ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Εκποιείται ξεδιάντροπα ο εθνικός πλούτος!

0

  • «Φιλέτα» του Ρεθύμνου προς «αξιοποίηση» από το «υπερταμείο»!

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥΣΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Με χρονοκαθυστέρηση οκτώ ετών αντιλήφθηκαν οι τοπικές Αρχές, αυτό που γράφαμε από την αρχή υλοποίησης των μνημονιακών πολιτικών περί ουσιαστικής εκχώρησης του εθνικού πλούτου της χώρας στους λεγόμενους «εταίρους» ή «θεσμούς» ή «δανειστές» ή όπως αλλιώς αποκαλούνται επίσημα όλες εκείνες οι δυνάμεις που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα μέσω των μνημονίων. Η χώρα μας, όχι μόνο βγήκε πιο φτωχή και χρεωμένη από τα μνημόνια από την εποχή που μπήκε, αλλά και επίσημα, παραδίδεται τώρα «γη και ύδωρ» στο λεγόμενο υπερταμείο προς «αξιοποίηση».

Το πρόγραμμα εκχώρησης, πλέον, τηρείται κανονικά και οι τοπικές Αρχές αντιδρούν, αντιλαμβανόμενες, ότι μνημεία, παραλίες, δημόσια κτίρια μεγάλης αξίας, μια τεράστια περιουσία των Ρεθυμνίων, παραδίδεται με άγνωστους όρους και κάτω από αδιευκρίνιστες προϋποθέσεις, σε «κάποιους» - θα δούμε προσεχώς ποιοι θα είναι – για να «αξιοποιηθεί» - ωραίος όρος – αλλά απολύτως επικίνδυνος όταν γίνεται κατ’ αυτό τον τρόπο. Αντίστοιχα συμβαίνει σε ολόκληρη τη χώρα με τις αντιδράσεις να πυκνώνουν από κάθε γωνιά, αφού γίνεται στην πράξη αντιληπτό, πως δεν έχουμε πια λόγο πάνω στην περιουσία που παραλάβαμε από τους προγενέστερους.

Στο Ρέθυμνο «αξιοποιούνται» προσεχώς συνολικά 27 τμήματα αιγιαλού του Δήμου Ρεθύμνης, το υστερομινωικό νεκροταφείο Αρμένων, οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις, οι κατοικίες στρατιωτικών Αρμένων και όλες οι εκτάσεις στην περιοχή Παράδεισος. Επίσης, η Σχολή Αστυφυλάκων, το πενταγωνικό κτίριο της Φορτέτζας και οι εκτάσεις πιο κάτω από αυτό που χρησιμοποιούνται σήμερα για παρκινγκ, τα κτίρια της Λέσχης Αξιωματικών στην Σοχώρα, το Τέμενος του Μασταμπά που σήμερα λειτουργεί ως παλαιοντολογικό μουσείο, το Χάνι του Πατακού στην οδό Αρκαδίου, όπου σήμερα λειτουργεί η ΚΕΔΗΡ, το ογκώδες και πανάκριβο κτίριου του πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ στην Άνω Καλλιθέα, το κτίριο που στεγάζει την Διεύθυνση Υγείας και το ΤΟΜΥ Ρεθύμνου στην οδό Ζαμπελίου, το γήπεδο του Γάλλου, το 10ο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο στον Τσεσμέ και δέκα ακίνητα στο Ρουσσοσπίτι! Και όλο αυτό, μάλλον, είναι μόνο η αρχή!

Πάντως, προς το παρόν, το πρόγραμμα δεν έχει προχωρήσει στην επαρχία καθώς δεν έχουν προχωρήσει τα κτηματολόγια και οι χρήσεις γης, ή όπως ονομάζονται για την ύπαιθρο ΣΧΟΟΑΠ.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Το «υπερταμείο» και η δέσμευση του Εθνικού Πλούτου, αποτελεί ακόμα μία «επιτυχία» της κυβέρνησης «ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ». Η δημοσιοποίηση της λίστας των δημόσιων ακινήτων που εκποιούνται προκάλεσε την αντίδραση βουλευτών της αντιπολίτευσης, που κατέθεσαν σχετικές ερωτήσεις στην βουλή.

Εξηγήσεις ζητά με ερώτησή του προς το Υπουργείο Οικονομικών ο Ρεθεμνιώτης Βουλευτής και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, αναφορικά με το ζήτημα εκχώρησης στο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων δεκάδων ακινήτων στο Νομό Ρεθύμνης.

Όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Κεφαλογιάννης:

«Μόλις δύο μέρες πριν από την πανηγυρική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα από το Ζάππειο, που αναφέρθηκε στην επιστροφή της Ελλάδας στους Έλληνες, η κυβέρνηση, δια μέσω του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), εκχώρησε -μέσα από μια λίστα δωδεκαψήφιων Κωδικών Αριθμών Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ)- χιλιάδες ακίνητα ανά την Ελλάδα στο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων!».

Όπως τονίζει ο Ρεθεμνιώτης Βουλευτής, η αποτυχημένη θεατρική προσπάθεια του Πρωθυπουργού περί «καθαρής εξόδου» πέφτει κάθε μέρα στο κενό. Ένα είναι ξεκάθαρο: αυτή η Κυβέρνηση έχει ξεπουλήσει τα πάντα.

Η σχετική λίστα περιλαμβάνει 64 ακίνητα στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου. Μάλιστα, κάποια ιδιαίτερης σημασίας, όπως οι Φυλακές του Φρουρίου της Φορτέτσας με Κωδικό Αριθμό Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) 411110401085, το κτίριο του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ με ΚΑΕΚ 411111235001, το κτίριο της ΚΕΔΗΡ 411111005021, το γήπεδο του Γάλλου 411114015004 και το ακίνητο της Σχολής Χωροφυλακής 411110621001.

Έτσι, εν αγνοία των τοπικών φορέων και της εθνικής αντιπροσωπείας, η Κυβέρνηση μέσω του ΚΥΣΟΙΠ, εξουσιοδοτούσε τον αρμόδιο Υπουργό να «προβεί σε κάθε αναγκαία πράξη προς μεταβίβαση στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» (ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.) 10.119 ακινήτων, κυριότητας Ελληνικού Δημοσίου, συνολικού εμβαδού γης 511.357.451 τ.μ. και συνολικής δομημένης επιφάνειας 22.601 τ.μ.» (ΦΕΚ Β΄2320 & Β΄2317 - 19/6/2018).

Πρόκειται ουσιαστικά για την εφαρμογή επέκτασης της δανειακής σύμβασης με τους Ευρωπαίους πιστωτές, έτσι όπως αυτή ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνιο με τα προαπαιτούμενα, ορίζοντας πως «το Υπερταμείο δεσμεύεται στον ESM ότι κάθε φορά που η χώρα δεν καταβάλλει το οφειλόμενο με βάση τη Σύμβαση ποσό, η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας μετά από αίτημα θα φέρει την ευθύνη καταβολής αυτού του ποσού σαν να ήταν ο κύριος οφειλέτης, εφόσον τα συνολικά καταβλητέα ποσά δεν υπερβαίνουν συνολικά τα 25 δισ. ευρώ». Με άλλα λόγια, τα εν λόγω ακίνητα αποτελούν εχέγγυα στην κατεύθυνση εξασφάλισης της αποπληρωμής των δανείων για τα επόμενα 99 χρόνια.

Ιδιαίτερη εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί το χρονικό σημείο στο οποίο η κυβέρνηση έλαβε την εν λόγω απόφαση, καθώς και το γεγονός πως στο σχετικό ΦΕΚ παρατίθεται μονάχα μια λίστα με Κωδικούς Αριθμούς Κτηματολογίου.

Στην ερώτησή του ο κ. Κεφαλογιάννης καλεί τον αρμόδιο Υπουργό να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της Κυβέρνησης για τα ακίνητα του νομού που εκχωρήθηκαν στο Υπερταμείο, ενώ παράλληλα ζητάει την κοινοποίηση όλων των κριτηρίων με τα οποία αποφασίστηκε τα εν λόγω ακίνητα να ενταχθούν έναντι άλλων στις λίστες εκχώρησης.

Με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων του προς το Υπουργείο Οικονομικών, ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητά να κατατεθούν, για την ενημέρωση της Βουλής και των πολιτών, αναλυτικά όλα τα στοιχεία που αφορούν τα 417 δημόσια ακίνητα στην Κρήτη, 177 στο Ηράκλειο, 65 στο Ρέθυμνο, 191 στα Χανιά και 18 στο Λασίθι που εκχωρούνται κρυφά από τις τοπικές κοινωνίες στο Υπερταμείο με απαίτηση των δανειστών.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης και αίτησης κατάθεσης εγγράφων έχει ως εξής:

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια από τις πιο καταστροφικές αποφάσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι η εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (Ε.Ε.ΣΥ.Π.) για 99 χρόνια, ως εγγύηση αποπληρωμής του χρέους.

Η διοίκηση του Υπερταμείου, που βρίσκεται κάτω από τον απόλυτο έλεγχο των δανειστών, δεν αρκέστηκε στην περιουσία που μέχρι πρόσφατα της είχε εκχωρηθεί, αλλά ζήτησε με επιστολή της, στις 14 Ιουνίου 2018, να μεταφερθούν στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» που είναι θυγατρική του εταιρεία, άλλα 10.119 ακίνητα κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου.

Η Κυβέρνηση έσπευσε να υλοποιήσει την απαίτηση του Υπερταμείου και με την αριθμ. ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ  Β’ 2320 / 19-6-2018) μεταβίβασε στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. 10.119 ακίνητα, κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου, συνολικού εμβαδού γης 511.357.451 τ.μ. και συνολικής δομημένης επιφάνειας 22.601 τ.μ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια μέρα εκδόθηκαν από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής η εξουσιοδότηση προς τον Υπουργό Οικονομικών (απόφαση 86 ΦΕΚ Β’ 2317/19-6-18) και το σχετικό ΦΕΚ για τη μεταβίβασή τους, όπου τα 10.119 ακίνητα αναφέρονται μόνο με τον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), χωρίς καμία περιγραφή της θέσης, της έκτασης, της χρήσης, και των λοιπών τους στοιχείων, σε μια προσπάθεια να αποφύγει τις αντιδράσεις.

Από αυτά, 417 ακίνητα είναι στην Κρήτη, 177 στο Ηράκλειο, 31 στο Ρέθυμνο, 191 στα Χανιά και 18 στο Λασίθι και επειδή η Κυβέρνηση, για άλλη μια φορά, ενήργησε χωρίς καν να ενημερώσει τις Τοπικές Κοινωνίες που χρησιμοποιούν, αξιοποιούν ή διεκδικούν προς αξιοποίηση τα συγκεκριμένα ακίνητα.

 

Ερωτάσθε κ.κ Υπουργέ:

-      Ποια είναι τα 417 δημόσια ακίνητα από την Κρήτη που εκχωρούνται στους δανειστές;

-      Ζητήσατε ή σκοπεύετε να ζητήσετε τη γνώμη των τοπικών κοινωνιών;

-      Προτίθεστε να αναθεωρήσετε τις αποφάσεις σας;

 

Και παρακαλείσθε να καταθέσετε για την ενημέρωση της Βουλής και των πολιτών: Αναλυτικά όλα τα στοιχεία που αφορούν τα 417 δημόσια ακίνητα στην Κρήτη, που εκχωρούνται κρυφά από τις τοπικές κοινωνίες στο Υπερταμείο με απαίτηση των δανειστών.»

«ΑΓΟΡΑΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ»

Με αφορμή την επικαιροποίηση του ζητήματος εκχώρησης ακινήτων που ανήκουν  στο Δήμο Ρεθύμνης αλλά και σε άλλες υπηρεσίες, στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου από πλευράς του  Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Σκορδίλης, σε γραπτή δήλωση του αναφέρει τα εξής: «Από της συστάσεως Αντιδημαρχίας Δημοτικής  Περιουσίας, ξεκινήσαμε σε συνεργασία με την Πολεοδομία και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, την καταγραφή όλων των ακινήτων που ανήκουν στο Δήμο, της διαδικασίας μέσω της οποίας περιήλθαν στην κυριότητα του και του υφιστάμενου νομικού καθεστώτος  που διέπει τη διαχείριση και διάθεση της δημοτικής περιουσίας. Άμεσα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αντιστοίχησης των ΚΑΕΚ με τα Κτηματολογικά φύλλα η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη γεγονός που θα μας επιτρέψει να έχουμε πλήρη και ασφαλή όλων των ακινήτων που υπάγονται στη νόμιμη  κατοχή του Δήμου.

Γνωρίζουμε πως στη λίστα των προς εκχώρηση  ακινήτων,  συμπεριλαμβάνονται 65 ακίνητα του  Ρεθύμνου, εκ των οποίων  άλλα ανήκουν στο Δήμο, άλλα στην Αρχαιολογική Υπηρεσία  κλπ.  Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται αρχαιολογικοί χώροι, τμήματα αιγιαλού, κτίρια που σήμερα στεγάζουν τη λειτουργία σημαντικών κοινωνικών δομών και υπηρεσιών, εξυπηρετούν ανάγκες άθλησης και πολιτισμού  κ.α.

Για το Δήμο Ρεθύμνης το ενδιαφέρον και η στόχευση δεν είναι μόνον η προστασία  της δημοτικής περιουσίας από αυτή τη διαδικασία για την οποία,  ούτε επίσημη ενημέρωση είχαμε ούτε ερωτηθήκαμε ποτέ.

Ο έντονος προβληματισμός μας και η οξεία δυσαρέσκεια μας έγκειται στην, εν πολλοίς, αυθαίρετη, άστοχη  και επικίνδυνη επιλογή της διαχείρισης  της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και του φυσικού πλούτου της πόλης και της χώρας μας, ωσάν εμπόρευμα που ανταλλάσσεται, χρησιμοποιείται για την εξόφληση χρεών, γίνεται ενέχυρο, αποκτά εν πάση περιπτώσει, μια αμιγώς οικονομική διάσταση, ασύμβατη με τον ισχυρό  συμβολισμό της,  το πολύτιμο πνευματικό και πολιτιστικό της φορτίο ακόμη και τη ζωντανή σχέση της με τις λειτουργίες των κοινωνιών και των ανθρώπων τους.

Ακόμη κι αν επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε το θέμα με εργαλειακή οπτική,   μοιραία θ’ αναρωτηθούμε γιατί τόσα χρόνια δεν αναλάμβανε τη συντήρηση,   την επισκευή, την προστασία και ανάδειξη  όλων αυτών των ιστορικών κτισμάτων ή των φυσικών χώρων, τους οποίους σήμερα εκχωρεί ωσάν νόμιμος ιδιοκτήτης το ίδιο το κράτος,  αλλά ανέθετε τις πολυδάπανες αυτές διαδικασίες στους Δήμους, τις Περιφέρειες κλπ που με τόση ευκολία αγνόησε όταν υπέγραφε τις συμφωνίες περί εκχώρησης;

Παρότι για  το θέμα θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση εκ μέρους του Δήμου Ρεθύμνης και του Δημοτικού του Συμβουλίου, προς το παρόν, ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος,  καταθέτω απερίφραστα την αγωνία μου αλλά και την αμετάκλητη αντίδρασή μου στο απροκάλυπτο παζάρι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, το οποίο προσβάλλει την ιστορική και συλλογική μας μνήμη, συνιστά κατάφωρη προσβολή του Πολιτισμού μας και αποτελεί απτή ένδειξη πως για κάποιους- δυστυχώς, κατέχοντες εξουσιαστικές θέσεις- η ανάπτυξη γίνεται αντιληπτή μόνον μέσα από την παραμορφωτική διόπτρα μιας αδυσώπητης οικονομίας, στην οποία υποταχθήκαμε χωρίς καν να γνωρίζουμε τους κανόνες του παιχνιδιού.

Σε ότι μας αφορά πάντως, διακινδυνεύοντας να προκαταβάλλω την άποψη του  σώματος του Δ.Σ, θα πράξουμε ότι είναι νόμιμο και δυνατό για να αποτρέψουμε αυτή την αγοραία συνδιαλλαγή.»

 

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ – ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΟ ΥΠΠΟ

Το ζήτημα της εκχώρησης μνημείων και αρχαιολογικών χώρων έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στον κόσμο των αρχαιολόγων με τον σύλλογο τους να παίρνει θέση. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων τονίζεται «ότι τα μνημεία προστατεύονται από το Σύνταγμα και αποτελούν de facto ακίνητη περιουσία του δημοσίου, εκτός κάθε συναλλαγής». Καταγγέλλουν «την επιχειρούμενη εκχώρηση της διαχείρισης όλων των μνημείων, αρχαίων και νεώτερων, τα οποία περιλαμβάνονται στην σχετική απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής  (ΦΕΚ 2320/ 19-6-2018/ Τεύχος Β΄)» και μεταξύ άλλων επισημαίνουν, ότι «Η κίνηση αυτή είναι πρωτοφανής για τα έως σήμερα δεδομένα της διαχείρισης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και πρόκειται δικαιολογημένα να ξεσηκώσει θύελλες αντιδράσεων σε τοπικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο» αναφέρουν οι αρχαιολόγοι και πορσθέτουν ότι «τα μνημεία και οι αρχαιότητες είναι αντικείμενα εκτός συναλλαγής, αμεταβίβαστα, ακατάσχετα, αναπαλλοτρίωτα. Κάθε απόπειρα μεταβίβασης αυτών προς διαχείριση από τρίτους μας βρίσκει αντίθετους.

Για τους παραπάνω σοβαρούς λόγους ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ζητά από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ και την κυβέρνηση:

  • την άμεση εξαίρεση μεταβίβασης της κυριότητας και διαχείρισης των μνημείων των Χανίων και άλλων περιοχών της χώρας που περιλαμβάνονται στον μακρύ κατάλογο των 10.119 ακινήτων προς μεταβίβαση στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.
  • την ενημέρωση των αρμόδιων Υπηρεσιακών μονάδων και των κατά τόπους Περιφερειακών Υπηρεσιών σχετικά με τα ακίνητα που έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο της ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.»

Από την πλευρά του ο Υπουργείο Πολιτισμού διαψεύδει τα περί εκχώρησης αρχαιολογικών χώρων και μνημείων. Σε σχετική ανακοίνωση του τονίζει τα εξής: «Με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται στο θέμα της δήθεν παραχώρησης μνημείων και ακινήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού προς την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου το ΥΠΠΟΑ διευκρινίζει ότι η σχετική Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018-ΦΕΚ Β΄2320/2018) και η παρ. 4 του άρθρου 196 του ν.4389/2016 διασφαλίζουν ότι τα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δεν παραχωρούνται  στην ΕΤΑΔ Α.Ε.

Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι για τα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δεν τυγχάνει εφαρμογής η παράγραφος 5 του άρθρου 196 του ν.4389/2016 σχετικά με τη διατήρηση του καθεστώτος διαχείρισης από την ΕΤΑΔ, γιατί αυτή αφορά αποκλειστικά σε ακίνητα τα οποία ήδη διαχειριζόταν η ΕΤΑΔ πριν από την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου.

Τα μνημεία, τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, οι ιστορικοί τόποι, η πολιτιστική κληρονομιά εν γένει δεν παραχωρούνται και δεν υπάγονται σε καθεστώς συναλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό, η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί αποκλειστική και αδιαπραγμάτευτη αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ