ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Κρήτη: Τελικά ήρθαν... πολύ αργά οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ

0

Τι αναφέρουν χαρακτηριστικά ντόπιοι σταφιδοπαραγωγοί

Με μεγάλη καθυστέρηση ανταποκρίθηκε ο κεντρικός ΕΛΓΑ στην ανάγκη καταγραφής των ζημιών στα σταφιδάμπελα και τα οινάμπελα του νομού Ηρακλείου, καθώς μόλις τώρα έχουν έρθει οι εκτιμητές γεωπόνοι και επισκέπτονται τα αμπέλια, στα οποία όμως ακόμα και εκεί όπου οι παραγωγοί άφησαν “οδηγούς” ούτε... τα πουλιά δε βρίσκουν πλέον ρώγες σταφυλιών για να φάνε και επομένως είναι αντικειμενικά αδύνατο να υπολογιστούν οι ζημιές από τις βροχές του καλοκαιριού.

«Ας βάλουν μια μέση περιφερειακή ζημιά για όλους τους παραγωγούς», είναι η πρόταση του σταφιδοπαραγωγού και συνδικαλιστή από το Κυπαρίσσι Στάθη Φραγκιαδάκη, ο οποίος όμως αναγνωρίζει τις προσπάθειες που γίνονται, καθώς όλο το προσωπικό του τοπικού ΕΛΓΑ δίνει τις μάχες του από νωρίς το καλοκαίρι για την καταγραφή των ζημιών, αρχίζοντας από τα επιτραπέζια.

«Οι άνθρωποι καταλαβαίνουν τη ζημιά και θα κάνουν ό,τι μπορούν καλύτερο. Ασφαλώς μετά από τέτοια βροχόπτωση και είναι πολύ καθυστερημένη η εκτίμηση. Όντως έπρεπε να πάρουν περισσότερο κόσμο, να τρέξουν και να βγάλουν πολύ πιο ασφαλή συμπεράσματα για τον κόσμο», λέει ο Στάθης Φραγκιαδάκης και προτείνει: «Ο κόσμος αρχές Αυγούστου δεν είχε κόψει σταφιδάμπελα και οινάμπελα. Και θεωρώ ότι θα έπρεπε να υπάρχει μια περιφερειακή εκτίμηση. Είναι κάτι που έχει ξαναγίνει. Και θα μπορούσαν να έχουν κάνει αυτή την κίνηση και να μη χρειάζεται τώρα να γίνει εξατομίκευση».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Φραγκιαδάκης λέει στην εφημερίδα μας ότι ακόμα και οι “μάρτυρες” στα αμπέλια (δηλαδή κάποιες κουρμούλες ατρύγητες για να φαίνεται η ζημιά) «δεν είναι σε κατάσταση να “μαρτυρήσουν” τι παραγωγή ήταν. Επομένως, ας πάμε σε μια περιφερειακή εκτίμηση.

Να δούμε τι βροχή έπεσε και τι ζημιές έγιναν και να βγάλουμε μια μέση εκτίμηση. Οι άνθρωποι βέβαια έχουν τελειώσει τις εκτιμήσεις στα επιτραπέζια. Και περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα που έχουν βγάλει. Δεν τα έχουν κοινοποιήσει ακόμη. Ήρθαν πάντως εγκαίρως. Άφησαν τα σταφιδάμπελα και τα οινάμπελα για να τα δουν σε δεύτερη φάση. Αλλά σήμερα δεν μπορούν να δουν ποια ήταν η πραγματική ζημιά. Ήταν οι ζέστες πολλές, έκανε και την τελευταία μεγάλη βροχή, επομένως και αυτά τα σταφύλια που είχαν μείνει έχουν πέσει...».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ