ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολοκληρώνεται η αξιολόγηση, συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για συντάξεις - ελαφρύνσεις

0

Με βάση τις έως τώρα πληροφορίες, το τριήμερο της αξιολόγησης αξιοποιήθηκε τόσο από το οικονομικό επιτελείο, όσο και από τους επικεφαλής των ομάδων των δανειστών περισσότερο για να διατυπωθούν οι θέσεις των δύο πλευρών.

Ο "σκληρός πυρήνας" του οικονομικού επιτελείου έθεσε επίσημα το θέμα της μη εφαρμογής της προνομοθετημένης περικοπής των συντάξεων για το 2019, της αύξησης του κατώτερου μισθού και το νέο σχέδιο για τις ελαφρύνσεις ύψους 3,5 δις ευρώ.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών αμφισβήτησαν το ύψος του υπεροπλεόνασματος για το 2019 και την επίτευξη των ρυθμών ανάπτυξης για το 2019 και το 2020, καθώς η ελληνική πλευρά έφερε στο τραπέζι τα πρώτα στοιχεία που θέλουν την αύξηση του ΑΕΠ να είναι υψηλότερη από το 2,4% του ΑΕΠ και 2,4% του ΑΕΠ που προβλέπεται για τον επόμενο και μεθεπόμενο χρόνο αντίστοιχα. Ωστόσο, ούτε και το ΔΝΤ που επέβαλε τα πρόσθετα μέτρα της επόμενης διετίας χαρακτήρισε το μέτρο της περικοπής των συντάξεων "διαρθωτικό".

Η ουσιαστική διαπραγμάτευση ξεκινά από τώρα, με την ελληνική πλευρά να προσπαθεί να αποδείξει τα επιχειρήματα της ώστε να πετύχει την αποδοχή τους με ανταλλαγές στοιχείων που θα συνεχιστούν μέχρι και το τέλος του μήνα. Από εκεί και πέρα η κατάληξη τόσο στο θέμα των συντάξεων όσο και σε ό,τι αφορά στις υπόλοιπες ελαφρύνσεις, αυτές θα οριστικοποιηθούν μέσα από απευθείας διαπραγματεύσεις που θα γίνουν σε τέσσερις σταθμούς.

Ο πρώτος σταθμός θα είναι η 1η Οκτωβρίου. Το πρωί η ΕΛΣΤΑΤ θα στείλει στην Eurostat τις ελληνικές προβλέψεις για την πορεία και τις προοπτικές της οικονομίας για το 2018 και το 2019 (το γνωστό EDP). Εκεί θα αποτυπώνεται και η πρόβλεψη για έσοδα, δαπάνες, δημοσιονομικό έλλειμμα ή πλεόνασμα αλλά και την πορεία του χρέους.

Το μεσημέρι θα κατατεθεί στην Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2018.

Την ίδια μέρα το απόγευμα, στο Eurogroup του Λουξεμβούργο, ο κ. Τσακαλώτος θα πρέπει να αναφερθεί επίσημα και να υποστηρίξει το αίτημα για την αναστροφή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων, στο πλαίσιο της αναφοράς που θα κάνουν οι εκπρόσωποι των θεσμών για την πρώτη αξιολόγηση μετά το μνημόνιο. Εκεί θα έχουμε και τις πρώτες αντιδράσεις της Γερμανίας και των "συμμάχων" της που δεν βλέπουν με καλό μάτι την αναστροφή ψηφισμένων μέτρων.

O δεύτερος σταθμός θα είναι η φθινοπωρινή σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας από 8 εώς τις 14 Οκτωβρίου. Το θέμα της Ελλάδας δεν θα έχει την ένταση που είχε άλλες χρονιές, αλλά θα συζητηθεί στο περιθώριο των συναντήσεων, όπου θα είναι παρόντες και οι εκπρόσωποι των θεσμών αλλά και τα μέλη του Eurogroup.

Ο τρίτος σταθμός θα είναι η συζήτηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του στην Commission στις 15 Οκτωβρίου όπου αν έχουμε ολοκληρώσει με επιτυχία τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών μπορεί να έχουμε εξασφαλίσει και την αναστροφή του μέτρου των συντάξεων.

Ο τέταρτος και τελευταίος σταθμός θα είναι το Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου όπου αναμένεται να ξεκαθαριστεί οριστικά -εκτός απροόπτου- και το θέμα των συντάξεων αλλά και περαιτέρω πορεία της Ελλάδας την εποχή μετά τα μνημόνια.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ