ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Προσλήψεις μονίμων σε ΟΤΑ

0

Την ολοκλήρωση, το αμέσως επόμενο διάστημα, του διαγωνισμού για την πρόσληψη 8.500 εργαζομένων στον τομέα καθαριότητας των δήμων ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης στο διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας, κατά τη χθεσινή πρώτη συνάντηση εργασίας μεταξύ των δύο πλευρών. Μάλιστα, ο νέος υπουργός είπε γενικότερα στους δημάρχους πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για τις θέσεις που καλύπτουν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες στους ΟΤΑ. Ο κ. Χαρίτσης προανήγγειλε προσλήψεις εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού (118 θέσεις) σε μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς δήμους. Επιπροσθέτως, κάλεσε τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να ενημερώσουν άμεσα το υπουργείο για τις ανάγκες που υπάρχουν.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης τόνισε την ανάγκη επανεκκίνησης ενός εποικοδομητικού διαλόγου με το υπουργείο, προκειμένου να αναζητηθούν από κοινού λύσεις για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι. Πρότεινε τη συγκρότηση κοινής επιτροπής με τη συμμετοχή αιρετών και εκπροσώπων του υπουργείου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού, πρόταση που έγινε δεκτή από τον υπουργό.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε επίσης στο σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης βρεφονηπιακών σταθμών. «Οι δήμοι έχουν ώριμες μελέτες για νέες δομές αλλά οι περιφέρειες δεν τις χρηματοδοτούν, με συνέπεια να μένουν εκτός βρεφονηπιακών σταθμών πολλά παιδιά», τόνισε. Ο κ. Χαρίτσης είπε πως η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σημαντική αύξηση των κονδυλίων και ενημέρωσε τους δημάρχους ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα ενταχθούν στο επενδυτικό πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» όλα τα ώριμα σχέδια των δήμων για νέους παιδικούς σταθμούς. Ας σημειωθεί πως από την πλευρά της ΚΕΔΕ τέθηκε και το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», επισημαίνοντας την ανάγκη της άμεσης τακτοποίησή τους.

Οσον αφορά τον «Κλεισθένη», ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι πλέον αποτελεί νόμο του κράτους και πρέπει να εφαρμοστεί με τη συνεργασία όλων, σημειώνοντας ότι η μεταρρύθμιση αυτή δεν αφορά μόνον τον εκλογικό νόμο, αλλά και άλλα πολύ σημαντικά θέματα, όπως ο διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων και η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, για τα οποία απαιτείται κοινή προσπάθεια και συνεργασία. Στο σημείο αυτό βρέθηκε κοινό έδαφος με το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και υπήρξε συμφωνία για τη δημιουργία της μόνιμης ομάδας εργασίας μεταξύ υπουργείου και δημάρχων.

Καθιέρωση πλαφόν

Η ΚΕΔΕ, διατηρώντας τη διαφωνία της, υπογράμμισε την ανάγκη «διασφάλισης της κυβερνησιμότητας των δήμων», ζητώντας την «καθιέρωση πλαφόν 3% για την είσοδο κάποιου συνδυασμού σε δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο». Στεκόμενος αρνητικά στην επαναφορά του θεσμού των κοινοτήτων, υπογράμμισε πως «καθιερώνεται ένας επιπλέον βαθμός Αυτοδιοίκησης, κάτι που απαγορεύεται από το Σύνταγμα». Ο κ. Πατούλης διατύπωσε το πάγιο αίτημα της ΚΕΔΕ για αποκέντρωση του συγκεντρωτικού κράτους με μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού προκειμένου «να εφαρμοστεί η έννοια της μητροπολιτικής διακυβέρνησης και να μπουν οι τοπικές κοινωνίες σε τροχιά ανάπτυξης».

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ