ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Σοκαριστικά στοιχεία: Ανάπτυξη βαμμένη με αίμα στην Τουρκία

0

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε να λέει τα προηγούμενα χρόνια (πριν ξεσπάσει τουλάχιστον η κρίση της λίρας) για το οικονομικό θαύμα της Τουρκίας και τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Φαίνεται όμως ότι το θαύμα αυτό στηρίχθηκε εν πολλοίς και στο αίμα-κατά κυριολεξία-των Τούρκων εργαζόμενων.

Η έκθεση που συνέταξε το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της Τουρκίας για την κατάσταση που βιώνουν οι Τούρκοι στις δουλειές τους είναι εξόχως αποκαλυπτική και τα στοιχεία της μπορούν να χαρακτηριστούν αν μην τι άλλο σοκαριστικά.

Από τη στιγμή λοιπόν που το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν ανέλαβε την εξουσία στην Τουρκία πριν από 16 χρόνια, 21.800 εργαζόμενοι έχουν σκοτωθεί σε εργατικά ατυχήματα σ' όλο το μήκος και πλάτος της αχανούς τουρκικής επικράτειας. Κάπως έτσι η Τουρκία είναι μακράν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη στους θανάτους που σχετίζονται άμεσα με την εργασία αφού κατά μέσο όρο τέσσερις εργαζόμενοι χάνουν τη ζωή τους κάθε μέρα!

Βαρύ φόρο αίματος πληρώνουν οι γυναίκες. Σύμφωνα με την έκθεση, 722 Τουρκάλες σκοτώθηκαν σε εργατικά ατυχήματα από το 2013 μέχρι και τους πρώτους μήνες του 2018 ενώ το 90% του γυναικείου εργατικού δυναμικού δεν ανήκει σε κανένα εργατικό σωματείο.

Το πιο σοκαριστικό; Χάνουν τη ζωή τους στη δουλειά ακόμη και παιδιά αφού 319 "έπεσαν" στο εργασιακό τους "καθήκον" τα τελευταία πέντε χρόνια.

Οι συνθήκες δουλειάς επίσης φαίνεται ότι χειροτερεύουν με την πάροδο των χρόνων κάτι που γίνεται αντιληπτό από τον αριθμό των αυτοκτονιών. Οι αυτοκτονίες που σχετίζονται άμεσα με την εργασία ήταν 15 το 2014 αλλά αυξήθηκαν σε 90 το 2016 λόγω της εντατικοποίησης, της ψυχολογικής πίεσης των εργοδοτών και των χαμηλών μισθών.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ