ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Γενέθλιον της Θεοτόκου: Λαμπρά πανήγυρη στην Παναγία την Αντιφωνήτρια των Μυριοκεφάλων

0

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, με πανδαισία βυζαντινών ηχοχρωμάτων και μέσα σε κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης και ευλάβειας ,γιορτάσθηκε και φέτος στην ιστορική Μονή το Γενέθλιον της Θεοτόκου, στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας των Μυριοκεφάλων. Ένα από τα ωραιότερα Προσκυνήματα του τόπου μας, γι αυτό και αποκαλείται η Τήνος της Κρήτης. Εκεί που πάνω  από χίλια χρόνια, ο Άγιος Ιωάννης ο Ξένος  θρόνιασε το Μοναστήρι της Παναγιάς. Χιλιάδες προσκυνητές συνέρευσαν και φέτος στα Μυριοκέφαλα, για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Πολλοί ήταν  οι πιστοί  που πήγαν με τα πόδια  εκπληρώνοντας  κάποιο τάμα . Όλος αυτός ο κόσμος που πάει για  να καταθέσει στη Σεπτή εικόνα της μητέρας του Κυρίου τον πόνο, το δάκρυ και τα αιτήματά του. Όλοι εκείνοι που πίστεψαν στην Χάρη Της και την παρακάλεσαν να τους βοηθήσει σε κάποια  δύσκολη στιγμή της ζωής τους και Εκείνη η Μάννα όλου του κόσμου, έκανε το θαύμα Της.     

Ο δρόμος που οδηγεί στην Παναγία την Αντιφωνήτρια γίνεται ένα πολύβουο ποτάμι από  για χιλιάδες πιστούς που  δεν λογαριάζουν τα χιλιόμετρα.  Με την βοήθεια Της παίρνουν δύναμη και  φτάνουν στην Χάρη Της.  Στην συνέχεια υπομονετικά περιμένουν στην σειρά για να προσκυνήσουν   τη θαυματουργή εικόνα Της. Κάθε λαμπάδα  ένα τάμα! Κάθε άρτος και  μια εναπόθεση ελπίδας!

 Την π. Παρασκευή   το βράδυ τελέσθηκε ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. κ. Ευγένιος. Το Σάββατο  κυριώνυμο ημέρα της  μεγάλης εορτής , τελεσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Μητροπολίτης  Δέρκων  κ. Αποστόλου  και συλλειτουργούντων   των  Σεβασμιότατων  Μητροπολίτων  Αρκαλοχωρίου , Καστελίου και Βιάννου κ. Ανδρέα  και  Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου  κ. Ευγενίου.

Μητροπολίτης  κ.Ευγένιος: Αποτελεί σήμερα τιμή για εμάς εδώ η  έλευση σας .

Στην προσφώνηση του ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Δέρκων  κ. Απόστολο λέγοντας μεταξύ των άλλων : «Σήμερα  έχουμε την μεγάλη τιμή και ευλογία να είμαστε εδώ μαζί σας και κοντά σας. Να σας έχουμε προεξάρχοντα της ευχαριστιακής μας συνάξεως. Να έρχεστε από την πόλη της Παναγίας την Κωνσταντινούπολη ,για να μας μεταφέρετε την αύρα του Βοσπόρου να χαϊδέψει τις παρειές μας. Να αναθερμάνει τις σχέσεις μας για μια ακόμη φορά με την Βασιλεύουσα με την μητέρα εκκλησία, με την φωλιά του δικέφαλου αετού της Ορθοδοξίας. Σας ευχαριστούμε για αυτή την τιμή , σας ευχαριστούμε γι αυτή την ευλογία και σας παρακαλούμε εσείς σήμερα να ευλογήσετε τους καλούς μας άρχοντες και του Παναγιόφιλο λαό μας, που κατέκλυσε χθες το βράδυ και σήμερα τούτο το Προσκύνημα της Παναγιάς , για να της εκφράσει την ευγνωμοσύνη του. Γι ¨αυτό που ήταν, για αυτό που έγινε , γι αυτό που είναι  τελικά  για όλους εμάς και το καθένα προσωπικά. Για να της εκφράσει το ευχαριστώ του για την συνεργία Της , στην προσωπική μας σωτηρία. Αποτελεί σήμερα τιμή για εμάς εδώ η παρουσία σας, είστε ένας υπό των πλέον διακεκριμένων Ιεραρχών του Οικουμενικού  μας Θρόνου, είστε ένας εκ των εγγυτέρων συνεργατών ,  του πατέρα και Πατριάρχη μας και δια της Σεβασμιότητας σας σήμερα διατρανώνουμε  για μια ακόμη φορά τα αισθήματα , της υιικής αφοσιώσεως όλων μας  , προς το τίμιο πρόσωπο εκείνου αλλά  και προς την Μητέρα μας Εκκλησία

 Επιθυμώ την απονομή του οφίκιου του Πρωτ. του Οικ. Θρόνου στον π. Ιωάννη

«Θα ήθελα να σας παρακαλέσω συνέχισε  να μεταφέρετε στον Πατριάρχη μας την επιθυμία μου  είπε ο κ. Ευγένιος κλείνοντας και θα αποστείλω και εγώ αύριο  το σχετικό γράμμα, ώστε να απονεμηθεί τον π. Ιωάννη Λελεδάκη το οφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου, γιατί  τόσα χρόνια κρατάει αναμμένη την κανδήλα της Παναγιάς».

Παίρνοντας στην συνέχεια τον λόγο ο Μητροπολίτης Δέρκων κ. Απόστολος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Ρεθύμνης  κ. Ευγένιο για τα θερμά του λόγια .Στο κήρυγμα του  δε  αναφέρθηκε  εκτενώς  στον Γενέσιον της Θεοτόκου και στο νόημα Αυτής.  Ενώ  μιλώντας για το Προσκύνημα της Παναγίας  είπε χαρακτηριστικά :

 Σας φέρνω από το αείζωο και πάντοτε φωτεινό Φανάρι μας, την αγία  πατρική ευχή και σεπτή ευλογία  του Παναγιωτάτου Ουκουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου

«Αυτή την παγκόσμιον χαράν συγκεντρωθήκαμε πλήθος μέγα ευσεβούντων  σήμερα να μοιρασθούμε αδελφοί, συρρεύσαντες εδώ στο ιστορικό και γεμάτο από Θεομητορική ευλογία και χάρι χιλιόχρονο ναό, της πάλαι Μονής των Μυριοκεφάλων , το οποίο ο μεγάλος Εκείνος  Ιεραπόστολος , ο εκ Σίβα Πυργιώτισσης ο Όσιος Κύρ- Ιωάννης ο Ξένος , ο γόνος της Κρήτης και των ασκητών εγκαλλώπισμα, ανήγειρε προς τιμήν της Αγνής Θεομήτορος, κατόπιν Θαυμαστής  αποκαλύψεως Της  και επροίκισε με την θαυματουργό εικόνα της Αντιφωνήτριας , που έφερε από την Κωνσταντινούπολη, δώρον πολύτιμο, του τότε Οικουμενικού Πατριάρχου , επισφραγιστικόν  της Σταυροπηγιακής αξίας της Μονής. Και μπορεί μεν  η Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή να μην υφίσταται , ο κεντρικός όμως ναός της ,το Καθολικόν όπως ονομάζεται , είναι πάντοτε το κέντρον της εκκλησιαστικής ζωής του ευσεβούς λαού της περιοχής , ως ενοριακός ναός. Είμαι πολύ ευτυχής που ευρίσκομαι και εγώ σήμερα μαζί σας, προσφιλείς Κρήτες μου , ευλογημένα τέκνα της Εκκλησίας , ταπεινός προσκυνητής της Παναγίας στον περίπτυστο αυτό ναό, προσκεκλημένος της αγάπης του καλού Ποιμενάρχου σας και αγαπητού μου εν Χριστώ αδελφού , Σεβ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποταμου κ. Ευγενίου, τον οποίο και ευχαριστώ θερμότατα για την τιμή που μου επεφύλαξε .Σας φέρνω από την Κωνσταντινούπολη, από το αείζωο και πάντοτε φωτεινό Φανάρι μας, την αγία  πατρική ευχή και σεπτή ευλογία  του Παναγιωτάτου Ουκουμενικού μας      Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου , του οποίου η μεγάλη στοργή για τους ηρωικούς Κρήτας και την εύανδρο Κρήτη είναι ευρύτατα γνωστή , καθώς και την αγάπη της σεβάσμιας πνευματικής όλων μας Μητρός , της μαρτυρικής και πολυπάθου Αγίας του  Χριστού     Μεγάλης Εκκλησίας .  Να γνωρίζετε  ότι πάντοτε σας αναμένομε με πολλή χαρά να μας έρχεστε στην Πόλι όποτε μπορείτε , να ψηλαφάτε την μαρτυρία και το μαρτύριον του Οικουμενικού  Πατριαρχείου και να αναβαπτίζεστε στα ιερά και τα όσια της Πίστεως και του Γένους που θησαυρίζονται επί αιώνες στην ιστορική και Θεοσκέπαστη Βασιλεύουσα».

Η λιτανεία

Μετά τη λειτουργία  ως είθισται έγινε η λιτανεία της θαυματουργής εικόνας, προσκυνητές και οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών συμμετείχαν στην λιτάνευση της Μεγαλόχαρης, την οποία  συνόδευε άγημα του Ομίλου Βρακοφόρων και παιδιά του πολιτιστικού συλλόγου Μυριοκεφάλων ενώ τις δέουσες τιμές απέδωσε η στρατιωτικής μπάντα της 5ης Μεραρχίας . Αξίζει να σημειώσουμε ότι είναι δε η μοναδική φορά που η ιερή εικόνα βγαίνει έξω από τον ναό . Για ευλογία του κόσμου, και για τους  πιστούς που την ακολουθούν. Και η ώρα αυτή, που η Υπέρμαχος Στρατηγός της Χριστιανοσύνης προβάλει , έχεις την αίσθηση ότι ουρανός γίνεται ένα με την γη, τα βουνά υποκλίνονται στην Μάννα του  Χριστού και το καμπαναριό σείεται για να το διαλαλήσει!

Επιμνημόσυνος  Δέησης  

Μετά την λιτανεία και πριν βάλουν την εικόνα της Παναγίας μέσα , στην είσοδο  που βρίσκεται η προτομή του μακαριστού Επισκόπου  Κισσάμου και Σελίνου  Άνθιμου Λελεδάκη  ( 1860- 1935), οι Αρχιερείς έψαλαν τρισάγιο στην μνήμη του.

Το γεύμα , η ανταλλαγή δώρων και οι μαντινάδες

Όπως κάθε χρόνο στην αίθουσα του Πολιτιστικού συλλόγου οι προσκεκλημένοι του π. Γιάννη , ένιωσαν την φιλοξενία και γεύτηκαν την παραδοσιακή κουζίνα. Εκεί ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης  κ. Ευγένιος προσέφερε τον Μητροπολίτη Δερκων κ. Απόστολο μια βακτηρία  και εκείνος από την πλευρά του , του πρόσφερε μια ασημένια λιβανοθήκη , ενώ στον π. Γιάννη έδωσε μια μούσα για την Αγία  Τράπεζα.  Επίσης ο Ιεράρχης μας ζήτησε από τον πρόεδρο του Ομίλου Βρακοφόρων  Στέλιο Κιαγιαδάκη να πει μια μαντινάδα στον προσκεκλημένο του  Ιεράρχη και εκείνος επανέλαβε αυτές που είχε αφιερώσει στον Οικ. Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.  Επίσης  ο Ποιμενάρχης  μας   ζήτησε  από τον Γενικό  Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεως μας  Πρωτ. Νικόλαο Νικηφόρο,  καθώς είναι χαρισματικός μαντιναδολόγος  να κλείσει αυτή την σύναξη, με μαντινάδες αφιερωμένες στον άγιο Δέρκων  και ο π. Νικόλαος είπε :

 

Φέτος τα Μυριοκέφαλα

Νοιώθουν περρίσια  χάρη

τον Άγιο Δέρκων είχανε

πνευματικό μπροστάρη !

 

Του Δικεφάλου την φωλιά

Προτίμησε να αφήσει

Και στην Μητρόπολη να ρθεί

Ρεθύμνης να βλογήσει !

 

Η παρουσία του τιμή

Μα και χαρά μας δίνει

Έτη πολλά να χαίρεται

Την Αρχιεροσύνη !!!

 

Ο κ. Ευγένιος αφού ευχαρίστησε  όλους  είπε ότι πάντα στα Μυριοκέφαλα τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο έχει  ο π. Γιάννης και του έδωσε τον λόγο.

Εμφανώς συγκινημένος ο π. Γιάννης Λελεδάκης ευχαρίστησε κατ΄αρχήν  τον Σεβ. Μητροπολίτη Ρεθύμνης κ. Ευγένιο για την   ύψιστη τιμή που εισηγήθηκε προς το  πρόσωπο του και με φωνή που λύγισε αρκετές φορές είπε :»

Η παρουσία και παρρησία αυτών των ανθρώπων, είναι η ελπίδα ότι τίποτα δεν έχει χαθεί στην δύσκολη εποχή που ζούμε

Έχουν περάσει πολλές δεκάδες χρόνια, όμως στην μνήμη μου παραμένουν ζωντανές οι αφηγήσεις του  παππού και της μητέρας μου και πολλών άλλων. Αφηγήσεις σύμφωνα με τις οποίες , η καμπάνα της Μεγαλόχαρης σήμαινε μοναχή της κάθε φορά , που γινόταν κάποιο θαύμα στο Ναό Της. Και δεν ήταν λίγες αυτές οι φορές . Σήμερα αυτό δεν συμβαίνει .Οι καμπάνες Της ποια σημαίνουν μόνο αν πατηθεί ένα ηλεκτρικό κουμπί. Παρόλα αυτά  το θαύμα γίνεται τις μέρες του εορτασμού Της, το έχουμε ολοζώντανο μπροστά μας . Είναι οι αμέτρητες εκατοντάδες των ανθρώπων   που ανηφορίζουν στα Μυριοκέφαλα. Υποκλίνομαι και φέτος αφού η Χάρη Της με κράτησε σαν εφημέριο σ’αυτόν τον υπέροχο λαό και εύχομαι στην Μεγαλόχαρη  να σκέπει, να ευλογεί , να παρηγορεί , να ελεεί, να εισακούει όλων τις παρακλήσεις. Η παρουσία και παρρησία αυτών των ανθρώπων, είναι η ελπίδα ότι τίποτα δεν έχει χαθεί στην δύσκολη εποχή που ζούμε. Αυτές οι μέρες του Σεπτεμβρίου είναι μέρες αναφοράς οι οποίες δίνουν στίγμα πίστης ,  ζωντάνιας και ευλάβειας όχι μόνο των Ρεθυμνίων , όχι μόνο των Κρητικών αλλά και της Ελλάδας ολόκληρης. Η ιστορία και η παράδοση του Προσκυνήματος αιώνες τώρα  στέλνει δυνατά μηνύματα και η αποδοχή τους από τους πιστούς είναι δεδομένη και η παρουσία τους είναι η μεγαλύτερη μαρτυρία γι’αυτό. Στην συνέχεια ο π. Γιάννης αναφέρθηκε στον Άγιο τον Ξένο  κτήτορα της Μονής  και στην σημασία που  έπαιξε  το Μοναστήρι στους αγώνες της επανάστασης του 1866. Για τον λόγο αυτό το 1877 οι Τούρκοι  για εκδίκηση. Όμως και σας ενορία τόνισε είναι και θα είναι κοντά στους ανθρώπους και κυρίως στους πάσχοντες. Κλείνοντας την ομιλία του ο π. Γιάννης είπε χαρακτηριστικά :» Σήμερα η μέρα της γιορτής θα τελειώσει και ο ουρανός και η γη που έγιναν ένα , θα επανέλθουν στις θέσεις τους …Η ζωή στο μικρό χωριό μας , θα βρει ξανά τον παλιό ήσυχο ρυθμό της. Όμως εκεί στην μέση η Θεία Κλίμακα …η Μεγάλη Μάνα  θα ευλογεί και θα μεσιτεύει για όλους μας .Η Μεγαλόχαρη να είναι προστάτης και οδηγός της ζωής σας»!

 

ΒΑΛΙΑ ΠΕΤΡΑΚΗ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ