ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Εξηγήσεις ζητά ο Γ. Κεφαλογιάννης για τα ακίνητα στο Υπερταμείο

0

Εξηγήσεις ζητά με ερώτησή του προς το Υπουργείο Οικονομικών ο Ρεθεμνιώτης Βουλευτής και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, αναφορικά με το ζήτημα εκχώρησης στο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων δεκάδων ακινήτων στο Νομό Ρεθύμνης.

Όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Κεφαλογιάννης:

«Μόλις δύο μέρες πριν από την πανηγυρική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα από το Ζάππειο, που αναφέρθηκε στην επιστροφή της Ελλάδας στους Έλληνες, η κυβέρνηση, δια μέσω του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), εκχώρησε -μέσα από μια λίστα δωδεκαψήφιων Κωδικών Αριθμών Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ)- χιλιάδες ακίνητα ανά την Ελλάδα στο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων!».

Όπως τονίζει ο Ρεθεμνιώτης Βουλευτής, η αποτυχημένη θεατρική προσπάθεια του Πρωθυπουργού περί «καθαρής εξόδου» πέφτει κάθε μέρα στο κενό. Ένα είναι ξεκάθαρο: αυτή η Κυβέρνηση έχει ξεπουλήσει τα πάντα.

Η σχετική λίστα περιλαμβάνει 64 ακίνητα στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου. Μάλιστα, κάποια ιδιαίτερης σημασίας, όπως οι Φυλακές του Φρουρίου της Φορτέτσας με Κωδικό Αριθμό Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) 411110401085, το κτίριο του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ με ΚΑΕΚ 411111235001, το κτίριο της ΚΕΔΗΡ 411111005021, το γήπεδο του Γάλλου 411114015004 και το ακίνητο της Σχολής Χωροφυλακής 411110621001.

Έτσι, εν αγνοία των τοπικών φορέων και της εθνικής αντιπροσωπείας, η Κυβέρνηση μέσω του ΚΥΣΟΙΠ, εξουσιοδοτούσε τον αρμόδιο Υπουργό να «προβεί σε κάθε αναγκαία πράξη προς μεταβίβαση στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» (ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.) 10.119 ακινήτων, κυριότητας Ελληνικού Δημοσίου, συνολικού εμβαδού γης 511.357.451 τ.μ. και συνολικής δομημένης επιφάνειας 22.601 τ.μ.» (ΦΕΚ Β΄2320 & Β΄2317 - 19/6/2018).

Πρόκειται ουσιαστικά για την εφαρμογή επέκτασης της δανειακής σύμβασης με τους Ευρωπαίους πιστωτές, έτσι όπως αυτή ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνιο με τα προαπαιτούμενα, ορίζοντας πως «το Υπερταμείο δεσμεύεται στον ESM ότι κάθε φορά που η χώρα δεν καταβάλλει το οφειλόμενο με βάση τη Σύμβαση ποσό, η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας μετά από αίτημα θα φέρει την ευθύνη καταβολής αυτού του ποσού σαν να ήταν ο κύριος οφειλέτης, εφόσον τα συνολικά καταβλητέα ποσά δεν υπερβαίνουν συνολικά τα 25 δισ. ευρώ». Με άλλα λόγια, τα εν λόγω ακίνητα αποτελούν εχέγγυα στην κατεύθυνση εξασφάλισης της αποπληρωμής των δανείων για τα επόμενα 99 χρόνια.

Ιδιαίτερη εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί το χρονικό σημείο στο οποίο η κυβέρνηση έλαβε την εν λόγω απόφαση, καθώς και το γεγονός πως στο σχετικό ΦΕΚ παρατίθεται μονάχα μια λίστα με Κωδικούς Αριθμούς Κτηματολογίου.

Στην ερώτησή του ο κ. Κεφαλογιάννης καλεί τον αρμόδιο Υπουργό να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της Κυβέρνησης για τα ακίνητα του νομού που εκχωρήθηκαν στο Υπερταμείο, ενώ παράλληλα ζητάει την κοινοποίηση όλων των κριτηρίων με τα οποία αποφασίστηκε τα εν λόγω ακίνητα να ενταχθούν έναντι άλλων στις λίστες εκχώρησης.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ