Το θέμα της φοιτητικής στέγης συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο μετά από αίτημα που κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Μανούσος Μανουσογιάννης, ο οποίος πρότεινε μια σειρά από παρεμβάσεις για το δήμο, τονίζοντας συγχρόνως ότι επιβάλλεται ρύθμιση από την κυβέρνηση.
Ο κ. Μανουσογιάννης πρότεινε:
«A) Να απαλλάξει από τον ΦΠΑ τις αστικές μισθώσεις των μικρών τουριστικών καταλυμάτων και
Β) Τα έσοδα αυτών των μισθώσεων να τα φορολογεί αυτοτελώς ως έσοδα από ενοίκια όπως πράγματι είναι και όχι ως έσοδα από ξενοδοχειακή εκμετάλλευση.
Γ) Να επεκταθεί και να αυξηθεί άμεσα το επίδομα του φοιτητικού ενοικίου με έκτακτη επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και ανάλογο μέτρο να παρθεί για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς τουλάχιστον στις τουριστικές περιοχές με οξυμένο πρόβλημα στέγασης.
Δ) Να προχωρήσει με γρήγορες διαδικασίες σε ένταξη όλων των άπορων φοιτητών στις φοιτητικές εστίες και το έλλειμμα των εστιών να καλυφτεί με την ενοικίαση από το κράτος δωματίων, που θα καλύψουν το κενό.
Ε) Ο δήμος να πάψει να επιβαρύνει την κατάσταση διατηρώντας τα τέλη στα ενοικιαζόμενα δωμάτια σε διπλάσια ή και τριπλάσια επίπεδα απ’ ότι στα πολυτελή ξενοδοχεία.
Τα μέτρα αυτά είναι δυνατόν να δώσουν μια προσωρινή εκτόνωση στο πρόβλημα, όμως σε καμιά περίπτωση δεν το επιλύουν οριστικά.
Γι’ αυτό πρέπει με ευθύνη του κράτους, των τοπικών και Πανεπιστημιακών αρχών να ξεκινήσει μια ολοκληρωμένη μελέτη με στόχο την κάλυψη των αναγκών στέγασης στην πόλη. Να αξιοποιηθούν τα ακίνητα του Πανεπιστημίου και του Δημοσίου για την ανέγερση φοιτητικών εστιών με κρατική ευθύνη και χωρίς ΣΔΙΤ, συμβάσεις παραχώρησης κλπ.
Πρέπει επίσης να ενεργοποιηθούν τα προγράμματα του ΟΕΚ, ο πολεοδομικός σχεδιασμός κλπ στην κατεύθυνση της εξασφάλισης προσιτής, ασφαλούς και σύγχρονης λαϊκής κατοικίας.
Τόσο το δικαίωμα στη στέγαση όσο και το δικαίωμα στις σπουδές είναι θεμελιώδεις κοινωνικές ανάγκες και πρέπει να απαλλαγούν από την αγοραία, πελατειακή λογική που το αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις διαχρονικά, καθώς και η πλειοψηφία των τοπικών και πανεπιστημιακών αρχών. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει αν δεν το επιβάλλει ο αποφασιστικός αγώνας των εργαζομένων και της νεολαίας».
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι της ΕΛΜΕΡ, των φοιτητών, αλλά και γονείς, που δεν μπορούν να βρουν σπίτια για τα παιδιά τους.
Μεταξύ άλλων τονίστηκε ο κίνδυνος αρνητικού στιγματισμού για την πόλη, τόσο από τους φοιτητές που ίσως αναγκαστούν να διακόψουν τις σπουδές τους όσο και από τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που δεν θα δηλώνουν το Ρέθυμνο, λόγω της δυσκολίας στην ανεύρεση στέγης.
Κατά τη συζήτηση και αυτού του θέματος ανέβηκαν οι τόνοι όταν ο δήμαρχος κ. Μαρινάκης κατηγόρησε τον κ. Μανουσογιάννη ότι προτείνει μέτρα που τον συμφέρουν προσωπικά με αποτέλεσμα την έντονη αντίδραση του τελευταίου.
Αποφασίστηκε πάντως, στο τέλος του Σεπτέμβρη σε υπάρξει μια συνάντηση όλων των επικεφαλής των συνδυασμών προκειμένου να διαμορφωθεί μια πρόταση προς τα αρμόδια υπουργεία. Επίσης να δημιουργηθεί μια ομάδα συνεργασίας με μέλη του Δ.Σ. και της ΕΛΜΕΡ ώστε να βρεθούν τρόποι προσέγγισης των ιδιοκτητών ώστε να πεισθούν να διαθέσουν τα ακίνητά τους σε φοιτητές και αναπληρωτές.