ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Τιμήθηκαν τα θύματα στου Γουρνόλακου

0

Παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών και κόσμου από τα γύρω χώριά, τιμήθηκε την περασμένη Τετάρτη η μνήμη των θυμάτων του Γουρνόλακου στην ομώνυμη θέση του Ψηλορείτη. Την εκδήλωση, όπως κάθε χρόνο, οργάνωσε ο Δήμος Μυλοποτάμου, στο σημείο όπου έχει ανεγερθεί το μνημείο για τους εκτελεσθέντες Μυλοποταμίτες από τους Γερμανούς, τον Σεπτέμβριο του 1943.

Το πρωί τελέστηκε Θεία Λειτουργία και ακολούθως οι καθιερωμένες τελετές απόδωσης τιμών. Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Πανόρμου κ. Γιάννης Ρηγάκης, ο οποίος ανέπτυξε το ιστορικό της βάρβαρης, διπλής εκτέλεσης που συντελέστηκε στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου 1943.

Καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου κ. Δημήτρης Κόκκινος, είπε τα εξής: «Για μια ακόμα χρονιά, η συναίσθηση του καθήκοντος,  οδήγησε τα βήματα μας σε αυτή την πλαγιά του Ψηλορείτη.

Ήρθαμε και πάλι, για να δηλώσουμε τον σεβασμό μας και να τιμήσουμε, ως οφείλουμε, τα θύματα του Γουρνόλακου. Εδώ, που εξελίχθηκε μια από τις πιο απάνθρωπες θηριωδίες του ναζιστικού καθεστώτος. Μια πράξη βάναυση και άδικη, που συγκλόνισε την Κρήτη για την αγριότητα, με την οποία οι κατακτητές επέβαλαν την καθεστωτική εξουσία τους, εκτελώντας αθώους.

Στο σημείο, το οποίο μας φιλοξενεί και φέτος, υπήρξε πεδίο εξέλιξης, ακόμα μίας θυσιαστικής πράξης των Μυλοποταμιτών. Σφαγιάστηκαν άνθρωποι, που υπό αντίξοες συνθήκες, έμαθαν να υπερασπίζονται τα πάτρια, τα ιδανικά και την αξιοπρέπεια τους.  Και το έκαμαν αγόγγυστα. Όπως άλλωστε είχαν μάθει πως πρέπει να πράξουν για το κοινό όφελος και την γη τους.

Για αυτό σήμερα, ο Γουρνόλακος αποτελεί σύμβολο θυσίας.

Αποτελεί πηγή έμπνευσης, τόπος αναφοράς για τις πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Το έγκλημα των ναζιστών που τελέστηκε με βαρβαρότητα τον Σεπτέμβριο του 1943, όχι μόνο δεν θα ξεχαστεί ποτέ, αλλά θα λειτουργεί πάντα ως σημείο αναφοράς για ένα τόπο και μια κοινωνία που ποτέ δεν πρόκειται να αποδεχθεί ξανά κατακτητικό ζυγό, όποιας μορφής.

Οι Μυλοποταμίτες, κάθε χρόνο, από εδώ στον Γουρνόλακο, δίδουν νοητά τον όρκο της πίστης και της τιμής, με στόχο οι νέες γενιές να συνεχίσουν να έχουν τους αγώνες των προγόνων μας, ως παράδειγμα και ως μονόδρομο, για να διατηρηθούν τα δίκαια και τα κεκτημένα, που κατακτήθηκαν με το αίμα και τις ζωές εκατοντάδων ανθρώπων.

Θυμόμαστε με δέος κάθε θυσία.

Και τούτη είναι ανάμεσα σε αυτές, που προκαλούν την ανθρώπινη σκέψη αλλά και την ιστορία την ίδια. Γιατί ποτέ δεν ξεχνιέται η ιεροσυλία της πράξης. Επίσης, ποτέ δεν λησμονούμε, πως οι εγκληματίες δεν τιμωρήθηκαν και πάντα θα μνημονεύουμε πως υπήρξε η αθλιότερη πολεμική ανανδρία των ναζιστών στην περιοχή μας.

Οι δύο εκτελέσεις των αθώων ανθρώπων που τιμούμε και σήμερα, θα οδηγούν κάθε χρόνο την ανάβαση μας στο ίδιο σημείο.

Για να αποδίδομε έμπρακτα την τιμή στους ήρωες, να αναδεικνύουμε την αγριότητα της ναζιστικής εποχής και να υπενθυμίζουμε προς πάσα κατεύθυνση, ότι κερδίσαμε με αγώνες την ελευθερία μας και είμαστε πάντα έτοιμοι να την υπερασπιστούμε όποτε αυτό χρειαστεί.

Ο Γουρνόλακος, θα αποτελεί το μήνυμα μας προς πάσα κατεύθυνση.

Για αυτό, σας καλωσορίζουμε όλους και ευχόμαστε να έχετε υγεία και δύναμη, κάθε χρόνο να σμίγουμε εδώ και να μνημονεύουμε τα έργα και τις ημέρες εκείνων που μας έκαναν περήφανους.»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ