ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Χώροι αναψυχής για... καταληψίες

0

Πολιτική αβελτηρία και, ουσιαστικά, εμπαιγμός! Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και οι δύο πανεπιστημιακοί –έχοντας στο πλευρό τους έγκριτους πανεπιστημιακούς και τα στελέχη της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης που συνεργάστηκαν στη 12μελή επιτροπή «για τη μελέτη ζητημάτων της ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης»– υπό το βάρος των ιδεολογικοπολιτικών τους αγκυλώσεων για το κρίσιμο ζήτημα της βίας στα ΑΕΙ, δημοσιοποίησαν χθες –ένα χρόνο μετά την πρώτη εξαγγελία της σχετικής επιτροπής– πόρισμα το οποίο βρίθει γενικοτήτων, αστοχιών και προτάσεων εκτός πραγματικότητας. Χαρακτηριστικά, το πόρισμα ζητεί φορολογικούς ελέγχους σε πάρτι φοιτητών.

«Φτιάξτε μόνιμη επιτροπή διαπραγμάτευσης με τους καταληψίες, δημιουργήστε χώρους και αίθουσες αναψυχής που θα διατίθενται σε περιπτώσεις “αυθόρμητης” χρήσης χώρων των ΑΕΙ, απομακρύνεται τα ΑΤΜ από τα ΑΕΙ» είναι μεταξύ των προτάσεων. Η επιτροπή είναι σαν να ανακαλύπτει την... πυρίτιδα στα ελληνικά ΑΕΙ, «βάζει μπροστά τους φοιτητές» για να ανεχθεί καταλήψεις χώρων. Ωστόσο, ο κ. Παρασκευόπουλος στο ερώτημα, τι πρέπει να κάνει ένα ΑΕΙ όταν ένας χρήστης έχει εισέλθει σε χώρο του, όπως π.χ. στο ΑΠΘ και στο Οικονομικό Παν. Αθηνών, ανέφερε ότι «πολύ δύσκολα αντιμετωπίζεις κάποιον που έχει μπει στο πανεπιστήμιο και κάνει χρήση ναρκωτικών. Η εμπειρία έχει δείξει ότι η καταστολή φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα. Να υπάρξουν street work για τους τοξικομανείς». Από την πλευρά του ο κ. Γαβρόγλου για το ίδιο θέμα ανέφερε ότι πρόκειται για ένα πολυσύνθετο πρόβλημα και πάμε να ερευνήσουμε τα αίτια.

Ενδεικτικά, ιδού ορισμένες από τις προτάσεις που θέτει η επιτροπή στα πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ, τις νεολαίες των κομμάτων και τις φοιτητικές παρατάξεις για να συζητήσουν και να διατυπώσουν παρατηρήσεις έως τις 30 Οκτωβρίου:

• Για τις κλοπές, φωτίστε τους αύλειους χώρους με τρόπο που να μην μπορεί να καταστραφεί ο φωτισμός. Ευαισθητοποιήστε τους φοιτητές και τους εκπροσώπους τους ώστε να γίνει σαφές ότι όταν το θύμα είναι συνάδελφος ή καθηγητής δεν πλήττεται η άρχουσα τάξη, ότι όταν «θύμα» είναι το πανεπιστήμιο τα καταστρεφόμενα δεν μπορούν εύκολα και χωρίς τελική επιβάρυνση των φορολογουμένων να αντικατασταθούν.

• Για τις ληστείες χρηματαποστολών και ΑΤΜ, απομακρύνετε όλα τα σχετικά μηχανήματα από χώρους των ΑΕΙ, ή εναλλακτικά τοποθετήστε τα σε ειδικούς χώρους, που να μπορούν να επιτηρούνται ειδικά και ηλεκτρονικά.

• Για τη διακίνηση ναρκωτικών και τις ανοικτές αγορές λιανικής ναρκωτικών, αναλύστε τους παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη της αγοράς ναρκωτικών πέριξ του ΑΕΙ, αναπτύξτε street work για τον περιορισμό της βλάβης, δημιουργήστε μονάδες ψυχοκοινωνικής στήριξης φοιτητών σε όλα τα ΑΕΙ και κατάλληλη στελέχωσή τους (ωσάν οι φοιτητές να είναι οι χρήστες), οργανώστε μεταπτυχιακά προγράμματα.

• Για τις πρόσκαιρες καταλήψεις χώρων από φοιτητές ή και τρίτους για αναψυχή-διασκέδαση, δημιουργήστε χώρους αναψυχής ελεγχόμενους που θα παραχωρούνται στους φοιτητές. Ελέγξτε τους διοργανωτές των εκδηλώσεων για το ενδεχόμενο φοροδιαφυγής.

• Για βίαιη παρακώλυση της λειτουργίας οργάνων ΑΕΙ, φθορές περιουσίας, ψυχολογική βία και εκφοβισμό καθηγητών κ.λπ., να καταρτιστεί η διοίκηση του ΑΕΙ σε ήπια διαχείριση κρίσεων μέσω ανάπτυξης εργαλείων διαπραγμάτευσης και διαμεσολάβησης. Να δημιουργηθεί κώδικας δεοντολογίας, να οργανωθεί φόρουμ συζήτησης σε κάθε πανεπιστήμιο.

• Για τον έλεγχο των ανοικτών πανεπιστημιακών χώρων, το πόρισμα λέει ότι «θα διευκολυνθεί σοβαρά, αν αυτοί οριοθετηθούν με τρόπο συμβολικά σαφή ώστε να είναι σαφές σε όλους (φοιτητές, προσωπικό, πολίτες, Αστυνομία) πότε εισέρχονται σε χώρο με ειδικές ανάγκες ελευθερίας και με ιδιομορφίες φύλαξης».

«Το πόρισμα Παρασκευόπουλου επιστρέφεται ως απαράδεκτο, φαιδρό και προσβλητικό», δήλωσε η ΟΝΝΕΔ.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ