ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

«Κακοί οι οιωνοί» για την φετινή παραγωγή ελαιολάδου

0

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥΣΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Χαμηλή αναμένεται να είναι φέτος η παραγωγή ελαιολάδου στην Κρήτη με τους παραγωγούς ήδη να μετρούν απώλειες και να βρίσκονται σε έντονο προβληματισμό. Αφενός η ανομβρία της χρονιάς που πέρασε και αφετέρου η αστοχία στους ψεκασμούς του προγράμματος δακοκτονίας, προμηνύουν μια μέτρια έως κακή ελαιοκομική χρονιά για το Ρέθυμνο και το νησί μας.

Τα καθόλου ενθαρρυντικά στοιχεία έφερε στην δημοσιότητα ο Επιστημονικό Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης κ. Νίκος Μιχελάκης, ό οποίος εκτιμά τα δεδομένα με βάση τις πληροφορίες που συλλέγει ο ίδιος αλλά και τα στοιχεία από επίσημους φορείς. Μιλώντας στην εφημερίδα μας, είπε χαρακτηριστικά, ότι «Η ερχόμενη παραγωγή στην Ελλάδα, σύμφωνα και με τις προβλέψεις των Ισπανών και δικές μας πληροφορίες, αφού επίσημα Ελληνικά στοιχεία δεν υπάρχουν, φαίνεται να είναι αρκετά χαμηλή και εκτιμάται σε 230 χ.τ. Θα είναι επομένως  χαμηλότερη κατά -33% σε σχέση με την περσινή που σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβούλιου Ελαιολαδου ήταν 346 χ.τ.

Ωστόσο ιδιαίτερα χαμηλή εκτιμάται  ότι θα είναι και η παραγωγή στην Κρήτη η οποια σύμφωνα με  πληροφορίες από τις  ΔΑΟΚ Κρήτης, εκτιμάται συνολικά σε περιπου 70χ.τ. (Χανιά 20, Ρέθυμνο 6, Ηράκλειο 35 και  Λασίθι 10 χ.τ.) . Επομένως θα είναι χαμηλότερη κατά -17%  από την περσινή που ήταν επίσης μειωμένη στους 85 χ.τ.

Ιδιαίτερο πάντως χαρακτηριστικό της ερχόμενης παραγωγής , είναι  η πλήρης ανομοιομορφία της στις διάφορες  περιοχές του νησιού.  Φθάνει από πολύ καλή σε ορισμένες περιοχές (Πλατανιάς, Κολυμβάρι, Θραψανός, Αρκαλοχώρι κ.α) έως  πολύ χαμηλή και μηδενική σε άλλες.»

 

ΑΝΟΜΒΡΙΑ ΚΑΙ ΔΑΚΟΣ

Για την χαμηλή παραγωγή ευθύνεται κυρίως η ανομβρία ενώ για την ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου, ευθύνεται η κακή υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας. Χαρακτηριστικά, ο κ. Μιχελάκης τόνισε ότι, «Βασική αίτια της φετινής μείωσης  της παραγωγής, τουλάχιστο στην Κρήτη, είναι η παρατεταμένη ανομβρία που επικράτησε κατά τον Χειμώνα και την Άνοιξη. Η ανομβρία αυτή,  έπληξε  την ανθοφορία και καρποδεση, χωρίς αυτό να συγκινεί για αποζημιώσεις  τον ΕΛΓΑ αλλά ούτε και τους αρμόδιους η τους πολιτικά υπεύθυνους.

Βέβαια η ανομβρία  που έπληξε την Κρήτη παρουσίασε μεγάλη ανομοιομορφία στις διάφορες περιοχές του νησιού και ανάλογος ήταν και ο βαθμός των ζημιών που προκάλεσε.  Πολύ μεγάλες είναι οι απώλειες που προκληθήκαν στον Νόμο Λασιθίου, όπου οι βροχές κατά το τρέχον έτος  ήταν πολύ μειωμένες και κυμάνθηκαν μεταξύ 90-140 mm.  Αλλά και στις 13  Σεπτεμβρίου όποτε έπεσαν κάποιες αξιόλογες βροχές σε κάποιες  περιοχές του νησιού,  στο Λασίθι δεν έπεσαν καθόλου.»

Ο ίδιος σημείωσε, ότι ο «Στην Κρητη διαφαίνεται σοβαρός κίνδυνος και για το επίπεδο της ποιότητας. Ο Δάκος όπως επισημάνθηκε και από τις ΔΑΟΚ σε όλους τους Νομούς έκανε όχι μόνο αισθητή την εμφάνιση του στις δακοπαγίδες αλλά επιτέθηκε και στον ελαιόκαρπο.

Τα ακριβή ποσοστά των δακοπροσβολών δεν είναι γνωστά αλλά φαίνεται ότι υπήρξαν περιοχές όπως στα Χανιά ( ζώνη Πλατανιά –Κολυμβαρίου) όπου έφτασαν  και μέχρι και  5%

Ωστόσο μετά τις βροχές και την ανάνηψη του ελαιοκάρπου, θεωρητικά μπορεί να ενταθούν οι δακοπροσβολές στο  διάστημα μέχρι την συγκομιδή. Γιαυτο απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.»

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΧΑΜΗΛΕΣ ΤΙΜΕΣ

Μιλώντας για την συνεχιζόμενη διατήρηση των χαμηλών τιμών του Κρητικού Ελαιολάδου στην αγορά, ο Επιστημονικός Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ κ. Μιχελάκης, σε σημείωμα του επισημαίνει,  ότι οι τιμές παραγωγού  για έξτρα παρθένο (Οξύτητας 0,3%) κυμάνθηκαν στην Κρήτη  απο  2,70-3,15 €/κ και  στην Πελοπόννησο  απο 2,75-2,80 €/κ. Τις μεγαλύτερες τιμές στην Κρήτη   προσέφεραν  οι  Ν. Αεράκης στην Σητεία ( 3,15€/κ) και Α.Σ. Εμπάρου 3,07€/κ)

Αντίθετα στην Ιταλία οι τιμές συνεχώς ανέρχονται και στα μέσα Σεπτεμβρίου,  οι μέγιστες έφτασαν στα  4,93€/κ και  σε επίπεδο χώρας  ο μ.ο. έφτασε στα 4,79€/κ

Επομένως οι  μέγιστες  τιμές στην  Ιταλία ήταν υψηλότερες απο εκείνες στην Κρήτη κατά +1,80€/κ, αυξημένες  δηλαδή κατά 56% περίπου!

Παράλληλα και στην Ισπανία, οι μέγιστες τιμές στα μέσα Σεπτεμβρίου έφτασαν στα 3,49€/κ  σημειώνοντας διάφορα 0,35€/κ σε σχέση με την Κρήτη.

Μόνη απάντηση σε αυτά,  είναι η διάθεση με πλειοδοτικούς  διαγωνισμούς των παραγωγών, που ήδη κάνουν  λίγοι Συν/σμοί (Ζάκρος, Κριτσά, Έμπαρος κ.α.) ανεβάζοντας τις τιμές κατά 40-50 λεπτά πάνω,  όχι μόνο για τους Συν/σμους τους,  αλλά  και για την γύρω περιοχή.

Οι πολυάριθμοι  μεσάζοντες του χύμα,  τελικά,  χωρίς ίσως να το αντιλαμβάνονται εξυπηρετούν τα σχέδια των μεγάλων αγοραστών  του εξωτερικού.

Η παραγωγή ελαιολάδου σε επίπεδο κόσμου προβλέπεται να φθάσει  τους 3,1 εκατ. τόνους περίπου 9% χαμηλότερη απο ότι η  αντίστοιχη περσινή, συμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβούλιου  Ελαιολάδου.

ΖΗΤΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Με ερώτηση του προς το Υπουργεία  Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Εσωτερικών, ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου  ζητά αποζημίωση των παραγωγών για τις αστοχίες του προγράμματος δακοκτονίας επί τρία (3) χρόνια τώρα.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για 3η συνεχή χρονιά δεν προχώρησε στην έγκαιρη εξασφάλιση των προϋποθέσεων για την  απρόσκοπτη  και αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας.

Οι ολιγωρίες:

α)Στη μεταφορά των πιστώσεων και την έγκαιρη προμήθεια των φυτοπροστατευτικών.

β)Στις διαδικασίες πρόσληψης και τοποθέτησης γεωπόνων, έχουν οδηγήσει σε αναποτελεσματικότητα το πρόγραμμα συλλογικές δακοκτονίες σε πολλές περιοχές της χώρας ανάμεσα στις οποίες και η Κρήτη.

Συνέπεια των αστοχιών της συλλογικής δακοκτονίας είναι η κατακόρυφη μείωση του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών εξαιτίας της αναποτελεσματικότητας της συλλογικής δακοκτονίας.

Επιπλέον, λόγω του ότι πολλοί παραγωγοί προβαίνουν σε εκτέλεση δικών τους προγραμμάτων δακοκτονίας με υψηλό κόστος και αμφίβολη αποτελεσματικότητα και

Επειδή η απώλεια εισοδήματος αφορά μια τριετία.

Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί:

-Θα ζητήσετε από τις Περιφέρειες να προχωρήσουν σε καταγραφή της μείωσης του εισοδήματος των παραγωγών λόγω αναποτελεσματικότητας του προγράμματος;

-Προτίθεστε να αναζητήσετε τρόπο αποζημίωσης και αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών;

-Τι συγκεκριμένο θα πράξετε για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος δακοκτονίας τη νέα καλλιεργητική περίοδο;».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ