ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Τα καλύτερα του χρόνου

0

Την Τρίτη που μας πέρασε, άνοιξαν τα σχολεία για τη νέα χρονιά. Με όλες τις παράτες και τις τυμπανοκρουσίες που στη χώρα που ζούμε της δίνουν ως να ήταν κάτι πολύ σημαντικό. Με παράπονα για ελλείψεις, αλλά και με τη διαβεβαίωση ότι φέτος η Πολιτεία είναι καλύτερα προετοιμασμένη, ώστε να έχουμε όσο το δυνατό λιγότερα κενά και τα βιβλία στην ώρα τους.

Στην εποχή τη δικιά μου, θυμάμαι ότι έκαναν μήνες μέχρι να καλυφθούν αυτά τα κενά. Όχι ότι, ως μαθητές, μας χαλούσαν τα κενά που είχαμε εκείνες τις ώρες, αλλά αυτά τα είδαμε αργότερα, όταν μεγαλώσαμε. Μερικά κενά ήταν δυσαναπλήρωτα και ίσως και να κόστισαν στις επιλογές που κάναμε, σχετικά με τον επαγγελματικό προσανατολισμό μας.

Και να λοιπόν τα πρωτοσέλιδα, τα ρεπορτάζ και ότι άλλο χρειάζονταν ώστε το άνοιγμα να έχει πανηγυρικό, ξεχωριστό χαρακτήρα. Το… καλύτερο, βέβαια, το είπε ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου αποκαλύπτοντας ότι από του χρόνου τα μαθήματα θα ξεκινούν στις 9:00 και όχι στις 8:15.

Οι μαθητές, έχει το ρεπορτάζ, τον καταχειροκρότησαν στο σχολείο που έκανε τις δηλώσεις αυτές, ενώ ο υπουργός σημείωσε αστειευόμενος: «Για να κοιμόμαστε λίγο παραπάνω». Μάλιστα. Διαπίστωση: Οι γενιές αλλάζουν, ο κόσμος προχωρεί αλλά η... λατρεία για το σχολείο που δεν προσφέρει και πολλά πράγματα παραμένει, δυστυχώς, η ίδια.

Δεν μας κάνει καθόλου εντύπωση. Αν το ίδιο το σχολείο δεν αποφασίσει να αλλάξει ώστε να γίνει ελκυστικό, τότε ότι κι αν κάνουν δεν έχει και τόση αξία. Άσε που το πολυδιαφημισμένο δημόσιο του χαρακτήρα του, δεν είναι και τόσο δωρεάν, αφού είσαι αναγκασμένος να πας φροντιστήριο που θα εξασφαλίσουν την επιτυχία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Επίσης κανένα δημόσιο σχολείο δεν παρέχει τίτλους σπουδών στις ξένες γλώσσες. Μόνο η ιδιωτική εκπαίδευση το κάνει αυτό σε συνεργασία με ξένα πανεπιστήμια. Θεωρείται ωστόσο απαραίτητο για μια μεταπτυχιακή εκπαίδευση στο πανεπιστήμιο. Και βέβαια αυτό, μόνο στην Ελλάδα θα το δεις…

Στην πρώτη μέρα στο σχολείο αφιέρωσε ακόμα και η Google το doodle της, το λογότυπο που έχει καθημερινά στην πρώτη σελίδας της. Αλλά θα μου πείτε, εδώ υπήρξαν πρωτοσέλιδα του αθηναϊκού και περιφερειακού Τύπου, η Google θα είχε πρόβλημα;

Αξίζει όμως να θυμηθούμε μερικά πράγματα, αυτονόητα ίσως, για τους μαθητές, αλλά όχι και για μας που πάνε πολλά χρόνια από τότε που τα παιδιά μας εγκατέλειψαν τις αίθουσες διδασκαλίας, όπως ότι η διδασκαλία των μαθημάτων ξεκίνησε την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου ή για να είμαστε πιο ειλικρινείς την επομένη μιας και η πρώτη μέρα δεν είναι ημέρα μαθημάτων και λήγει στις 15 Ιουνίου του επόμενου έτους.

Το διδακτικό έτος για τους μαθητές χωρίζεται σε τρία τρίμηνα. Το πρώτο τρίμηνο αρχίζει στις 11 Σεπτεμβρίου και λήγει στις 10 Δεκεμβρίου, το δεύτερο τρίμηνο αρχίζει στις 11 Δεκεμβρίου και λήγει στις 10 Μαρτίου και το τρίτο τρίμηνο αρχίζει στις 11 Μαρτίου και λήγει στις 15 Ιουνίου.

Σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, η φετινή αναμένεται να αρχίσει με τα βιβλία έτοιμα (όπως διαβεβαίωνε μέχρι την τελευταία ώρα το υπουργείο Παιδείας...) και με λιγότερα κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία, αφού σε πρώτη φάση, από την προηγούμενη κιόλας εβδομάδα, προσελήφθησαν 19.480 άτομα.

Από αυτούς, 12.392 είναι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων) και 3.988 Δευτεροβάθμιας. Επιπλέον, 3.100 αναπληρωτές Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ) προσελήφθησαν στην Ειδική Εκπαίδευση.

Λέτε λοιπόν να είναι η φετινή χρονιά διαφορετική; Καλύτερη; Με λιγότερα προβλήματα; Μακάρι. Προσωπικά, η πείρα μας έχει διδάξει κάτι ο σοφός λαός λέει και έχει απόλυτο δίκιο, εξακριβωμένο από τη ζωή: Όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα μικρό καλάθι…

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ