ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Σκληρή κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης

0

Η ανακοίνωση της ΝΕ Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ για την Ερώτηση του Γ.Μανιάτη προκάλεσε την άμεση απάντηση του Περιφερειακού Γραφείου Κρήτης του ΚΙΝΑΛ - Σε δριμύ ύφος και με σκληρές κατηγορίες και οι δύο ανακοινώσεις

Η εμπλοκή που έχει σημειωθεί στο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την υπόλοιπη χώρα, ήταν το θέμα Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη προς τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη.

Μάλιστα ο κ.Μανιάτης εξέφρασε την αγωνία του για το ότι η Κρήτη απειλείται με γενικό μπακ άουτ.

Σήμερα η Ν.Ε. Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή της για το θέμα και «απαντώντας» στον κ.Μανιάτη, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το ενεργειακό «κατηγορώντας» τον κ. Μανιάτη ως πρώην Υπουργό Ενέργειας, πως «άλλαξε την πραγματικότητα»

Ακολούθησε, επίσης σε ανάλογο ύφος, απάντηση του Περιφερειακού Γραφείου Κρήτης του Κινήματος Αλλαγής, κάνοντας λόγο για πολιτικές αυταπάτες, για ανικανότητα της κυβέρνησης και αφήνοντας σαφέστατες αιχμές για την συμμετοχή πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση καθώς και για μηδενισμό ολόκληρου του έργου της Μεταπολίτευσης.

Ακολουθούν οι δύο ανακοινώσεις:

ΝΕ Χανίων ΣΥΡΙΖΑ: Διασύνδεση, μπλακάουτ και άλλα τρομολαγνικά

«Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση», ή «προκειμένου να κρύψεις τις αδυναμίες σου τις καταλογίζεις στους άλλους, αλλάζοντας, ακόμα και την πραγματικότητα»!

Τακτικές που στην πολιτική φαίνεται να ευδοκιμούν και σήμερα. Πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς τις «ανησυχίες» του κου Γιάννη Μανιάτη πρώην, εκ του ΠΑΣΟΚ προερχόμενου, Υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος της κυβέρνησης Σαμαρά, όπως αυτές εκφράζονται στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στις 26/10 προς τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος κo Γιώργο Σταθάκη;

Τι να του πρωτοθυμίσει κανείς! Ότι εδώ και 40, περίπου, χρόνια που οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ είχαν την ευθύνη της Ενεργειακής πολιτικής της Χώρας, όχι μόνο δεν κατόρθωσαν να πετύχουν τη διασύνδεση του νησιού, τουλάχιστον, όταν οι μελέτες κόστους οφέλους της ΔΕΗ απέδειξαν ότι ήταν ήδη από τότε κοινωνικά συμφέρουσα η διασύνδεση, αλλά, αντίθετα, οδήγησαν ένα έργο που αφορούσε στο εσωτερικό της Χώρας να ενταχθεί στο διακρατικό έργο κοινού ενδιαφέροντος Euroasia Interconnector! Κι’ αυτό ο κος Μανιάτης το παρουσιάζει ως επιτυχία! Ξέχασε να αναφέρει και άλλη μία «επιτυχία» τους: ότι μέχρι το 2015 δεν κατόρθωσαν να ολοκληρώσουν καμία νησιωτική διασύνδεση! Γιατί άραγε; Λόγω ανικανότητας ή λόγω εξυπηρέτησης αλλότριων συμφερόντων που ήθελαν τα νησιά μας να τροφοδοτούνται με μαζούτ, ή επειδή προσπαθούσαν να ιδιωτικοποιήσουν πλήρως τον ΑΔΜΗΕ, και να υλοποιήσουν το σχέδιο τους για τη «μικρή ΔΕΗ»;

Όμως, η πραγματικότητα είναι άλλη: Είναι ότι η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αν και παρέλαβε ένα έργο παρατημένο στις Κυκλάδες, και μια αβέβαιη κατάσταση για τη μεγάλη διασύνδεσης της Κρήτης, έδρασε άμεσα. Δρομολόγησε τη διασύνδεση ανάμεσα στην Πελοπόννησο και την Κρήτη το 2016 και επιτάχυνε το έργο διασύνδεσης των Κυκλάδων με αποτέλεσμα να το ολοκληρώσει στις αρχές του 2018.

Σήμερα, η διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου είναι, ήδη, στο στάδιο των συμβάσεων με τις αναδόχους εταιρείες και η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής δρομολογείται με τον, υπό δημόσιο έλεγχο, ΑΔΜΗΕ να διατηρεί τον πρωταγωνιστικό ρόλο και να παραμένει μέσα στο φιλόδοξο έργο κοινού ενδιαφέροντος που θα άρει και, επιπρόσθετα, την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου. Το τελευταίο απαντάει στην όψιμη ανησυχία του κου Μανιάτη για την «ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου»! Επιπρόσθετα, η διασύνδεση Πάρου-Μυκόνου-Νάξου είναι ήδη συμβασιοποιημένη, ενώ επιταχύνθηκε και η δεύτερη διασύνδεση του Λαυρίου με τη Σύρο και πρόκειται να συμβασιοποιηθεί σύντομα.

Ο, υπό δημόσιο έλεγχο, ΑΔΜΗΕ απέδειξε ότι μπορεί να είναι αποδοτικός, οι διασυνδέσεις προχωρούν με πρωτόγνωρη ταχύτητα, η παροχή ενέργειας γίνεται πολύ πιο ευσταθής και ασφαλής, τα ΥΚΩ μειώνονται συνεχώς, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των νησιών βελτιώνεται με πολύ σημαντικές θετικές επιπτώσεις στον τουρισμό.

Ας μην «ανησυχεί», λοιπόν ο κος Μανιάτης. Θα του προτείναμε να ενεργοποιήσει ένα άλλο μέρος του «θυμικού» του: την μνήμη. Αλλά, είπαμε, εκείνη δεν τον συμφέρει.»

Η ανακοίνωση του Γραφείου Κρήτης του ΚΙΝ.ΑΛ.

«Αγαπητοί «σύντροφοι» της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων, ελπίζουμε ότι άθελα και όχι σκόπιμα στην ανακοίνωσή σας για τα τεράστια ερωτηματικά που κατέθεσε ο Γιάννης Μανιάτης στην επίκαιρη ερώτησή του προς τον Γ. Σταθάκη για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης, έχετε, όπως ο Α. Τσίπρας, αυταπάτες και όχι σκόπιμη διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

Υποθέτουμε ότι είστε ευτυχείς που σε 14 μήνες από σήμερα, δηλ. την 31 Δεκεμβρίου 2019, σύμφωνα με τον Επίτροπο Ενέργειας της Ε.Ε. Μιγκέλ Κανιέτε, ο οποίος σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Κούλογλου, απάντησε ρητά ότι: «Σύμφωνα με το άρθρο 34, παράγραφος 1 της οδηγίας για τις βιομηχανικές εκπομπές, οι μονάδες παραγωγής ενέργειας του Αθερινόλακκου, των Λινοπεραμάτων και των Χανίων της Κρήτης επωφελούνται από μεταβατική περίοδο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Η μεταβατική περίοδος δεν μπορεί να παραταθεί πέραν της ημερομηνίας αυτής». Τονίζει δε, ότι το έργο μπορεί να υλοποιηθεί μόνο ως PCI, όπως το ΠΑΣΟΚ με Υπουργό Ενέργειας το Γιάννη Μανιάτη είχε διασφαλίσει με την αντίστοιχη χρηματοδότηση που σήμερα, λόγω ευθυνών της ελληνικής κυβέρνησης, παραμένει στα μόλις 16.000.000€. Αξιολογήστε αν αυτό είναι πολιτική αυταπάτη ή κάτι άλλο. Πάντως, να γνωρίζετε ότι το οποιοδήποτε επιπλέον κόστος που θα προκύψει, λόγω της τραγικής ανικανότητας της κυβέρνησής σας στο θέμα αυτό, θα το επωμιστείτε πολιτικά και ουσιαστικά εσείς και οι υπουργοί σας.

Προφανώς, πολιτική αυταπάτη σας είναι το ότι τσουβαλιάζετε και τα 40 χρόνια της Μεταπολίτευσης και το αντίστοιχο έργο ΠΑΣΟΚ, όμως έχετε κορώνα στο κεφάλι σας όλο το βαθύ ΠΑΣΟΚ, όπως π.χ. Α. Κοτσακάς, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Π. Κουρουμπλής, Χρ. Σπίρτζης, κ.ά. Δεν σας απασχολεί ότι αυτός ο μηδενισμός όλων των ετών της Μεταπολίτευσης, συμπίπτει με αντίστοιχες ακροδεξιές αναφορές. Άλλωστε, δεν έχετε πρόβλημα φαίνεται, αφού συγκυβερνάτε με τον ακροδεξιό Π. Καμμένο.

Ενδιαφέρον έχει η αναφορά σας στην ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων, την οποία επίσης προώθησε το ΠΑΣΟΚ, με χρηματοδότηση μάλιστα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με σύμβαση που υπεγράφη όταν ήταν Υπουργός Ενέργειας ο Γ. Μανιάτης το Σεπτέμβριο του 2014 και συνολικό προϋπολογισμό 240.000.000€. Ξεχνάτε όμως, ότι και αυτό το έργο ΠΑΣΟΚ έπρεπε να το έχει παραδώσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ 1,5 ολόκληρο χρόνο πριν την παράδοση που τελικά έγινε, δηλ. υποχρέωσε όλους τους Έλληνες καταναλωτές να πληρώσουν άλλα 150.000.000€, λόγω της ανυπαρξίας της ηλεκτρικής διασύνδεσης της α΄ φάσης Κυκλάδων.

Για να μην ανησυχούμε εμείς όμως, «σύντροφοι» των Χανίων, έχετε την καλοσύνη να ζητήσετε από τον υπουργό Γ. Σταθάκη να δώσει στη δημοσιότητα την επιστολή αγωνίας του Κύπριου Υπουργού Ενέργειας Γ. Λακκοτρύπη, που εκφράζει τους φόβους του για τις καθυστερήσεις;

Μας αρέσει πάντως, που προσπαθείτε να ακολουθήσετε τις στρατηγικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ για το ενεργειακό της Κρήτης, που με δικές μας πρωτοβουλίες και κόντρα σε όλο τον κεντρικό και τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, μετασχηματίζει το νησί μας σε ενεργειακό κόμβο της Μεσογείου με το ηλεκτρικό καλώδιο EuroAsia Interconnector, τον αγωγό φυσικού αερίου EASTMED και βεβαίως τις έρευνες Υδρογονανθράκων.»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ