ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Συνεργασία Ιστορικού Συνδέσμου Αυστραλών Βετεράνων της Μάχης της Κρήτης και Στρατιωτικού Μουσείου Χρωμοναστηρίου Ρεθύμνου (5η ΤΑΞΠΖ-V Μεραρχία Κρητών)

0

Μία ιδιαίτερα σεμνή, αλλά ουσιαστική τελετή προς τιμήν των Αυστραλιανών δυνάμεων που πολέμησαν στη Μάχη της Κρήτης στο Ρέθυμνο, πραγματοποιήθηκε στο Στρατιωτικό Μουσείο Χρωμοναστηρίου (5η ΤΑΞΠΖ- V Μεραρχία Κρητών) την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου με συμμετοχή αντιπροσωπείας 20 επισκεπτών του Ιστορικού Συνδέσμου του Βασιλικού Αυστραλιανού Πυροβολικού (Πέρθ Δυτ. Αυστραλίας).  Τον Ιστορικό Σύνδεσμο που ιδρύθηκε από βετεράνους πολεμιστές της Μάχης της Κρήτης εκπροσώπησε η Κα Susanna Bessell-Browne, ο αδερφος της Guy και μέλη της οικογενειάς τoυς, που ήρθαν από την μακρυνή Αυστραλία για να δωρίσουν προσωπικά κειμήλια του πατέρα τους αλλά και ιστορικά κειμήλια του 2/3 Συντάγματος Πυροβολικού της Αυστραλίας, μίας ιστορικής στρατ. Μονάδας που πολέμησε με ηρωισμό στη Μάχη της Κρήτης. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο πατέρας της κ. Μπέσσελ- Μπράουν υπήρξε διοικητής των Μονάδων Πυροβολικού των Αυστραλών στη Μάχη της Κρήτης στο Ρέθυμνο (Major Ian Bessell-Browne) και αποτελεί μια ιδιαίτερη σημαντική προσωπικότητα για την Αυστραλία. Πολέμησε στο Ρέθυμνο μέχρις εσχάτων, δεν υποχώρησε και συνελήφθη αιχμάλωτος από τους Γερμανούς που κατέλαβαν το Ρέθυμνο. Στη συνέχεια κρατήθηκε αιχμάλωτος σε Στρατόπεδο Συγκέντρωσης για 4 χρόνια μέχρι το 1945.

Στην εκδήλωση απεύθυναν σύντομες ομιλίες ο Δντής του Στρατιωτικού Μουσείου και η  κ. Μπέσσελ-Μπράουν, η οποία επισήμανε ότι η στενή σχέση συνεργασίας μεταξύ του Ιστορικού Αυστραλιανού Συνδέσμου και του Στρατ. Μουσείου Χρωμοναστηρίου στο Ρέθυμνο, είναι η πρώτη που καταγράφεται από τον Β΄ΠΠ μεταξύ Ελλάδας-Αυστραλίας. Στην κ. Μπέσσελ-Μπράουν απονεμήθηκε και αναμνηστικό δίπλωμα από το  μουσείο για την εξαιρετική  της συνεισφορά στο έργο του μουσείου και την ιστορία του Ρεθύμνου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο ιδρυτής και εμπνευστής του στρατ. μουσείου ε.τ Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μ. Παραγιουδάκης, ο Αιδεσιμολογιότατος π. Γεώργιος Μανουσάκης, ο Δκτης της V Μεραρχίας Κρητών Ταξίαρχος Γ. Κοκολάκης (απένειμε αναμνηστική πλακέτα της V Μεραρχίας Κρητών), ο Πάρεδρος Χρωμοναστηρίου και εκ μέρους του Δήμου, Ν. Δεληγιαννάκης και ο εκπρόσωπος του Σωματείου Πληγέντων Ρεθυμνίων Ναζιστικής Κατοχής κ. Γιώργος Σταράκης, ο οποίος αφού εξήρε σε σύντομο χεραιτισμό του, τον ηρωισμό των Αυστραλών στο Ρέθυμνο, δώρησε ιστορικες φωτογραφίες από τη Μάχη της Κρήτης στον σύλλογο της Αυστραλίας. Η κ. Μπεσελλ-Μπράουν απένειμε βιβλία προς την βιβλιοθήκη του μουσείου και του Ρεθύμνου,  που εχει γράψει η ίδια και αναφέρεται στη ιστορία του πατέρα της και τις εντυπώσεις της από την επίσκεψή της στο Ρέθυμνο. Τέλος εκ μέρους του Δημάρχου Ρεθύμνης, ο Πάρεδρος κ. Νίκος Δεληγιαννάκης απένειμε στον Αυστραλιανό Σύνδεσμο αναμνηστικά δώρα, ως ένδειξη εκτίμησης της επισκέψεώς τους στη πόλη του Ρεθύμνου.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ