ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Σάλος στην Κύπρο: Δόθηκε προεδρική χάρη σε παιδεραστή

0

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση πυροδότησε στην Κύπρο η απονομή προεδρικής χάρης σε δράστη σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανήλικης, ο οποίος εξέτιε 3ετή ποινή κάθειρξης.

Η απονομή χάριτος σε καταδικασθέντες εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες στην Κύπρο προκαλώντας ουκ ολίγες φορές αντιδράσεις, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις σεξουαλικών εγκλημάτων και ειδικά όταν αυτά στρέφονται κατά ανηλίκων.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η έντονη κριτική της αντιπολίτευσης, οδήγησε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη στην έκδοση μιας γραπτής δήλωσης, μέσων της οποίας εκφράζει τη θλίψη του για τον πόνο που προκλήθηκε στο ενήλικο πλέον θύμα της επίθεσης από την απονομή χάριτος. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη κοπέλα, σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, υπέστη σοκ όταν είδε τον άνδρα που την είχε κακοποιήσει έξω από την αυλή του σπιτιού της, καθώς είναι γείτονάς της.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης υπογραμμίζει στη δήλωσή του ότι η συγκεκριμένη πρακτική εφαρμόζεται από το 1960 στην Κύπρο, δίχως να τίθενται κριτήρια, κάτι που όπως υποστηρίζει έπραξε ο ίδιος, σε συνεργασία με το Γενικό Εισαγγελέα, για παιδεραστές, βιαστές, δολοφόνους και εμπόρους ναρκωτικών. Προαναγγέλλει μάλιστα ότι εφεξής τα κριτήρια θα γίνουν ακόμη αυστηρότερα.

Προς υπεράσπιση του προέδρου Αναστασιάδη έσπευσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, θυμίζοντας ότι την ίδια πρακτική ακολουθούσε και ο τέως πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, έχοντας δώσει χάρη σε 22 καταδίκους, δράστες σεξουαλικών επιθέσεων κατά ανηλίκων. Το ΑΚΕΛ πέρασε στην αντεπίθεση διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς και υποστηρίζοντας ότι το μετρό τηρούνταν με ειδική μέριμνα να μην υπάρχουν τέτοιου είδους αποφυλακίσεις. Καταδικάζει δε την προσπάθεια της κυβέρνησης να δικαιολογηθεί με την αιτιολογία ότι "τα έκαναν και οι προηγούμενοι".

Για το ζήτημα παρενέβη και η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά, δηλώνοντας μέσω ανακοίνωσης ότι επείγει η άμεση και εκ βάθρων αναθεώρηση των κριτηρίων άσκησης του συνταγματικού προνομίου του Προέδρου της Δημοκρατίας για απονομή χάριτος σε καταδικασθέντες, ούτως ώστε να διασφαλίζεται ότι αυτό δεν θα ασκείται σε περίπτωση καταδικασθέντων για σοβαρά αδικήματα εναντίον παιδιών.

Η Επίτροπος στη σχετική ανακοίνωση διαπιστώνει ότι η παράλειψη διασφάλισης του δικαιώματος του παιδιού θύματος στην ενημέρωση, πληροφόρηση και προστασία του, παραβιάζει κατάφωρα τα δικαιώματα του συγκεκριμένου θύματος. Τα κριτήρια θα πρέπει να θεσπιστούν ανεξάρτητα από την ηλικία του παιδιού και την ενδεχόμενη ενηλικίωση του, τονίζεται στην ανακοίνωση.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ