ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: Αλλαγή στις αποδόσεις φόρων των ηλεκτροδοτούμενων χώρων και των παρεπιδημούντων

0

Κατά πλειοψηφία πέρασαν από το δημοτικό συμβούλιο Ρεθύμνου τα δημοτικά τέλη για την επόμενη χρονιά, ενώ δεν έλειψαν και οι εντάσεις για το φόρο των ηλεκτροδοτούμενων χώρων. 

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της περασμένης Τετάρτης που συζητήθηκε το θέμα των δημοτικών τελών, η δημοτική αρχή εισηγήθηκε να μην υπάρξει αύξηση στην πλειοψηφία των τελών, προτείνοντας συγχρόνως τη μείωση στις κατηγορίες των ενοικιαζομένων δωματίων και των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών, που τελικώς ψηφίστηκε.

Στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Στέλιος Σπανουδάκης, ανέφερε ότι ο φόρος για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, που στους λογαριασμούς της ΔΕΗ αναφέρεται ως δημοτικός φόρος, δεν έπρεπε να αποδίδεται στο ταμείο της καθαριότητας όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, αλλά στα τακτικά έσοδα, και θα μεταφερθεί,  καθώς αυτό προβλέπεται από το νόμο.

Ωστόσο, επειδή τα έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη της καθαριότητας δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών της υπηρεσίας, αποφασίστηκε να αποδοθεί το 50% των τελών παρεπιδημούντων, τόσο δηλαδή όσο προβλέπεται από το νόμο.

Αυτή η αντικατάσταση φόρων, όπως χαρακτηρίστηκε τόσο από τον δήμαρχο κ. Μαρινάκη όσο και από τον αντιδήμαρχο κ. Σπανουδάκη, βρήκε αντίθετο τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Νίνο, ο οποίος τόνισε τη μεγάλη διαφορά  που υπάρχει ανάμεσα στα δύο ποσά, αναφέροντας ότι πέρυσι ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων ήταν 1 εκ. ευρώ ενώ το τέλος παρεπιδημούντων ήταν 663 χιλιάδες ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι η καθαριότητα στο μέλλον θα είναι ελλειμματική.  Ο ίδιος πρόσθεσε στη συνέχεια ότι «το πρόβλημα θα προκύψει κυρίως από το 2020 και στην επόμενη δημοτική αρχή, αφού σήμερα υπάρχει ένα «μαξιλάρι» 1.5 εκ. ευρώ στα ταμεία του δήμου. Ιδιαίτερα μάλιστα εάν δικαιωθούν οι συμβασιούχοι, που περιμένουν την εκδίκαση των υποθέσεων τους, τότε το ζήτημα για την υπηρεσία θα είναι κρίσιμο».

Ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Μανούσος Μανουσογιάννης, πρότεινε την κατάργηση του φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων και την αύξηση των ανταποδοτικών τελών για την καθαριότητα, ώστε να ισοσκελιστεί η διαφορά, κάτι όμως που δεν έγινε δεκτό.

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Σταύρος Βουρβαχάκης, πρότεινε την μείωση των ανταποδοτικών τελών σε κατοικίες και μικρές επιχειρήσεις με μια διακριτή μείωση που να λαμβάνει υπόψη την κρίση και τα χαμένα εισοδήματα και αύξηση των τελών σε αλυσίδες super market, ξενοδοχεία, τράπεζες και σε μεγάλους επαγγελματικούς χώρους με 500 τετραγωνικά και άνω.

Πρότεινε επίσης τη μείωση κατά 50% τα δημοτικά τέλη στα άτομα ΑΜΕΑ με ποσοστό αναπηρίας 67% έως 79% που έχουν εισόδημα έως 20.000 ευρώ ετησίως και ακίνητη περιουσία έως 150.000 ευρώ, τη μείωση κατά 50% τα δημοτικά τέλη στις λοιπές ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως στους άπορους, τους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους, τις μονογονεϊκές οικογένειες και τους μακροχρόνια ανέργους που έχουν εισόδημα έως 20.000 ευρώ ετησίως και ακίνητη περιουσία έως 150.000 ευρώ, καθώς και τη μείωση του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) στο κατώτατο ποσοστό που προβλέπει ο Ν.2130/93 δηλαδή στο 0,25 τοις χιλίοις ανά τετραγωνικό μέτρο και όχι στο 0,30 τοις χιλίοις που εισηγείται η Οικονομική Υπηρεσία Ρεθύμνου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

«Από τα στοιχεία προϋπολογισμού εσόδων – εξόδων της Υπηρεσίας Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού, όπως διαμορφώθηκαν με βάση την εκτίμηση εσόδων έτους 2019 και την εκτίμηση των δαπανών που απαιτούνται για την λειτουργία της Υπηρεσίας το έτος 2019, ισοσκελίζονται τα έσοδα και με τη δέσμευση του 50% των προβλεπόμενων εισπράξεων τελών παρεπιδημούντων και τελών επί των ακαθαρίστων εισπράξεων επιτηδευματιών για το 2019 (6.244.000,00 + 663.500,00 = 6.907.500,00) με τα έξοδα (6.826.081,18) με μια επιτρεπτή απόκλιση (εύλογο ποσοστό επιτρεπτής απόκλισης μέχρι ύψους 10% του προϋπολογισμού της σχετικής ανταποδοτικής υπηρεσίας. Έγγραφο ΥΠ.ΕΣ 3995/17-2-2017).

Ύστερα από τα ανωτέρω, η Οικονομική Επιτροπή, θα πρέπει να αποφασίσει για τα εξής

1.Τη δημιουργία μιας νέας κατηγορίας ακινήτων στους στεγασμένους χώρους «Ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα, τουριστικές κατοικίες, επαύλεις» και τον ορισμό των τελών καθαριότητας-φωτισμού σε 2,00 € το τετραγωνικό μέτρο το χρόνο για το Ρέθυμνο και σε 1,50 € το τετραγωνικό μέτρο το χρόνο για τις Κοινότητες όλων των Δημοτικών Διαμερισμάτων.

2.Το διαχωρισμό της κατηγορίας «Καταστήματα, γραφεία και λοιποί επαγγελματικοί χώροι» σε δύο κατηγορίες :

Α. «Επαγγελματικοί χώροι εμπορικής δραστηριότητας, επαγγελματικοί χώροι υγειονομικού ενδιαφέροντος και λοιποί επαγγελματικοί χώροι που δεν εντάσσονται σε άλλη κατηγορία από αυτές που έχουν οριστεί για την επιβολή των τελών καθαριότητας – φωτισμού» στην οποία τα τέλη καθαριότητας – φωτισμού παραμένουν για το Ρέθυμνο 3,64 € το τετραγωνικό μέτρο το χρόνο και για τις Κοινότητες των Δημοτικών Ενοτήτων 1,70 € το τετραγωνικό μέτρο το χρόνο.

Β. «Επαγγελματικοί χώροι στέγασης ελεύθερων επαγγελματιών και λοιποί επαγγελματικοί χώροι επιτηδευματιών με δραστηριότητα αμιγώς παροχής υπηρεσιών» στην οποία προτείνουμε τα τέλη καθαριότητας – φωτισμού να είναι 20% μειωμένα από την προηγούμενη κατηγορία των επαγγελματικών χώρων δηλαδή για το Ρέθυμνο 2,91 € το τετραγωνικό μέτρο το χρόνο και για τις Κοινότητες των Δημοτικών Ενοτήτων 1,36 € το τετραγωνικό μέτρο το χρόνο. Τα τέλη καθαριότητας- φωτισμού και ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων για το 2019 να παραμείνουν στις υπόλοιπες κατηγορίες ακινήτων ως είχαν οριστεί με την 413/2017 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνης.

3.Την δέσμευση του 50% των τελών παρεπιδημούντων και των τελών επί των ακαθαρίστων εσόδων επιτηδευματιών που προϋπολογίζει ότι θα εισπράξει ο Δήμος το 2019 για την κάλυψη των δαπανών της Υπηρεσίας Καθαριότητας – ηλεκτροφωτισμού».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ