ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών του Δήμου Ρεθύμνου για το έτος 2019

0

Η  οικονομική κρίση στην χώρα μας οδήγησε στην σημαντική μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων, στην μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, στο κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων και τελικά στην αύξηση της ανεργίας.

Οι συμπολίτες μας λοιπόν σε αυτήν την δύσκολη οικονομική συγκυρία καλούνται να πληρώνουν φόρους και τέλη τόσο στο κράτος όσο και στον Δήμο για την λειτουργία των υπηρεσιών οι οποίες όλο και αποδυναμώνονται και συρρικνώνονται.

Τα δημοτικά τέλη για το έτος 2019 ναι μεν δεν αλλάζουν ουσιαστικά, όμως ήδη βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα και βαρύνουν περισσότερο τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις.

Προτείνω λοιπόν την μείωση των ανταποδοτικών τελών σε κατοικίες και μικρές επιχειρήσεις με μια διακριτή μείωση που να λαμβάνει υπόψη την κρίση και τα χαμένα εισοδήματα και αύξηση των τελών σε αλυσίδες super market, ξενοδοχεία, τράπεζες και σε μεγάλους επαγγελματικούς χώρους με 500 τετραγωνικά και άνω.

Αυτή η πρόταση ξεκινάει με την αντίληψη ότι οι φόροι πρέπει να αναζητούνται από τους έχοντες και κατέχοντες και να μειώνονται σ’ όλα τα στρώματα που έχουν πληγεί από τη κρίση. Επίσης προτείνω:

  • Να μειωθούν κατά 50% τα δημοτικά τέλη στα άτομα ΑΜΕΑ με ποσοστό αναπηρίας 67% έως 79% που έχουν εισόδημα έως 20.000 ευρώ ετησίως και ακίνητη περιουσία έως 150.000 ευρώ ,όπως συμβαίνει και με την ΔΕΥΑΡ στο μειωμένο τιμολόγιο νερού. Την δυνατότητα αυτή την δίνει ο Ν. 3463/2006 άρθρο 202 παράγραφος 3
  • Να μειωθούν κατά 50% τα δημοτικά τέλη στις λοιπές ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως στους άπορους, τους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους, τις μονογονεϊκές οικογένειες και τους μακροχρόνια ανέργους που έχουν εισόδημα έως 20.000 ευρώ ετησίως και ακίνητη περιουσία έως 150.000 ευρώ .
  • Να μειωθεί ο συντελεστής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) στο κατώτατο ποσοστό που προβλέπει ο Ν.2130/93 δηλαδή στο 0,25 τοις χιλίοις ανά τετραγωνικό μέτρο και όχι στο 0,30 τοις χιλίοις που εισηγείται η Οικονομική Υπηρεσία Ρεθύμνου.
  • Ελεύθερη είσοδο για όλους τους Έλληνες επισκέπτες του Φρουρίου της Φορτέτζας .Εισιτήριο να πληρώνουν μόνο οι τουρίστες που το επισκέπτονται.

Με την ακριβή καταγραφή όλων των τετραγωνικών μέτρων των επιφανειών των ακινήτων, αυξήθηκαν σημαντικά τα ανταποδοτικά έσοδα.  Αυτό άλλωστε φαίνεται από την έκθεση υλοποίησης του Προϋπολογισμού του Δήμου Ρεθύμνου του Β’ Τριμήνου του 2018.  Το πρώτο εξάμηνο του 2018 τα βεβαιωθέντα ανταποδοτικά τέλη και δικαιώματα έφτασαν τα 1.650.000 ευρώ περίπου  και τα βεβαιωθέντα τακτικά έσοδα από λοιπά τέλη ,δικαιώματα και παροχή υπηρεσιών έφτασαν τα 1.471.000 ευρώ περίπου.

Πέρυσι αποφασίστηκε από την δημοτική αρχή να γίνει για το 2018 μια μείωση στα δημοτικά τέλη σε ποσοστό 15% η οποία κοστολογήθηκε 700.000 ευρώ και καλύπτεται επαρκώς από τα ανταποδοτικά τέλη όπως φαίνεται από τις εκθέσεις υλοποίησης του Προϋπολογισμού Δήμου Ρεθύμνου. Φέτος οι μειώσεις που αποφασίστηκαν σύμφωνα με δήλωση του αντιδήμαρχου Οικονομικών έχουν κοστολογηθεί περί τις 150.000 ευρώ .Επομένως οι αριθμοί δείχνουν ότι είναι εφικτές οι μειώσεις των δημοτικών τελών στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Χωρίς την πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση της τοπικής διοίκησης (Περιφερειών και Δήμων) από τον Κρατικό Προϋπολογισμό είναι αδύνατη η συνέχιση της λειτουργίας των υπηρεσιών τους.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ