ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ο “ΑΡΧΕΛΩΝ”…στο Δημαρχείο Ρεθύμνης

0

Συνάντηση συνεργασίας με τους εκπροσώπους του ΑΡΧΕΛΩΝ  είχε σήμερα ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης στη διάρκεια της οποίας έγινε απολογισμός της δράσης του Συλλόγου κατά τη θερινή περίοδο που βαίνει προς ολοκλήρωση, συζητήθηκαν  επιμέρους θέματα που αφορούν την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta  και καθορίστηκαν οι μελλοντικοί άξονες συνεργασίας με βάση τον προγραμματισμό αμφότερων των εμπλεκομένων. Ειδικότερα ο Δήμαρχος υποδέχθηκε την κα Ρεγγίνα Στεφανάτου/  Συντονίστρια  Προγραμμάτων ΑΡΧΕΛΩΝ και τον κ. Οδυσσέα Παξινό/ Υπεύθυνο του Προγράμματος   Κρήτης  και συζήτησε μαζί τους σε πολύ εγκάρδιο κλίμα, τις προτάσεις που του κατέθεσαν γραπτώς σχετικά με τη συνδρομή του Δήμου στο έργο που επιτελεί ο Σύλλογος στο Ρέθυμνο, αφού, όπως είναι γνωστό ο κόλπος του Ρεθύμνου αποτελεί τον 3ο σημαντικότερο βιότοπο αναπαραγωγής  της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στην Ελλάδα με έντονη δυστυχώς πτωτική στάση του αριθμού των φωλιών τα τελευταία χρόνια και επισήμαναν ότι η παρουσία της θαλάσσιας χελώνας αποτελεί ένδειξη υγιούς παράκτιου και θαλάσσιου οικοσυστήματος.

Όπως επεσήμαναν η  κα Στεφανάτου και ο κ. Παξινός, τ’ αποτελέσματα της φετινής δράσης του Συλλόγου, σε πανελλήνιο επίπεδο, κρίνονται θετικά αφού σημειώθηκε σημαντική άνοδος στον αριθμό των φωλιών με το Ρέθυμνο να διατηρεί μεν την πρωτιά σε επίπεδο Κρήτης, χωρίς όμως την αναμενόμενη αύξηση του πληθυσμού  των χελωνών.

Γι’ αυτό το λόγο, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου ζήτησαν τη συνδρομή του Δήμου Ρεθύμνης τόσο σε επίπεδο ενημέρωσης και  περαιτέρω ευαισθητοποίησης ντόπιων και επισκεπτών όσο και σε τεχνικές επεμβάσεις όπως: κατασκευή και τοποθέτηση καλαίσθητου ενημερωτικού περιπτέρου για τις θαλάσσιες χελώνες σε κεντρικό σημείο της πόλης καθώς και ενημερωτικών πινακίδων στα σημεία εισόδου των λουομένων στην παραλία όπου φιλοξενούνται φωλιές ώστε οι επισκέπτες να γνωρίζουν απλά μέτρα προστασίας των χελωνών και των φωλιών τους. Επίσης, τεχνικές παρεμβάσεις σε επιλεγμένο τμήμα του δημοτικού φωτισμού της παραλίας (όπου έχουν καταμετρηθεί 105 φωτιστικά σώματα ) με στόχο τη μείωση της φωτορύπανσης  που προκαλεί αποπροσανατολισμό των νεοσσσών και επιβαρύνει την ωοτοκία των ενηλίκων χελωνών.

Επιπροσθέτως οι εκπρόσωποι του ΑΡΧΕΛΩΝ κατέθεσαν την ικανοποίησή τους για τη θετική και αποτελεσματική  ανταπόκριση του Δήμου Ρεθύμνης σε κάθε αίτημα τους. Αξιοσημείωτη είναι και η ενεργή συμμετοχή της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, η οποία συνέβαλλε κατά τη φετινή περίοδο ωοτοκίας στην τήρηση των προστατευτικών διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας. Επιπλέον   εξέφρασαν την ελπίδα στο μέλλον να ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα οι αρχές και άλλων Νομών της χώρας μας. . Ευχαρίστησαν τον Δήμαρχο  για την ενεργή παρουσία του στη δημόσια απελευθέρωση της χελώνας «Μαρία»  που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στα Μισίρια , η οποία βρέθηκε βαριά τραυματισμένη από μια κυρία από τα Χανιά (η οποία επίσης παρευρέθηκε στην απελευθέρωση ) και ανάρρωσε μετά από 5μηνη φροντίδα στο Κέντρο Διάσωσης του  ΑΡΧΕΛΩΝ, στη Γλυφάδα Αττικής.

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε την κα Στεφανάτου και τον κ. Παξινό για τα θερμά τους λόγια και κατέθεσε για μία ακόμη φορά το σταθερό ενδιαφέρον του Δήμου στις δράσεις τους το οποίο επιβεβαιώνεται εμπράκτως,  επί σειρά ετών, στο πλαίσιο της διαρκούς και αποδοτικής συνεργασία του Δήμου  με τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Όπως επεσήμανε, ο Δήμος συμπεριέλαβε τις δράσεις του Συλλόγου στα  Ολοκληρωμένα Χωρικά Προγράμματα (Ο.Χ.Ε.)  μέσω των οποίων θα καταστεί δυνατή η υλοποίηση των προτεινόμενων εκ μέρους τους επεμβάσεων αλλά και άλλων που θα αξιολογηθούν από κοινού και θα εκτιμηθούν ως αναγκαίες.

Άλλωστε, όπως τόνισε ο Δήμαρχος, η παρουσία της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta  συνιστά, μαζί με άλλα,  το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του Ρεθύμνου και ως εκ τούτου, η προστασία της συμβαδίζει με τις ευρύτερες περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες του και το μακροπρόθεσμο σχεδιασμό του περί βιώσιμης κινητικότητας, μείωση των παραγόντων που συντελούν στην κλιματική αλλαγή κλπ.  Στόχος είναι να γίνει κοινά αντιληπτό και αποδεκτό πως η χελώνα Caretta caretta  όχι μόνον μπορεί και πρέπει να συνυπάρξει με τον τουρισμό αλλά δύναται ν’ αποτελέσει και έναν από τους λόγους προσέλκυσης ποιοτικού τουρισμού.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ