ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Έλλειψη κανόνων υγιεινής σε πρόσκαιρους καταυλισμούς Ρομά

0

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥΣΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Έντονες είναι οι διαμαρτυρίες κατοίκων του Κουμπέ της πόλης του Ρεθύμνου από την χρονικά παρατεταμένη διαμονή Ρομά στα αναξιοποίητα οικόπεδα του Αγροτικού Συνεταιρισμού  Ρεθύμνου. Οι λόγοι είναι καθαρά για θέματα δημόσιας υγείας και υγιεινής και σε καμία περίπτωση ρατσιστικής φύσεως ή άλλης αντίστοιχης ιδεοληψίας.

Μια επίσκεψη αρκεί, για να διαπιστώσει κάποιος πως οι μόνιμοι ή οι περαστικοί Ρομά που χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα οικόπεδα για την διαμονή τους, έχουν προκαλέσει σοβαρή ρύπανση του περιβάλλοντος με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εικόνα και τις μυρωδιές που έχουν να αντιμετωπίσουν σε καθημερινή βάση οι περίοικοι ή περαστικοί.

Αφήνουν πολλά σκουπίδια, αφοδεύουν παντού, ανάβουν φωτιές μέσα σε βαρέλια. Με απλά λόγια, δημιουργούνται σοβαρά ερωτηματικά, για το ποιος ελέγχει την διαμονή των συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων σε ένα χώρο, ο οποίος γειτνιάζει με πυκνοκατοικημένες γειτονιές της πόλης και επιτρέπει να διατηρείται μια κατάσταση ακατάλληλη έως και επικίνδυνη για την δημόσια υγεία.

Κανένας δεν θέλει και δεν έχει σκοπό να κυνηγήσει ή να δημιουργήσει ζητήματα για τους τσιγγάνους, των οποίων καθόλα σεβαστές είναι οι συνήθειες αλλά και ο τρόπος της ζωής τους. Όμως θα πρέπει να ελέγχονται και εκείνοι, ως προς το αν επηρεάζουν με τον τρόπο που λειτουργούν στην καθημερινότητα τους, ως προς τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες που ζουν δίπλα σε αυτούς, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλους μας ανεξαιρέτως.

Η κατάσταση στον Κουμπέ, είναι πλέον ανεξέλεγκτη. Κάτοικος της περιοχής, μας είπε τα εξής: «Τα τελευταία 3-4 χρόνια είναι συνεχή η κατοίκηση των οικοπέδων στον Κουμπέ, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Έρχονται κ φεύγουν τακτικά, επιστρέφουν οι ίδιοι ή έρχονται διαφορετικές οικογένειες της ίδιας νοοτροπίας οποίοι στήνουν το «σπιτικό τους» αδιαφορώντας για τους βασικούς κανόνες υγιεινής. Η ύπαρξη τους, αυτή καθ αυτή είναι κάτι που πραγματικά δεν με ενοχλεί! Αυτό όμως που προκαλεί την αγανάκτηση μου πλέον, έχει να κάνει με την ρύπανση που δημιουργούν στο περιβάλλον που ζούμε όλοι μας.»

Η ίδια κάτοικος τόνισε τα εξής: «Τους είναι αρκετά δύσκολο να κατανοήσουν ότι τα σκουπίδια πρέπει να καταλήγουν σε κάδους απορριμμάτων. Παντού ….παντού …μπορείς να δεις οτιδήποτε έχουν πετάξει. Από στρώματα κρεβατιών, φιαλίδια, καρότσια και στρατούλες μωρών, κουτάκια μπύρας, πλαστικά ποτήρια και μπουκάλια. Θα μπορούσα να αναφέρομαι σε αυτά για πολλές ώρες και για σωρεία απορριμμάτων! Είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση και αυτό επιβεβαιώνεται πολύ εύκολα με άμεση επίσκεψη στον χώρο για όποιον τον ενδιαφέρει να δει από κοντά τι ακριβώς συμβαίνει!»

Άλλος κάτοικος δήλωσε στην εφημερίδα μας «Είναι τεράστιο το ζήτημα της ρύπανσης της ατμόσφαιρας και απερίγραπτη η δυσοσμία. Αφοδεύουν στην ύπαιθρο με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Πίσω από τα κτήρια της Ένωσης ,στα δρομάκια  που υπάρχουν κάτω από την εκκλησία της Αγ. Φωτεινής ,πίσω από το κτίριο  της ΔΕΥΑΡ και σε άλλα σημεία! Η μεγαλύτερη εστία μόλυνσης βρίσκετε  στην στοά που κατεβαίνει από το ρέμα της Αγίας Φωτεινής, από το Γαλλιανο φαράγγι και καταλήγει στην θάλασσα μπροστά από την καφετερία ΒΙRIRIBO. Το συγκεκριμένο σημείο αποτελεί το απόλυτο αφοδευτήριο τους. Οι εικόνες στο σημείο αυτό είναι αηδιαστικές, οι μυρωδιές αποκρουστικές. Είναι τόπος απόλυτης μόλυνσης. Και να σκεφτείτε, ότι πιο κάτω είναι παραλία που κάνει ο κόσμο μπάνιο στη θάλασσα.»

Μέσα από τις καταγγελίες περίοικων αλλά και από το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται, γίνεται αντιληπτό πως οι αρμόδιες υπηρεσίες υγείας και καθαριότητας, οφείλουν άμεσα να παρέμβουν και να επιλύσουν το σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει στον Κουμπέ.

Θα πρέπει δε, να ληφθούν κατάλληλα μέτρα για την ασφαλή και υγιεινή διαμονή κοινωνικών ομάδων ανθρώπων, των οποίων η φιλοσοφία ζωής είναι νομαδική και διαβιούν μετακινούμενοι από τόπο σε τόπο.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ