ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Τριγμοί στο Πανεπιστήμιο λόγω φοιτητικής στέγης: Το οξύ πρόβλημα του Ρεθύμνου αποθαρρύνει τους φοιτητές

0

«Ποτέ ξανά στο Ρέθυμνο» λένε φοιτητές… σε απόγνωση του Πανεπιστημίου Κρήτης που αδυνατούν να βρουν μία στέγη για να τους φιλοξενήσει τα επόμενα τέσσερα τουλάχιστον χρόνια στην πόλη της Κρήτης. Τα ενοίκια έχουν φτάσει «ταβάνι» και ακόμα και αν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν μία περιουσία για τέσσερις τοίχους σε ένα υπό κατάρρευση κτήριο, δεν βρίσκουν διαθέσιμο διαμέρισμα ούτε για δείγμα.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης προσπαθεί να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, όπως εξηγεί στην «Π» ο αντιπρύτανης του Ιδρύματος, κ. Κωνσταντίνος Σπανουδάκης, ο οποίος αναφέρει ότι το θέμα της στέγασης μπορεί να είναι η αιτία και οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων να μην περιλαμβάνουν πια σχολές του Ιδρύματος στο μηχανογραφικό τους.

Στον… κόσμο του ο υπουργός

Και ενώ φοιτητές και Πανεπιστήμιο Κρήτης τρέχουν και δε φτάνουν, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Σταύρου Τάσσου, που έκανε λόγο για τραγική κατάσταση στις φοιτητικές εστίες, είπε πως «έπειτα από οχτώ χρόνια, για πρώτη φορά αυξήθηκε ο προϋπολογισμός των Πανεπιστημίων κατά 45%. Το αναγνωρίζουν όλοι αυτό. Οι ενδείξεις λοιπόν δείχνουν ότι βγαίνουμε από το πολύ δύσκολο οικονομικό πλαίσιο των προηγούμενων ετών και η προτεραιότητά μας είναι να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες που υπάρχουν στα πανεπιστήμια και να φέρουμε την κανονικότητα».

Ο κ. Τάσσος υποστήριξε πως «ο βαθμός ικανοποίησης των αιτήσεων για στέγαση είναι στην καλύτερη περίπτωση ένα προς τέσσερα και φτάνει στο έξι προς ένα. Μόνο το 9% των φοιτητών καλύπτονται με τις φοιτητικές εστίες. Το 60% των φοιτητών έχει ανάγκη από εστία και πολλοί αφήνουν τις σπουδές τους γιατί δεν έχουν τη δυνατότητα στέγασης».

«Φέτος εγγράψαμε στον προϋπολογισμό 47 εκατ. ευρώ για επιδότηση ενοικίου. Το ποσό είναι πολύ μεγάλο σε σχέση με τα οικονομικά δεδομένα. Ουδέποτε άλλοτε έγινε αυτό. Χρειάζονται περισσότερα; Ναι. Αλλά δεν έχουμε αυτή τη στιγμή μεγαλύτερη οικονομική δυνατότητα» αντέτεινε ο υπουργός Παιδείας.

Ταυτόχρονα αναγνώρισε ότι «το πρόβλημα της φοιτητικής μέριμνας είναι πολύ σοβαρό», αλλά όπως είπε, «δεν μπορεί να λυθεί με το πάτημα ενός κουμπιού».

«Χρειάζεται μια καλύτερη δημοσιονομική κατάσταση για να αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί. Παραλάβαμε μια κατάσταση πέραν του χάους. Προσπαθούμε είτε με άμεσες παρεμβάσεις είτε με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό να τα λύσουμε. Για πρώτη φορά συγκροτήθηκε μια ειδική επιτροπή, μια ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή των πανεπιστήμιων και είναι έτοιμη να καταθέσει το σχέδιό της» υπογράμμισε ο κ. Γαβρόγλου.

Σε προτεραιότητα οι φοιτητές

Ο κ. Σπανουδάκης τονίζει στην «Π» πως σήμερα το Ίδρυμα προσφέρει στους φοιτητές του υπηρεσίες που δεν είχε κάνει ποτέ στο παρελθόν και είναι υποχρέωση του Πανεπιστημίου να δρομολογήσει εξελίξεις που θα λύσουν το στεγαστικό πρόβλημα των φοιτητών.

Ο αντιπρύτανης sτου Ιδρύματος θεωρεί πως το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι σε θέση να το κάνει. Για την κατάσταση στην κτηματική αγορά του Ρεθύμνου σχολιάζει χαρακτηριστικά πως «σε γδέρνουν για να νοικιάσεις ένα διαμέρισμα, οι τιμές είναι ληστρικές. Το Πανεπιστήμιο θα χάσει φοιτητές και είναι υποχρέωσή του να έλξει τους καλύτερους».

Όπως λέει, από την περσινή χρονιά τα ενοίκια στο Ηράκλειο έχουν αυξηθεί κατά 40% και στο Ρέθυμνο κατά 55%. Σημειώνεται πως στο Ηράκλειο οι φοιτητές είναι περίπου 7.500 και στο Ρέθυμνο 11.500.

Όσο αφορά στις δηλώσεις του υπουργού για επιπλέον χρηματοδότηση στα ΑΕΙ, ο κ. Σπανουδάκης αναφέρει πως οι προϋπολογισμοί της επόμενης χρονιάς ήταν ελλιπείς και η έκτακτη επιχορήγηση δόθηκε για αυτό τον λόγο. Όπως λέει, η αύξηση δεν είναι της τάξης του 45% αλλά του 28% περίπου.

«Δυστυχώς, ακόμα μια χρονιά θα πω ότι δεν έχουμε χρήματα για να πληρώσουμε τη ΔΕ», λέει χαρακτηριστικά.

Ρέθυμνο

«Φωτιά» είναι τα ενοίκια στο Ρέθυμνο και οι φοιτητές αδυνατούν να βρουν στέγη

Αναλυτικά, το Πανεπιστήμιο Κρήτης διαθέτει ετησίως 1,6 εκατομμύρια ευρώ για τη σίτιση των φοιτητών του. Η παροχή χορηγείται σύμφωνα με αδιάβλητα κοινωνικά κριτήρια. Χιλιάδες φοιτητές επωφελούνται από αυτή την παροχή στο Ρέθυμνο και το Ηράκλειο.

Διαθέτει επίσης 233 δωμάτια, όπου στεγάζονται περίπου 400 φοιτητές. «Ο αριθμός αυτός είναι ανεπαρκής, αλλά η προοπτική ανάπτυξης νέων φοιτητικών κατοικιών είναι υπαρκτή και επιδιώκεται πάση δυνάμει. Το στεγαστικό πρόβλημα είναι υπαρκτό και επιτείνεται από την έλλειψη οικοδομικής δραστηριότητας τα τελευταία χρόνια, τις σύγχρονες μορφές ενοικίασης ακινήτων (AirBnB, HomeAway κ.τλ.), το οικιστικό πρόβλημα της πόλης του Ρεθύμνου και την αθρόα εισαγωγή φοιτητών εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας, χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις για τις σπουδές τους» τονίζει το Ίδρυμα.

Έ τσι η Πρυτανεία με πρόσφατη δημόσια παρέμβασή της, για πρώτη φορά στα χρονικά, κάλεσε τους ιδιοκτήτες ακινήτων στο Ρέθυμνο σε αυτοσυγκράτηση. Παράλληλα το Πανεπιστήμιο για πρώτη φορά εντάχθηκε στο σύστημα του Δήμου Ρεθύμνης, όπου καταχωρίζονται διαθέσιμα προς ενοικίαση δωμάτια.

Τα δωμάτια αυτά γίνονται αμέσως γνωστά στους φοιτητές από την ιστοσελίδα της Φοιτητικής Μέριμνας. Παράλληλα, το Πανεπιστήμιο προχώρησε στην ουσιαστική βελτίωση των υπαρχουσών υποδομών. Στη φοιτητική κατοικία ΞΕΝΙΑ έγιναν πρόσφατα σημαντικές επενδύσεις για τη στεγάνωση και αισθητική αναβάθμιση του κτηρίου, ανακαινίστηκε πλήρως η αίθουσα διαλέξεων και εγκαταστάθηκε φωτοβολταϊκό σύστημα, που πρακτικά μηδενίζει το ενεργειακό κόστος.

Αυτές τις μέρες υλοποιείται νέο υδραυλικό έργο με στόχο την απρόσκοπτη και δωρεάν παροχή ζεστού νερού χρήσης. Σχεδιάζεται επίσης η αλλαγή της επίπλωσης στο εσωτερικό των δωματίων, προκειμένου τα δωμάτια να καταστούν πιο άνετα και πιο λειτουργικά. Τέλος, έχει ήδη εξασφαλιστεί η ένταξη του ΞΕΝΙΑ σε πρόγραμμα που διαχειρίζεται το ΙΝΕΔΙΒΙΜ για την εγκατάσταση σύγχρονου wi-fi.

Στη Φ.Κ. Γάλλου έγιναν πρόσφατα εξωραϊστικές παρεμβάσεις και αναβάθμιση του δικτύου υδροδότησης. Εντός του επομένου έτους οι συνθήκες διαβίωσης στη Φ.Κ. Γάλλου θα βελτιωθούν εντυπωσιακά, τόσο ως προς το ενεργειακό όσο και ως προς το αισθητικό κομμάτι. Θα αντικατασταθούν όλα τα κουφώματα ώστε να συμμορφώνονται με τον ΚΕΝΑΚ, θα γίνει ολική εξωτερική τοιχοποιία και μόνωση του δώματος, θα αλλάξει και θα αναδιαταχθεί η επίπλωση των δωματίων, ώστε τα δωμάτια να γίνουν πιο λειτουργικά.

Παράλληλα, μέχρι τα Χριστούγεννα θα εγκατασταθεί υπερσύγχρονο σύστημα wi-fi.fi από πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Τέλος, η Διοίκηση του Π.Κ. βρίσκεται σε προχωρημένες επαφές με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, προκειμένου αυτό να αναλάβει τις ευθύνες του και να εξασφαλιστεί η επιμελημένη και τακτική καθαριότητα και συντήρηση της Φ.Κ. Γάλλου.

Στη Φ.Κ. Κνωσσού διατίθενται εξήντα δωμάτια. Το επόμενο διάστημα θα ανακαινιστούν σαράντα επιπλέον δωμάτια με σκοπό να είναι έτοιμα και να υποδεχθούν φοιτητές τον Σεπτέμβριο του 2019. Έτσι το ποσοστό ικανοποίησης αιτημάτων στέγασης στο Ηράκλειο θα ξεπεράσει το 90%. Λεωφορείο του Π.Κ. πραγματοποιεί καθημερινά δρομολόγια μεταφέροντας δωρεάν φοιτητές από την Κνωσό στις Βούτες και πίσω. Παράλληλα έχει εξασφαλιστεί η ένταξη της Φ.Κ. Κνωσού σε πρόγραμμα του ΙΝΕΔΙΒΙΜ για την εγκατάσταση σύγχρονου wi-fi.

Το Π.Κ. έχει επίσης εξασφαλίσει πόρους ύψους 800.000 ευρώ υπέρ της φοιτητικής μέριμνας από πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, με τα οποία πρόκειται άμεσα να προσλάβει δύο ψυχολόγους για την ενίσχυση του Συμβουλευτικού Κέντρου, έναν κοινωνικό λειτουργό και έναν διοικητικό υπάλληλο.

Παράλληλα, από το ίδιο πρόγραμμα, το Πανεπιστήμιο θα επιδοτήσει σε ποσοστό 50% την αστική μεταφορά με τα ΚΤΕΛ για πάνω από πεντακόσιους φοιτητές καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Η παροχή αυτή προστίθεται στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Κρήτης, από το οποίο 120 φοιτητές εξασφάλισαν δωρεάν μεταφορά με το ΚΤΕΛ. Από το ίδιο πρόγραμμα ΕΣΠΑ θα αποκτηθεί από τη Βιβλιοθήκη κατάλληλο λογισμικό, που θα βοηθά φοιτητές με προβλήματα όρασης ως προς την ανάγνωση.

Τέλος, μετά από σύμφωνο συνεργασίας με την ομάδα μπάσκετ Cretan Kings παρέχεται δωρεάν σε ενδιαφερόμενους φοιτητές σημαντικός αριθμός εισιτηρίων για τα εντός έδρας παιχνίδια της ομάδας. Μετά από παρόμοιο σύμφωνο με τον Δήμο Ρεθύμνης παρέχεται έκπτωση 25% σε όλους τους φοιτητές για την εκμάθηση μουσικού οργάνου στο Ωδείο Ρεθύμνης.

«Δηλώνουμε, τέλος, προς πάσα κατεύθυνση ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης θα προστατεύσει με όλα τα μέσα που διαθέτει τα ζωτικά του συμφέροντα, τα οποία περιλαμβάνουν τη δυνατότητα των φοιτητών του για άνετη και έναντι λογικού κόστους διαμονή στον τόπο των σπουδών τους» σημειώνει το Ίδρυμα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ