ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έσμιξαν για πρώτη φορά όλοι οι Μικρασιατικοί Σύλλογοι της Κρήτης στην 1η Παγκρήτια Συνάντηση Μικρασιατικών συλλόγων

0

Ομόφωνα αποφασίστηκε η 2η Παγκρήτια Συνάντηση να πραγματοποιηθεί του χρόνου στο Ρέθυμνο, από το σύλλογο Ρεθυμνίων Μικρασιατών

Από τον Σύλλογο Μικρασιατών Κρήτης "Ο Άγιος Πολύκαρπος" και τον Σύλλογο

Αλατσατιανών Νομού Ηρακλείου εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

"Στις 8 Σεπτεμβρίου 2018, στο Στάδιο Ελευθερίας στο Ηράκλειο, πραγματοποιήθηκε «Η 1η Παγκρήτια Συνάντηση Μικρασιατικών συλλόγων». Ήταν η πρώτη φορά που όλοι οι Μικρασιατικοί Σύλλογοι της Κρήτης, που στο καταστατικό τους έχουν ως σκοπό τη διάσωση και διάδοση του Μικρασιατικού Πολιτισμού, ενώθηκαν και παρουσίασαν μουσικές, τραγούδια και χορούς των Αλησμόνητων Πατρίδων της Μικράς Ασίας. Τη διοργάνωση της εκδήλωσης είχαν αναλάβει από κοινού δύο δραστήριοι Μικρασιατικοί Σύλλογοι του Ηρακλείου, ο Σύλλογος Αλατσατιανών Νομού Ηρακλείου και ο Σύλλογος Μικρασιατών Κρήτης «Άγιος Πολύκαρπος», οι οποίοι συνεργάστηκαν αρμονικά για τη πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Η εκδήλωση ξεκίνησε με μία Πατινάδα-καντάδα όλων των συμμετεχόντων συλλόγων από το ύψος του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου (Κομμένο Μπεντένι) και μέσω της Λεωφόρου Πλαστήρα, οι σύλλογοι με τα λάβαρα εισήλθαν στο χώρο της εκδήλωσης. Αφού πέρασαν μπροστά από τους επισήμους και θεατές σταμάτησαν στις θέσεις τους αντίστοιχα όπως είχαν εκ των προτέρων οριστεί από τους διοργανωτές. Ακούστηκαν πρώτα όλα τα χορωδιακά σχήματα με τους μουσικούς τους αντίστοιχα και στη συνέχεια εμφανίστηκαν τα χορευτικά με παραδοσιακές φορεσιές. Τα χορευτικά συνόδευσαν μουσικά, Δερέμπεη Ειρήνη (φωνή), Σπυριδάκης Μιχάλης (βιολί), Πιτσικάκη Ελεάννα (κανονάκι), Κώτης Μιχάλης (ούτι), Μαστορίδη Έφη (κρουστά). Έκτακτη και φιλική συμμετοχή Θανουρής Αντώνης (κλαρινέτο) και ο γιος του (λαούτο). Την εκδήλωση παρουσίασαν οι δημοσιογράφοι Αναστασία Μπιτζιλαίου και Στέλιος Ζερβός. Το βίντεο που προβαλλόταν από προτζέκτορα καθόλη τη διάρκεια της εκδήλωσης είχε επιμεληθεί ο Στέλιος Ζερβός. Τα ηχητικά και το φωτισμό επιμελήθηκε ο κ. Γιώργος Γιακατός με τους συνεργάτες του.

Στον απόηχο της παραπάνω εκδήλωσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά, μέσα από την καρδιά μας:

Τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη Σταύρο και Τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Κουκιαδάκη Ευριπίδη, οι οποίοι ως συνδιοργανωτές της εκδήλωσης, την στήριξαν οικονομικά και μας τίμησαν με την παρουσία τους. Ο κ. Αρναουτάκης εκπροσωπήθηκε, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, από τον Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο στον τομέα Πολιτιστικών Ηρακλείου κ. Φασουλάκη Κων/νο, ενώ ο κ. Κουκιαδάκης παρευρέθη αυτοπροσώπως.

Τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ειρηναίο, τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Βρυούλων κ.κ. Παντελεήμων και τον Πρωτοσύγκελο κ.κ. Μεθόδιο Βερνιδάκη, οι οποίοι μας τίμησαν με την παρουσία τους.

Την Ειδική Γραμματέα κ. Μαριάννα Μαστροσταμάτη και τον Γραμματέα κ. Δημήτρη Παντέλα, που μας τίμησαν με τη παρουσία τους, ως εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος, υπό την αιγίδα της οποίας ήταν η εκδήλωση.

Το βουλευτή Ηρακλείου κ. Κεγκέρογλου Βασίλη, που μας τίμησε με τη παρουσία του.

Τον Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Βασίλη Λαμπρινό, που μας τίμησε με τη παρουσία του.

Τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, κ. Γιώργο Πιτσούλη που μας τίμησε με την παρουσία του.

Τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γρηγόρη Πασπάτη, τις/τους κ.κ. Αντιδημάρχους, Αρχοντάκη Στέλλα, Ινιωτάκη Πέτρο, Καναβάκη Μαρία, τον Εντεταλμένο Σύμβουλο του Δήμου Ηρακλείου, στο Τμήμα Μελετών και Συντήρησης Πρασίνου κ. Νικόλαο Φακουρέλη και τον Πρόεδρο ΔΗΚΕΗ κ. Τσαγκαράκη Γιώργο, που μας τίμησαν με τη παρουσία τους.

Την Πρόεδρο κ. Καλουδιώτη Μαρία και τον Διευθυντή κ. Σακαράκη Κών/νο, του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ηρακλείου, που μας παραχώρησαν το χώρο.

Τον όμιλο ΚΡΗΤΗ TV, ως χορηγό επικοινωνίας.

Όλες και όλους που παρευρέθηκαν και παρακολούθησαν αυτή τη γιορτή Πολιτισμού και Μνήμης της λατρεμένης και αλησμόνητης πατρίδας των γονιών και παππούδων μας, της Μικράς Ασίας, που μπορεί αυτοί να τη χάσανε και εμείς να μη γνωρίσαμε, αλλά ποτέ δεν θα λησμονήσουμε.

Τους Μικρασιατικούς Συλλόγους της Κρήτης που πλαισίωσαν την εκδήλωση με τις χορωδίες και τις χορευτικές τους ομάδες ή τα κεράσματα τους. Συμμετείχαν με σειρά εμφάνισης οι παρακάτω Μικρασιατικοί Σύλλογοι:

Τα Διοικητικά Συμβούλια, τους Δ/ντες και τα μέλη των χορωδιών, τους Χοροδιδάσκαλους και τα μέλη των χορευτικών, τους μουσικούς, και τον βιντεολήπτη, για τη συμβολή τους στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Τους Εθελοντές και τα Μέλη των Συλλόγων που πραγματικά στήριξαν τη διοργάνωση, με οποιονδήποτε τρόπο.

Την εταιρεία καθαρισμού ΤΖΟΥΑΝΑΚΗ – AMAJ, για τη προσφορά υπηρεσιών καθαριότητας.

Το Τμήμα Τροχαίας Ηρακλείου που ρύθμισε τη κυκλοφορία για την ασφαλή μετάβαση των ομάδων από το Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου στο Στάδιο Ελευθερίας.

Αδελφότητα Μικρασιατών Νομού Χανίων «ο Άγιος Πολύκαρπος», με το λάβαρο και τη χορωδία της,

Σύλλογος Ρεθυμνίων Μικρασιατών, με το λάβαρο και τη χορωδία του,

Σύλλογος Ρεθυμνίων Μικρασιατών «Ιωνία» Ρεθύμνου, με το λάβαρο του,

Σύλλογος Μικρασιατών και Ποντίων Μεραμβέλλου, με το λάβαρο και τα κεράσματα του,

Σύλλογος Μικρασιατών Ιεράπετρας, με το λάβαρο και τη χορωδία του,

Σύλλογος Μικρασιατών και Φίλων Καρδουλιανού, με το λάβαρο και τα κεράσματα του,

Σύλλογος Μικρασιατών Κρήτης «ο Άγιος Πολύκαρπος», με το λάβαρο και τη χορωδία του,

Σύλλογος Φίλων Αγίου Νεκταρίου εκ Βρυούλων, με το λάβαρο του,

Πολιτιστικός Σύλλογος Αλικαρνασσού «Η Αρτεμισία», με το λάβαρο, τη χορωδία και τη χορευτικής της ομάδα,

Σύλλογος Καππαδοκών – Μικρασιατών Κρήτης,

Σύλλογος Ποντίων Ηρακλείου «Εύξεινος Λέσχη», με το λάβαρο και τη χορευτική του ομάδα,

Σύλλογος Καραμπουρνιωτών Ηρακλείου «Άγιος Γεώργιος», με το λάβαρο και τα κεράσματα του,

Σύλλογος Αλατσατιανών Νομού Ηρακλείου με το λάβαρο, τη χορωδία και τη χορευτική του ομάδα.

Με τη ελπίδα αυτή η διοργάνωση να αποτελέσει Σταθμό για την Ενότητα και τη Συνεργασία των Παγκρήτιων Μικρασιατικών Συλλόγων και να γίνει Θεσμός στα Πολιτιστικά Δρώμενα του νησιού μας, Ομόφωνα αποφασίστηκε, στη συνάντηση των Προέδρων, των Συλλόγων μελών ΟΠΣΕ, που προηγήθηκε της εκδήλωσης, στη στέγη του Συλλόγου Μικρασιατών Κρήτης Άγιος Πολύκαρπος, η 2η Παγκρήτια Συνάντηση να πραγματοποιηθεί του χρόνου στο Ρέθυμνο, από το σύλλογο Ρεθυμνίων Μικρασιατών.

"Με το καλό να Σμίξουμε" του χρόνου"

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ