ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Μεγάλη επιτυχία των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ – 50 Χρόνια ΚΝΕ στο Ρέθυμνο»

0

Από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, με την εθελοντική δουλειά των μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, είχε «χτιστεί» μια όμορφη πολιτεία, που έστελνε το μήνυμα ότι στα 100 αυτά χρόνια «γράψαμε ιστορία, συνεχίζουμε, θα νικήσουμε!» Στο χώρο δέσποζε η μεγάλη έκθεση με φωτογραφικό υλικό, ντοκουμέντα και video αφιερωμένη στην πολυκύμαντη, γεμάτη αγώνες και θυσίες 100χρονη ιστορία του ΚΚΕ και στην 50χρονη της ΚΝΕ. Ξεχώριζαν επίσης ο Παιδότοπος, όπου οι μικροί επισκέπτες, με τη βοήθεια φοιτητών των παιδαγωγικών σχολών έπαιζαν και ζωγράφιζαν για τον κόσμο της ειρήνης και της δικαιωσύνης, όπως τον φαντάζονται τα παιδιά. Στο στέκι των εργαζομένων κυριάρχησε η συζήτηση «δουλεύω για να ζω ή ζω για να δουλεύω» και στο Στέκι των Μαθητών, παιχνίδι ερωτοαπαντήσεων με θέμα την πρόταση του ΚΚΕ για το ενιαίο 12χρονο.

Με πολύ ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι παρευρισκόμενοι την θεατρική ομάδα της ΚΝΕ στο αφηγηματικό αφιέρωμα «Το ΚΚΕ στις μεγάλες στιγμές της ταξικής πάλης», για να ακολουθήσει η πολιτική ομιλία από τον Γιάννη Γκιόκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κυριολεκτικά μαγνήτισε το κοινό η συναυλία των Μανόλη Ανδρουλιδάκη, Σοφία Παπάζογλου, Δημήτρη Ρέππα και Αντώνη Ζαχαράκη, με τραγούδια και μελωδίες από το χώρο της έντεχνης λαϊκής δημιουργίας, που ζυμώθηκαν και εκφράσανε και συνεχίζουν να εκφράζουν τις αγωνίες, τους πόθους και τους αγώνες του λαού και της νεολαίας μας για ένα καλύτερο μέλλον.

Στη ομιλία του ο  Γιάννης Γκιόκας μεταξύ άλλων αναφέρθηκε:

-Στην ιστορία και στη σημασία του Φεστιβάλ της ΚΝΕ σημειώνοντας: Χαιρόμαστε κι είμαστε περήφανοι, γιατί με τις ιδέες μας, την πρωτοπόρα δράση μας, χιλιάδες νέοι σήμερα ξεπερνούν τις αλυσίδες, αλλά και τις παγίδες που στήνει διαρκώς το σάπιο κατεστημένο και οι μηχανισμοί του, με στόχο να εγκλωβίσουν τη συνείδησή της νεολαίας στη δική τους “αλήθεια”: Ότι το σημερινό σύστημα είναι το τελειότερο σύστημα που έχει γεννήσει ο ανθρώπινος νους, ότι είναι αιώνιο. Ότι κάθε αμφισβήτηση αυτής της αλήθειας είναι αναχρονιστική και ξεπερασμένη. Ότι η απόλυτη ελευθερία είναι να διαλέγεις κάθε τρία ή τέσσερα χρόνια τον καλύτερο διαχειριστή αυτού του συστήματος, ανάμεσα δηλαδή στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη.

…Στα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΚΝΕ και τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ. Τιμάμε τα μεγάλα αυτά γεγονότα μαχόμενοι σε όλα τα μέτωπα που αφορούν τη ζωή του λαού και το μέλλον της νεολαίας.

Επιμένουμε με όλες μας τις δυνάμεις να είμαστε παρόντες σε κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν η εργατική τάξη κι όλοι οι εργαζόμενοι.

Πρωτοστατούμε σε κάθε αγώνα. Οργανώνουμε την αλληλεγγύη. Προβάλλουμε λύσεις για όλα τα ζητήματα και ολοκληρωμένες θέσεις για κάθε μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα.

Το ΚΚΕ με τους αγώνες του και τη δράση του, μέσα κι έξω από τη Βουλή, είναι παράγοντας αποφασιστικής πίεσης για αποτροπή των χειρότερων, για τη ματαίωση αντεργατικών και αντιλαϊκών σχεδίων και σε αρκετές περιπτώσεις για απόσπαση ορισμένων λύσεων.

Θα ήταν πολύ χειρότερα χωρίς το ΚΚΕ.

(...)Ταυτόχρονα όμως λέμε, ότι η όποια ανακούφιση, οι όποιες κατακτήσεις, χωρίς ανατροπές στο επίπεδο της εξουσίας και της ιδιοκτησίας, είναι εφήμερες, προσωρινές, ευάλωτες στην ασυδοσία της αστικής τάξης και του πολιτικού της προσωπικού, που θα καιροφυλακτούν να τις πάρουν πίσω με κάθε ευκαιρία, όπως έκαναν τα χρόνια της κρίσης.

Αναφερόμενος στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις μεταξύ άλλων υπογράμμισε :

Ο ΣΥΡΙΖΑ νομίζει ότι με το τυπικό τέλος των μνημονίων θα μπορέσει να αναβαπτιστεί στη λαϊκή συνείδηση, με νέα ψέματα και υποσχέσεις, ότι δήθεν τώρα που ανέκτησε η χώρα την κυριαρχία, θα δείξει κι αυτός το φιλολαϊκό του πρόσωπο. Απευθύνεται στο λαό ως λωτοφάγο.

(...)Από την άλλη μεριά, η ΝΔ και η μεταμφίεση του ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΝΑΛ, όπου κάθε βδομάδα άλλος μπαίνει κι άλλος βγαίνει, προσπαθούν να εμφανιστούν ως υπεύθυνες δυνάμεις, που υπόσχονται λίγα και καλά - και αυτοί σε βάθος 4ετίας - που σέβονται τη συνέχεια του κράτους, άρα και όλων όσα έχουν ψηφιστεί και δεσμεύονται μόνο για κάποια μείωση των φόρων, από την εξοικονόμηση δαπανών για το δημόσιο και την πιο γρήγορη προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων.

(...) Το πραγματικό δίλημμα της από τη σκοπιά του λαού και των συμφερόντων του είναι ένα:  ΜΕ ΕΝΑ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ Ή ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥ ΊΔΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΠΟΥ - ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΠΛΕΟΝ - ΦΕΡΝΕΙ ΝΕΑ ΔΕΙΝΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ.

Μόνο ένα ισχυρό ΚΚΕ μπορεί να ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ, να αποτελέσει στήριγμα για το λαό, γιατί αποτελεί το μοναδικό αντίπαλο στις κυβερνήσεις του κεφαλαίου, την ΕΕ, τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών. Για να δυναμώσει η ελπίδα, για να υπάρξει πραγματική “καθαρή έξοδος για το λαό”, που είναι η κατάργηση όλων των νόμων των μνημονίων, η ανάκτηση των τεράστιων απωλειών του, η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.

(...) Σας καλούμε σε αυτόν το δρόμο να πορευτούμε μαζί. Όλοι μαζί.

Τίποτα δεν τελείωσε. Και σήμερα γράφονται νέες σελίδες και αύριο θα γραφτούν περισσότερες και νικηφόρες σελίδες στο μεγάλο βιβλίο των αγώνων του λαού μας, γιατί εμείς δεν είμαστε κάποιοι νοσταλγοί ενός ένδοξου παρελθόντος, είμαστε συνεχιστές μιας μεγάλης εποποιίας προς το μέλλον.

Γιατί πράγματι, όπως έγραψε ο Γιάννης Ρίτσος:

"Ήταν μακρύς ο δρόμος ως εδώ. Δύσκολος δρόμος… Σίγουρος δρόμος… Τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος". Είναι δικός σας αυτός ο δρόμος, δικός μας αυτός ο δρόμος.»!

Οι Τομεακές Οργανώσεις Ρεθύμνου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ευχαριστούν θερμά όσους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συνέβαλαν στην επιτυχία του 44ου Φεστιβάλ και ανανεώνουν το ραντεβού τους σε όλους τους μικρούς και μεγάλους αγώνες και στις πολιτικές μάχες, που έρχονται.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ