ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Θ. Νίνος: «Ο Γ. Μαρινάκης έχει υποστείλει τη σημαία της διαφάνειας»

0

Αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για πιθανά αιτήματα νέων διαχειριστικών ελέγχων και σε άλλα νομικά πρόσωπα του Δήμου Ρεθύμνου, από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο Θοδωρής Νίνος με δηλώσεις του στο «Ρέθεμνος», μιλάει για τα προβλήματα στη διαχείριση της ΚΕΔΗΡ, τα πορίσματα, αλλά και για τις ευθύνες του Διοικητικού Συμβουλίου. Συγχρόνως, υποστηρίζει ότι η Διοίκηση της Κοινωφελούς Επιχείρησης λειτουργούσε με τρόπο «εξυπηρετικό» ενώ υπογραμμίζει ότι ο ίδιος ο δήμαρχος επέλεξε το δρόμο της συγκάλυψης και του κουκουλώματος.    

 

Ο Θοδωρής Νίνος μιλάει…

…Για τα προβλήματα στη διαχείριση της ΚΕΔΗΡ και τις ευθύνες του Δ.Σ:

«Η διαδικασία του έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου είναι ξεκάθαρο και πλέον γνωστό ότι επιβλήθηκε από την αντιπολίτευση του δήμου Ρεθύμνου. Τα αποτελέσματα του ελέγχου απέδειξαν ότι όσα ακούγονταν για το πρόβλημα που υπήρχε στη διαχείριση της κοινωφελούς επιχείρησης του δήμου, ήταν πολύ βαθύτερο από αυτό που οποιοσδήποτε καλόπιστος θα μπορούσε να εκτιμήσει ότι υπήρχε. Οι ενδείξεις που είχαμε, ήταν ότι η Διοίκηση λειτουργούσε πάντα την τελευταία στιγμή, με απευθείας αναθέσεις και με ιδιαίτερη αποστροφή στην διαφάνεια και τη λογοδοσία. Η ευθύνη για την απαράδεκτη αυτή «ακαταστασία» των οικονομικών της επιχείρησης κυρίως βαραίνει τα πολιτικά και εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου, δηλαδή τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της επιχείρησης.»

…Για τον «εξυπηρετικό» τρόπο διοίκησης και τις ταμειακές ροές:

«Η ΚΕΔΗΡ λειτουργούσε με ένα τρόπο εξυπηρετικό προς την πολιτική διοίκηση - πρόεδρο και αντιπρόεδρο, μ’ ένα μοντέλο που από το 2011 δομήθηκε με συγκεκριμένες παθογένειες. Ως παράδειγμα αναφέρω ότι ίδιο πρόσωπο που ήταν λογιστής ήταν και ταμίας, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν εξασφάλιζε την προστασία των χρημάτων των δημοτών, ούτε στον τομέα των εισόδων ούτε στον τομέα των εξόδων. Άλλωστε τα πορίσματα του εκτάκτου διαχειριστικού ελέγχου είναι ιδιαιτέρως διαφωτιστικά όσο αφορά στα ταμειακά διαθέσιμα της επιχείρησης (τραπεζικές καταθέσεις και ταμείο επιχείρησης).

Η εικόνα που παρουσιάζει στο πόρισμά της η Grant Thornton αποτυπώνει ξεκάθαρα τις ταμειακές ροές, αποκαλύπτοντας ότι για τρία χρόνια, τεράστια ποσά και στην προκειμένη περίπτωση, περίπου 345.000€, ήταν εκτός τραπεζικών λογαριασμών της ΚΕΔΗΡ αλλά και εκτός του ταμείου της. Αντίθετα με τα όσα ισχυρίστηκε, τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 8 Ιανουαρίου 2018, όσο και σε πρόσφατες συνεντεύξεις του ο κ. Μαρινάκης.»

…Για την αποτυχία στην οργάνωση της ΚΕΔΗΡ και το κουκούλωμα του ελλείμματος:

«Πέρα από την αποτυχία στην οργάνωση της ΚΕΔΗΡ, με τρόπο που να διασφαλίζει την ορθή, αποτελεσματική και πολλαπλασιαστική χρήση των χρημάτων της προς όφελος των δημοτών, αυτό που πραγματικά εμφανίζεται ως μείζων πολιτικό ζήτημα, είναι ότι ακόμα κι όταν αποκαλύφθηκε η κακοδιαχείριση και το έλλειμμα στο ταμείο, ο ίδιος ο δήμαρχος επέλεξε το δρόμο της συγκάλυψης και του κουκουλώματος.

Τα χρήματα που είχαν φύγει από το ταμείο φυσικά έπρεπε να επιστρέψουν, όπως πρέπει να επιστρέψουν κι αυτά που εξακολουθούν να λείπουν. Όχι όμως κρυφά από την κοινωνία, όχι με παραβατικούς τρόπους και κυρίως όχι με τρόπους που είναι μακριά από κάθε μορφή θεσμικής συμπεριφοράς.

Από το πόρισμα της Grant Thornton φάνηκε ξεκάθαρα, ότι αν δεν γινόταν ο έκτακτος διαχειριστικός έλεγχος, στην ΚΕΔΗΡ και κλείναμε μόνο με τον τακτικό, η Κοινωφελής Επιχείρηση θα έβγαινε ζημιωμένη τουλάχιστον κατά 40.000 €. Επιπλέον, δεν θα είχε γίνει καμία ενέργεια για την θωράκιση της Επιχείρησης και την εξασφάλιση της ορθής λειτουργίας της στο μέλλον. Αφού κατά τον κ. Μαρινάκη και την Νέα Αντίληψη το πρόβλημα που υπήρχε δεν ξεπερνούσε τα όρια της «λογιστικής ακαταστασίας».

Σίγουρα θα είναι διαφωτιστικό κι ενδιαφέρον το αποτέλεσμα της διερεύνησης που κάνει η δικαιοσύνη και οι άλλοι αρμόδιοι φορείς, οι οποίοι έχουν αναλάβει την υπόθεση που αφορά την διαδρομή των χρημάτων που επέστρεψαν μετά από τρία χρόνια στο ταμείο της επιχείρησης».

…Για τον ορκωτό λογιστή Γ. Αστρινάκη και την ομάδα της Νέας Αντίληψης:

«Ο κ. Αστρινάκης είναι ορκωτός που εκτέλεσε τον τακτικό έλεγχο των χρήσεων 2011 έως 2015 και έκανε και μία καταμέτρηση του ταμείου στις 6 Νοεμβρίου 2017, βεβαιώνοντας ότι το ταμείο είναι άρτιο. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο από τον έκτακτο διαχειριστικό έλεγχο, ότι ενώ εντόπισε το έλλειμμα δεν το ανέφερε.

Αλήθεια, τι μεσολάβησε στο διάστημα από το Φεβρουάριο έως το Νοέμβριο του 2017 και πως είναι δυνατόν εγγραφές που του εμφάνισαν το ταμείο άρτιο, ενώ υπήρχε έλλειμμα, να μην αναδειχθούν και να μην «δει» το έλλειμα;

Είναι προφανές ότι μετά τον εντοπισμό, ακολούθησε η εσωτερική ενημέρωση και κατόπιν η προσπάθεια επιστροφής…

Θυμίζω, ότι ο κύριος Αστρινάκης είναι ο ορκωτός λογιστής που ελέγχει όλα τα νομικά πρόσωπα του Δήμου (ΔΕΥΑΡ - Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο - ΝΠΔΔ Κοινωνική Πολιτική και Μουσική Παιδεία και φυσικά την ΚΕΔΗΡ). Αν το δημοτικό σύστημα νιώθει ασφάλεια με την θεσμικότητα και αποτελεσματικότητα αυτού του ελεγκτή, εμείς δεν τους συμμεριζόμαστε.

Η συγκεκριμένη υπόθεση είναι παραπάνω από σοβαρή και δικαίως μας έχει προβληματίσει όλους και κυρίως την κοινωνία. Ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε αναδεικνύει μία αυτοδιοικητική κουλτούρα που εκφράζεται από τον κύριο Μαρινάκη και συγχρόνως διαπερνά και όλη τη δημοτική ομάδα της Νέας Αντίληψης, που επιλέγει να μην διαφοροποιείται από τις επιταγές του επικεφαλής, θεωρώντας λανθασμένα, ότι η σιωπή είναι χρυσός.»

…Για πιθανό αίτημα ελέγχων και σε άλλα Νομικά Πρόσωπα:

«Για την ώρα προέχει να ξεκαθαριστεί το θέμα της ΚΕΔΗΡ. Να οριστεί το νέο Δημοτικό Συμβούλιο, στο οποίο πιστεύουμε ότι θα παραστεί και ο κ. Αστρινάκης ώστε να μπορέσουμε να έχουμε την πλήρη εικόνα των ελέγχων και κατόπιν έχουμε όλο το χρόνο για να σκεφτούμε τα επόμενα βήματά μας.

Λυπάμαι πραγματικά που το λέω, αλλά εδώ και καιρό ο κ. Μαρινάκης έχει υποστείλει τη σημαία της διαφάνειας και ως αντιπολίτευση έχουμε καθήκον να λειτουργήσουμε προς όφελος του Ρεθεμνιώτη, πράγμα το οποίο και σκοπεύουμε να πράξουμε.»

…Για το μέλλον της ΚΕΔΗΡ:

«Όλη αυτή η διαδικασία έχει τραυματίσει την κοινωνία και γι αυτό είναι σημαντικό να γίνει μια νέα αρχή και να διορθωθούν τα κακώς κείμενα.

Από θέση ευθύνης, εμείς λέμε ξεκάθαρα ότι οφείλουμε να πάρουμε την πληγωμένη και αποδιοργανωμένη ΚΕΔΗΡ και να την μετατρέψουμε σε μια δυναμική και διαρκώς αναπτυσσόμενη, με μεγάλη προσφορά στην πόλη και στους οικισμούς, Κοινωφελή Επιχείρηση».

 

ΑΘΗΝΑ ΠΕΤΡΑΚΑΚΗ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ