ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Με μεγάλη επιτυχία το θερινό σχολείο στην Κρήτη

0

Φέτος οργανώθηκε για τρίτη φορά στην Κρήτη με μεγάλη επιτυχία το Θερινό Σχολείο (Summer School) FOMO (Frontiers of Matter Wave Optics) και στη συνέχεια το Παγκόσμιο Συνέδριο FOMO από τις 10/09 μέχρι τις 14/09 και από τις 17/09 μέχρι τις 21/09 αντίστοιχα.

Το FOMO οργανώνεται κάθε δύο χρόνια, εναλλάξ στη Κρήτη και σε κάποια άλλη Ευρωπαϊκή πόλη. Το πρώτο FOMO διοργανώθηκε στην Κρήτη κατά το έτος 2010 όπως και το τρίτο κατά το έτος 2014. Τα δύο ενδιάμεσα έτη (2011, 2016) το FOMO οργανώθηκε στο Τιρόλο της Ιταλίας και στο Αρκασόν της Γαλλίας αντίστοιχα, επίσης με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Σχετικές πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα www.matterwaveoptics.eu

Οι εργασίες του Θερινού Σχολείου φέτος φιλοξενήθηκαν στις Αρχάνες στο Νομό Ηρακλείου, στο νεοκλασικό κτίριο του Παλιού Δημαρχείου, σε αίθουσες του Ανοικτού Πανεπιστημίου και το Συνέδριο οργανώθηκε στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι στο Νομό Χανίων. Επικεφαλής της οργανωτικής ομάδας ήταν ο Dr. Wolf Von Klitzing, επικεφαλής ερευνητικής ομάδας στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ στο ΙΤΕ Ηρακλείου. Ο Dr. Wolf Von Klitzing προσκάλεσε και τα δύο προηγούμενα FOMO που έγιναν στην Κρήτη.

Στο συνέδριο συνολικά συμμετείχαν 120 αξιόλογοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο (Αυστραλία, Κίνα, Κορέα, Μεξικό, ΗΠΑ, Ευρώπη), οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για τη δουλειά τους, να ακούσουν και να γνωρίσουν άλλους συναδέλφους τους, αλλά και να δουν και να γνωρίσουν το νησί της Κρήτης, όπως έγινε και στα δύο προηγούμενα FOMO

Φέτος για πρώτη φορά στη διοργάνωση του FOMO συμμετείχε και η δράση «AtomQT» (Atom Quantum Technologies), με τρεις μέρες του συνεδρίου αφιερωμένες στους σκοπούς της δράσης. Το AtomQT είναι ένα πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από το COST (European COperation in Science and Technology), έναν ευρωπαϊκό οργανισμό με έδρα τις Βρυξέλλες, που χρηματοδοτεί προγράμματα με στόχο να ενισχύσει τη συνεργασία των επιστημόνων από όλες τις χώρες της Ευρώπης. Επικεφαλής του προγράμματος AtomQT είναι ο Dr. Wolf Von Klitzing, η διαχείριση του προγράμματος γίνεται από το ΙΤΕ και στο πρόγραμμα αυτή τη στιγμή συμμετέχουν 64 επιστήμονες από 34 χώρες. Στη δράση εμπλέκεται επίσης ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (European Space Agency - ESA).

Το πρόγραμμα, το οποίο έχει διάρκεια τεσσάρων ετών, ανέλαβε το 2017 ο Dr. Wolf Von Klitzing. Ο τίτλος της δράσης είναι «AtomQT» (Atom Quantum Technologies), καθώς το θέμα της αφορά την ανάπτυξη και προώθηση της κβαντικής τεχνολογίας με χρήση ατόμων. Οι βασικοί πυλώνες της δράσης είναι τρεις:

1. Break Through Technologies (Ανάπτυξη νέων τεχνολογιών),

2. AtomQT goes commercial (Προώθηση των κβαντικών τεχνολογιών στο εμπόριο),

3. Quantum Physics and society (Διάχυση της γνώσης στην κοινωνία και το ευρύ κοινό). Στη διάρκεια των τεσσάρων ετών του προγράμματος προβλέπεται να οργανωθούν πληθώρα συναντήσεων και συνεδρίων, με κεντρικό γνώμονα τις κβαντικές τεχνολογίες.

Τη διοργάνωση του FOMO 2018 - AtomQT ανέλαβε το Γραφείο Διοργάνωσης Συνεδρίων και Εκδηλώσεων «Διάζωμα Οργάνωση-Εκδήλωση», www.diazoma.net με έδρα το Ηράκλειο.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ