ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ο δήμος Ρεθύμνου για την εκχώρηση ακινήτων στο υπερταμείο

0

Θέση για το θέμα που αφορά την εκχώρηση ακινήτων της Κρήτης στο υπερταμείο παίρνει και ο δήμος Ρεθύμνου.

Σύμφωνα με σχετική επιστολή του αρμόδιου αντιδημάρχου, Γιώργο Σκορδίλη είναι γνωστό πως στη λίστα των ακινήτων προς εκχώρηση συμπεριλαμβάνονται και 65 ακίνητα στο Ρέθυμνα.

«Άλλα ανήκουν στο δήμο, άλλα στην αρχαιολογική υπηρεσία κτλ. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται αρχαιολογικοί χώροι, τμήματα αιγιαλού, κτίρια που σήμερα στεγάζουν τη λειτουργία σημαντικών κοινωνικών δομών και υπηρεσιών, εξυπηρετούν ανάγκες άθλησης και πολιτισμού κ.α», επισημαίνει ο κ. Σκορδίλης στην επιστολή του ενώ παράλληλα τονίζει πως ουδέποτε ερωτήθηκε η δημοτική αρχή ή ενημερώθηκε.

Μάλιστα, υπογραμμίζει πως ο ίδιος αλλά και η δημοτική αρχή θα πράξει ότι είναι νόμιμο και δυνατό για να αποτραπεί αυτή η «αγοραία συνδιαλλαγή».

Δείτε αναλυτικά τι αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Σκορδίλης:

Με αφορμή την επικαιροποίηση του ζητήματος εκχώρησης ακινήτων που ανήκουν στο Δήμο Ρεθύμνης αλλά και σε άλλες υπηρεσίες, στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου από πλευράς του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, θα ήθελα να καταθέτω τα εξής:

Από της συστάσεως Αντιδημαρχίας Δημοτικής Περιουσίας, ξεκινήσαμε σε συνεργασία με την Πολεοδομία και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, την καταγραφή όλων των ακινήτων που ανήκουν στο Δήμο, της διαδικασίας μέσω της οποίας περιήλθαν στην κυριότητα του και του υφιστάμενου νομικού καθεστώτος που διέπει τη διαχείριση και διάθεση της δημοτικής περιουσίας. Άμεσα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αντιστοίχησης των ΚΑΕΚ με τα Κτηματολογικά φύλλα η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη γεγονός που θα μας επιτρέψει να έχουμε πλήρη και ασφαλή όλων των ακινήτων που υπάγονται στη νόμιμη κατοχή του Δήμου.

Γνωρίζουμε πως στη λίστα των προς εκχώρηση ακινήτων, συμπεριλαμβάνονται 65 ακίνητα του Ρεθύμνου, εκ των οποίων άλλα ανήκουν στο Δήμο, άλλα στην Αρχαιολογική Υπηρεσία κλπ. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται αρχαιολογικοί χώροι, τμήματα αιγιαλού, κτίρια που σήμερα στεγάζουν τη λειτουργία σημαντικών κοινωνικών δομών και υπηρεσιών, εξυπηρετούν ανάγκες άθλησης και πολιτισμού κ.α.

Για το Δήμο Ρεθύμνης το ενδιαφέρον και η στόχευση δεν είναι μόνον η προστασία της δημοτικής περιουσίας από αυτή τη διαδικασία για την οποία, ούτε επίσημη ενημέρωση είχαμε ούτε ερωτηθήκαμε ποτέ.

Ο έντονος προβληματισμός μας και η οξεία δυσαρέσκεια μας έγκειται στην, εν πολλοίς, αυθαίρετη, άστοχη και επικίνδυνη επιλογή της διαχείρισης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και του φυσικού πλούτου της πόλης και της χώρας μας, ωσάν εμπόρευμα που ανταλλάσσεται, χρησιμοποιείται για την εξόφληση χρεών, γίνεται ενέχυρο, αποκτά εν πάση περιπτώσει, μια αμιγώς οικονομική διάσταση, ασύμβατη με τον ισχυρό συμβολισμό της, το πολύτιμο πνευματικό και πολιτιστικό της φορτίο ακόμη και τη ζωντανή σχέση της με τις λειτουργίες των κοινωνιών και των ανθρώπων τους.

Ακόμη κι αν επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε το θέμα με εργαλειακή οπτική, μοιραία θ’ αναρωτηθούμε γιατί τόσα χρόνια δεν αναλάμβανε τη συντήρηση, την επισκευή, την προστασία και ανάδειξη όλων αυτών των ιστορικών κτισμάτων ή των φυσικών χώρων, τους οποίους σήμερα εκχωρεί ωσάν νόμιμος ιδιοκτήτης το ίδιο το κράτος, αλλά ανέθετε τις πολυδάπανες αυτές διαδικασίες στους Δήμους, τις Περιφέρειες κλπ που με τόση ευκολία αγνόησε όταν υπέγραφε τις συμφωνίες περί εκχώρησης;

Παρότι για το θέμα θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση εκ μέρους του Δήμου Ρεθύμνης και του Δημοτικού του Συμβουλίου, προς το παρόν, ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος, καταθέτω απερίφραστα την αγωνία μου αλλά και την αμετάκλητη αντίδρασή μου στο απροκάλυπτο παζάρι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, το οποίο προσβάλλει την ιστορική και συλλογική μας μνήμη, συνιστά κατάφωρη προσβολή του Πολιτισμού μας και αποτελεί απτή ένδειξη πως για κάποιους- δυστυχώς, κατέχοντες εξουσιαστικές θέσεις- η ανάπτυξη γίνεται αντιληπτή μόνον μέσα από την παραμορφωτική διόπτρα μιας αδυσώπητης οικονομίας, στην οποία υποταχθήκαμε χωρίς καν να γνωρίζουμε τους κανόνες του παιχνιδιού.

Σε ότι μας αφορά πάντως, διακινδυνεύοντας να προκαταβάλλω την άποψη του σώματος του Δ.Σ, θα πράξουμε ότι είναι νόμιμο και δυνατό για να αποτρέψουμε αυτή την αγοραία συνδιαλλαγή.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ