβεστολιθικά πετρώματα και ίχνη σημαντικών αρχαιοτήτων, αποτελεί κρυφό παράδεισο για τους ντόπιους που το επισκέπτονται – με δικά τους κυρίως πλεούμενα – για να χαρούν τις αμμουδερές παραλίες και την ηρεμία της φύσης. Μπορείτε να το επισκεφθείτε παίρνοντας το καραβάκι από το Μακρύγιαλο. Το νησάκι δεν διαθέτει υποδομές, οπότε φροντίστε να έχετε μαζί σας τα… απαραίτητα.


10. Αυθεντικός τρόπος ζωής


Οι Κρητικοί, άνθρωποι υπερήφανοι αλλά καταδεκτικοί, ως γνήσιοι απόγονοι του Κρηταγενή Ξένιου Δία φημίζονται για τη φιλοξενία τους, την οποία προσφέρουν απλόχερα στον «ξένο». Η ιδιαίτερη αγάπη για τον τόπο τους και η προσήλωσή τους σε πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα έχουν δημιουργήσει μια ιδιαίτερη κουλτούρα και έναν τρόπο ζωής που αξίζει να γνωρίσετε. Μοναδική εμπειρία αποτελεί το κρητικό γλέντι, όπου τα κεράσματα, τα καλέσματα για χορό, οι αυτοσχέδιες μαντινάδες και τα ριζίτικα, απογειώνουν το κέφι.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ