ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

«Εν αγωνία» … ο δρόμος προς το Ατσιπόπουλο!

0

Εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου του Ατσιποπούλου έρχονται αντιμέτωποι για ακόμα μια φορά με ένα σοβαρό πρόβλημα.

Αναλογιζόμενοι πως κάνουμε λόγο για ένα χωριό, σαφώς, και οι δρόμοι είναι επαρχιακοί, όμως αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να παραλείπονται τα βασικά μέτρα ασφαλείας για τους πεζούς. Συγκεκριμένα ο δρόμος που οδηγεί στο Γυμνάσιο και το Λύκειο της περιοχής είναι εξαιρετικά επικίνδυνος, ειδικά για τους μαθητές που κάνουν καθημερινά αυτή τη διαδρομή. Το πεζοδρόμιο φτάνει ως λίγα μέτρα πιο κάτω από τα σχολεία και το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής ως τη στάση του αστικού λεωφορείου μένει ακάλυπτη. Έτσι, τα παιδιά αναγκάζονται να περπατούν πάνω στο οδόστρωμα προκειμένου να φτάσουν στον προορισμό τους. Η δίοδος των αυτοκινήτων δεν είναι πάντα ορατή, κάτι που καθιστά απαραίτητη τη προσοχή των πεζών. Εκτός από την έλλειψη πεζοδρομίων, υπάρχει και έλλειψη προστατευτικών μπαρών. Οι οδηγοί μπορούν να οδηγούν ανεξέλεγκτα, αφού δεν υπάρχει κανένας φραγμός στο δρόμο τους.

Αν, βέβαια, τύχει να περάσουν δύο οχήματα από το ίδιο σημείο την ίδια στιγμή, τότε οι πεζοί θα πρέπει είτε να σκαρφαλώσουν κάποιο λόφο είτε να μπουν σε κάποιο οικόπεδο, γιατί ούτε λόγος να υπάρχει χώρος και για τους τρεις. Εξαιτίας των στενών δρόμων, σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι οδηγοί οχημάτων μεγάλων κυβικών. Αναγκάζονται να καλύπτουν τις αποστάσεις περιφερειακά του χωριού, καθώς σε κάποια σημεία η διαπέρασή τους καθίσταται αδύνατη. Πέρα, όμως, από το οδόστρωμα ακόμα και οι στάσεις λεωφορείου όπου συγκεντρώνονται οι μαθητές για να  μεταφερθούν στα σχολεία, και όχι μόνο,  δε πληρούν τις προϋποθέσεις. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της στάσης στο σημείο Ηρώον. Πρώτα απ’ όλα είναι χώρος στάθμευσης και όχι στάση εξ ολοκλήρου και έπειτα δεν υπάρχει στέγαστρο. Έτσι, άλλο ένα σημείο όπου παρατηρείται μεγάλη συσσώρευση πληθυσμού, τους αφήνει  εκτεθειμένους στη δίνη των αυτοκινήτων.

Το πρόβλημα, όμως, δε σταματά εδώ. Σε μικρή απόσταση από τα σχολεία και με κατεύθυνση προς την εθνική οδό υπάρχει ένας λόφος που δημιουργεί συχνές κατολισθήσεις όταν τα καιρικά φαινόμενα οξύνονται, κατά τους χειμερινούς μήνες. Η άμεση πρόσβαση του χωριού στην εθνική οδό αποκόπτεται και δυσχεραίνει τόσο τις μετακινήσεις των χωριανών όσο και τη πρόσβαση των κατοίκων των διπλανών χωριών στο Ατσιπόπουλο. Σε περίπτωση κάποιου ατυχήματος η γρήγορη μετάβαση στο νοσοκομείο δε θα ήταν εφικτή. Άλλωστε όπως συμβαίνει κάθε φορά στην Ελλάδα, περιμένουμε να θρηνήσουμε κάποιο θύμα για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και να γίνουν τα πρέποντα έργα. Ας πράξουν οι αρμόδιοι προτού γίνει η κατάσταση μη αναστρέψιμη για μια ανθρώπινη ζωή.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ