ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Εικόνες ντροπής στο οστεοφυλάκιο του κοιμητηρίου της Λούτρας

0

Φωτογραφίες που σοκάρουν και απεικονίζουν την άθλια κατάσταση του Οστεοφυλακίου του Κοιμητηρίου στη Λούτρα, έφτασαν μέχρι τα γραφεία της εφημερίδας μας, συνοδευόμενες, από μια επιστολή που καταγγέλλει την κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία τουλάχιστον επτά χρόνια. Ωστόσο, η εικόνα που παρουσιάζει ο χώρος ήταν γνωστή στους αρμοδίους φορείς, καθώς από το 2010 όπως μαρτυρά σχετικό έγγραφο είχε γίνει αυτοψία στο χώρο. 

Ειδικότερα, με επιστολή της προς το δήμο Ρεθύμνου την οποία κοινοποιεί  στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, στη Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και στην Περιφέρεια Κρήτης η κ. Μαρία Σκούπα, τονίζει την απαράδεκτή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Οστεοφυλάκιο του Κοιμητηρίου Λούτρας.

Στην επιστολή διαμαρτυρίας παραθέτει και έκθεση αυτοψίας που έκανε μηχανικός του δήμου από το 2010.

Στην επιστολή η κ. Μαρία Σκούπα ηθοποιός – θεατρολόγος, συγκεκριμένα αναφέρει:

«Παρακαλώ, όπως μεριμνήσετε για την άμεση αποκατάσταση, επισκευή και συντήρηση του Οστεοφυλακίου στο Νεκροταφείο Λούτρας καθώς και του γύρω χώρου στο εν λόγω Κοιμητήριο.

Αναμένουμε τις ενέργειές σας από το 2011 όταν και υποβάλαμε το ίδιο αίτημα στο Δήμο (αρ.πρωτ. 16607, 1.8.11) τόσο εμείς, οικογένεια Σκούπα, όσο και η οικογένεια Παντελιδάκη πολλές φορές κατά τη διάρκεια των ετών μέχρι σήμερα (από το 2010). Αποτέλεσμα των ενεργειών αυτών ήταν να γίνει αυτοψία στο Κοιμητήριο από μηχανικό του Δήμου σας (την οποία παραθέτουμε) όπου διαπιστώνονται τα μεγάλα του προβλήματα. Όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει γίνει απολύτως καμία ενέργεια από το Δήμο και φυσικά η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Τοίχοι επικίνδυνοι για κατάρρευση πάνω στα μνήματα και  ένα άθλιο κυριολεκτικά μισογκρεμισμένο παράπηγμα γεμάτο ανάμεικτα σκουπίδια και μισοφαγωμένα από ζώα οστά νεκρών,  που παριστάνει το Οστεοφυλάκιο, εντελώς παραμελημένο και ετοιμόρροπο. Αυτό το  το κτίσμα που φιλοξενεί τις οστεοθήκες με τα οστά των νεκρών είναι έτοιμο να υποχωρήσει ολόκληρο ή τμήμα του, στον γκρεμό που βρίσκεται πίσω του. Οι τοίχοι είναι υπό κατάρρευση, η πόρτα δεν κλείνει και λόγω υψομετρικής διαφοράς όλα τα νερά της βροχής συσσωρεύονται μέσα  στο χωνευτήριο των οστών. Η όλη εικόνα του χώρου στο Κοιμητήριο είναι οικτρή, προκαλεί φρίκη και αποτροπιασμό  και φανερώνει  παρακμή και εγκατάλειψη: σκουπίδια πεταμένα, σπασμένοι σταυροί, τοίχοι έτοιμοι να καταρρεύσουν πάνω στα μνήματα.

Το χειρότερο όλων είναι η εγκατάλειψη που παρουσιάζει μέσα το Οστεοφυλάκιο: κατεστραμμένα ράφια, σπασμένα και αναποδογυρισμένα κασελάκια με τα οστά των νεκρών να μισοκρέμονται, σπασμένες οστεοθήκες,  κόκαλα εκτεθειμένα και σκορπισμένα  στο πάτωμα μισοφαγωμένα από τα σκυλιά. Στις φωτογραφίες που επισυνάπτω μπορείτε να δείτε την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί: κρανία και οστά από άκρα, πόδια και, μάλλον, χέρια νεκρών, τμήματα της σπονδυλικής τους στήλης στο πάτωμα δίπλα σε περιττώματα ποντικών και άλλες ακαθαρσίες, εμφανώς μισοφαγωμένα από ζώα.

Η επισκευή και συντήρηση του οστεοφυλακίου καθώς και του γύρω χώρου και η αξιοπρεπής τακτοποίηση των οστών που φυλάσσονται στο νεκροταφείο σας είναι στοιχειώδης πράξη σεβασμού στους νεκρούς αλλά και απόδειξη πολιτισμού και ήθους από τους ζωντανούς. Στο Οστεοφυλάκιο βρίσκονται τα κόκαλα προσφύγων που έζησαν και πέθαναν στον χωριό μετά τη μικρασιατική καταστροφή. Με μεγάλη μου χαρά είδα το εξαιρετικό γλυπτό που τοποθετήθηκε στην Πλατεία Μικρασιατών για να τιμήσει τους πρόσφυγες και με απέραντη θλίψη είδα τα κόκαλα αυτών των προσφύγων να είναι πεταμένα σαν τα σκουπίδια.  Η κατάσταση αυτή προσβάλει την ιερότητα του χώρου και συνιστά πράξη ιεροσυλίας, βεβήλωσης και προσβολής νεκρών.

Θέλω να πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε το θέμα να λυθεί. Παρακαλώ ενημερώστε μας για τις προθέσεις και ενέργειές σας.»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ