ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Φωνή λαού, στου κουφού την πόρτα..

0

Παίρνουμε τον μακρύ, εναέριο δρόμο του γυρισμού, αναπολώντας την Κρήτη, τους συγγενείς και τους φίλους. Άλλος ένας κρύος χειμώνας έρχεται, και οι μπαταρίες μόνο μισογεμάτες.

Στην πρώτη ανάσα εκτός αεροπλάνου, τα πνευμόνια γεμίζουν με το μουχλιασμένο αέρα της Αγγλίας.

Το ταξί πλησιάζει στο σπίτι, και βλέπω από μακριά, όλα τα περιεχόμενα του ταλαιπωρημένου, Βικτωριανού μας μπάνιου στο πεζοδρόμιο, να περιμένουν το φορτηγό του δήμου.

Η χαρά μας έρχεται σαν έκρηξη. Η ιδιοκτήτρια μας έχει κάνει μια τεράστια έκπληξη. Έχει ξηλώσει το παλιό μπάνιο, και το έχει αντικαταστήσει με ένα σύγχρονο. Μαθαίνω από τον εξαντλημένο και σκονισμένο υδραυλικό ότι, η επιχείρηση μπάνιο είχε και ‘σασπένς’. Ένας τοίχος κατέρρευσε.

Οι δυσκολίες όμως ξεπεράστηκαν ερήμην μας και έτσι, μετά από εννέα χρόνια μούχλας, κατά τα οποία η ιδιοκτήτρια αρνιόταν να αντικαταστήσει οτιδήποτε ήταν λειτουργικό, και επίσης να παραδεχτεί ότι υπάρχει πρόβλημα, η απόφαση πάρθηκε σε μια στιγμή. Το θαύμα είχε γίνει.

Ο έμπειρος Βρετανός σύζυγος βέβαια, δεν άργησε να μου υπενθυμίσει ότι τώρα, θα πρέπει να περιμένουμε καθημερινά και την αύξηση του ενοικίου.

Μακάρι να μπορούσα να πω ότι, όσο λείπαμε τα πράγματα ήταν τόσο ρόδινα και για την Βρετανίδα  πρωθυπουργό. Ο πρώην διευθυντής της εκλογικής της καμπάνιας, σύμφωνα με τους Times της προηγούμενης Κυριακής, προσπαθεί να γκρεμίσει το Brexit-δημιούργημα της May. Στη θέση του δικού της γκρεμισμένου τρόχαλου, θέλει να τοποθετήσει τον Boris. Οι σκληροπυρηνικοί Brexiteers δεν θέλουν καμία συνεργασία με τις Βρυξέλλες.

Μετά από τόσα δεινά όμως, οι Βρετανοί ψηφοφόροι ολοένα και ζητούν ακόμα ένα δημοψήφισμα. Τώρα θέλουν να μείνουν στην Ευρώπη.

Πρωθυπουργός και Brexiteers όμως, αποκλείουν ένα δεύτερο δημοψήφισμα γιατί έτσι, θα ‘προδόσουν την δημοκρατία’: το θέλημα του λαού του 2016. Για τους λίγους που κυβερνούν, ο Βρετανικός λαός δεν πρέπει να έχει λόγο στη διαδικασία και το αποτέλεσμα.

Ο λαός μπορεί να ωρύεται ότι θέλει να αποφασίσει για την μοίρα του, η άποψη του να αλλάζει, όμως όλα κι όλα, η δημοκρατία πρέπει να αντιμετωπιστεί με σεβασμό.

Όλοι γνωρίζουμε ποσο επιζήμια είναι τα δημοψηφίσματα. Πόσο αψηφούν τους ψηφοφόρους. Πόσο τους διχάζουν. Ενίοτε τους παραπλανούν επίσης. Όμως υπάρχει κάτι σαθρό σε αυτό τον τοίχο που ονομάζεται Brexit.

Έχει στερηθεί το κύριο συστατικό του: τη δημοκρατία. Την επικράτηση του θελήματος των ψηφοφόρων, σύμφωνα με τον ορισμό της λέξης.

Πολύ φοβάμαι ότι, όποιος και να βρεθεί στα Βρετανικά ηνία, Brexiteer ή Remainer, θα δει και αυτό τον μουχλιασμένο και σαθρό τοίχο να καταρρέει, εκτός και τον εμπλουτίσει ξανά με το κύριο συστατικό του: το λαό και το θέλημα του.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ