ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Πληρώνονται επιδοτήσεις και αποζημιώσεις στην Κρήτη

0

Σήμερα το 20% των εκκαθαρίσεων έτους 2017 και στο πρώτο δεκαήμερο Οκτωβρίου το υπόλοιπο 10%

Το “26” αναμένεται να είναι ο... τυχερός αριθμός για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Κρήτης, αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα της πληρωμής αποζημιώσεων ΕΛΓΑ και προκαταβολής 70% της βασικής ενίσχυσης.

Σήμερα, συγκεκριμένα, πληρώνεται - όπως ανακοινώθηκε - το 20% της εκκαθάρισης των αποζημιώσεων για την περυσινή χρονιά (πάνω από 35 εκατομμύρια ευρώ πανελλαδικά), ενώ στις 26 Οκτωβρίου (το αργότερο) θα βρίσκονται στα βιβλιάρια των δικαιούχων τα χρήματα των επιδοτήσεων.

Πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ στο νομό Ηρακλείου

Το συνολικό ποσό του 1.066.909,48 ευρώ μπαίνει σήμερα στα βιβλιάρια των δικαιούχων παραγωγών του νομού Ηρακλείου, ως εκκαθάριση 2017 από τον ΕΛΓΑ για την εξόφληση του περίφημου 30% των περσινών αποζημιώσεων. Ακολουθούν σε ύψος πληρωμών ο νομός Λασιθίου με 85.633,39 ευρώ, ο νομός Χανίων με 67.597,06 ευρώ και τελευταίος ο νομός Ρεθύμνου με 19.526,97 ευρώ.

Και μπορεί στους άλλους τρεις νομούς της Κρήτης να πρόκειται για ψίχουλα, αλλά στον νομό Ηρακλείου διόλου ευκαταφρόνητο ποσό θεωρείται το ένα και πλέον εκατομμύριο ευρώ, όταν ο νομός με τα περισσότερα χρήματα σε επίπεδο χώρας είναι ο νομός Πέλλας με 5.827.217,65 ευρώ.

Να υπενθυμίσουμε ότι την επίσημη ανακοίνωση για την πληρωμή του 30% των αποζημιώσεων - όπως γράφαμε χθες - έκανα προχθές ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης. Για διάφορους λόγους, όσες φορές ανακοινώθηκαν αυτές οι πληρωμές από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Θεοφάνη Κουρεμπέ δεν έγιναν μέχρι σήμερα...

Εξάλλου, μέχρι τις 26 Οκτωβρίου θα καταβληθεί στους δικαιούχους παραγωγούς της χώρας το 70% της βασικής ενίσχυσης, δηλαδή το 70% του 55% της Ενιαίας Ενίσχυσης.

Κτηνοτρόφοι

Υπόμνημα με τις προτάσεις τους για την πάταξη των ελληνοποιήσεων στο κρέας και το γάλα κατέθεσαν οι πρόεδροι του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ρεθύμνου και του Γεωργικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου κ. Βενιεράκης και Γλεντζάκης, αντίστοιχα, σε σύσκεψή τους με την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, «στη σύσκεψη συζητήθηκαν τα θέματα των ελληνοποιήσεων του γάλακτος και του κρέατος, η διάθεση των προϊόντων ΠΟΠ, θέματα κτηνοτροφίας μειονοτικών και ορεινών περιοχών κ.ά. Η συζήτηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα και υπήρξε ταύτιση απόψεων σε πολλά θέματα. Οι εκπρόσωποι προσκάλεσαν την κ. Τελιγιορίδου, με την πρώτη ευκαιρία, να επισκεφτεί το Ρέθυμνο και την Κρήτη».

Οι συνδικαλιστές των κτηνοτρόφων ζητούν, μεταξύ άλλων, μέσω του υπομνήματός τους την ενίσχυση των Κρητικών κτηνοτρόφων με επιδότηση μεταφορικών, ενίσχυση για τις απώλειες από την ξηρασία, που εκτόξευσαν τις τιμές των ζωοτροφών, καθώς επίσης να αυξηθεί το όριο της εξισωτικής στα 7.000 ευρώ και να μη βγουν από τον νέο χάρτη με τις εξισωτικές περιοχές της Κρήτης.

Η ΕΑΣ Ρεθύμνου πρότεινε στην υφυπουργό και κάποιες δράσεις για την απορρόφηση των τυροκομικών, μέσω συνεργασιών με ξενοδοχειακές μονάδες.

Η πρώτη δόση ενιαίας ενίσχυσης

Σε ό,τι αφορά τις πληρωμές της βασικής ενίσχυσης, τα χρήματα θα μπουν στα βιβλιάρια των παραγωγών μέχρι τις 26 Οκτωβρίου. Πρόκειται για το 70% της βασικής ενίσχυσης. Η βασική ενίσχυση αντιπροσωπεύει γύρω στο 55% της ενιαίας ενίσχυσης (απομένει η πράσινη ενίσχυση).

Και θα είναι ορατά στα βιβλιάρια των παραγωγών που πληρώνονται από την Τράπεζα Πειραιώς. Γύρω στις δύο μέρες θα χρειαστούν για να είναι ορατά τα ποσά των επιδοτήσεων στους παραγωγούς με λογαριασμούς στις άλλες τράπεζες, δηλαδή στην Παγκρήτια Συνεταιριστική και οπουδήποτε αλλού έχουν λογαριασμούς, λόγω του περίφημου “βαλέρ”.

Θα του θέσουν όλα τα προβλήματα

Ραντεβού με τον νέο υπουργό

Τόσο στο Ράδιο 9,84 όσο και στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” αργότερα, ο συνδικαλιστής δήλωσε αισιόδοξος για τη θετική έκβαση των πληρωμών, ενώ αποκάλυψε στην εφημερίδα μας και το κλείσιμο ραντεβού της διοίκησης της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρο Αραχωβίτη.

«Θα συναντηθούμε μαζί του στις 4 Οκτωβρίου. Θα του θέσουμε θέματα για τα αγροτικά προβλήματα σε επίπεδο νομού και διάφορα συνεταιριστικά θέματα, που ο ίδιος τα γνωρίζει καλά, γιατί είναι πρώην συνεταιριστικός υπάλληλος», όπως είπε στη “Νέα Κρήτη” ο κ. Χιλετζάκης.

Στο σημείο αυτό μας λέει: «Ξέρουμε ότι θα είναι υπουργός για λίγο καιρό. Το γνωρίζουμε. Γιατί όπως και να είναι, εκλογές θα γίνουν μέχρι τον Οκτώβριο του 2019. Επομένως μιλάμε για έναν υπουργό που η θητεία του είναι ουσιαστικά διάρκειας μόλις 9 μήνες, αφού οι τελευταίοι δύο μήνες πριν τις εκλογές θα είναι μια προεκλογική περίοδος που δε θα προσφέρεται για τη λήψη αποφάσεων. Αλλά ελπίζουμε να μπορέσουμε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα στη συνεργασία μας μαζί του...».

Εξάλλου, μετά την ευρεία σύσκεψη όλων των αγροτικών συνδικαλιστικών φορέων της Κρήτης υπό τη διοργάνωση της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης - το πρωί της περασμένης Παρασκευής στην Περιφέρεια Κρήτης - θα υπάρξει προσπάθεια να κλειστούν ραντεβού στην Αθήνα και με τους προέδρους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς και με τους βουλευτές όλων των κομμάτων της Κρήτης για όλα τα θέματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα.

Σύντομα στην Κρήτη θα ξανασυνεδριάσει η επιτροπή για να λάβει αποφάσεις οργανωτικού χαρακτήρα. Ταυτόχρονα, έχουν ξεκινήσει οι προσπάθειες για τη δημιουργία μιας μεγάλης Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων σε επίπεδο Κρήτης.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ