ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Σφοδρή αντιπαράθεση στον Δήμο Αμαρίου

0

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση στον Δήμο Αμαρίου μεταξύ του Δημάρχου Παντελή Μουρτζανού και των πρώην δημοτικών συμβούλων της παράταξης του Γιάννη Γενεράλη, Μανώλη Καλομενόπουλου και Αδάμ Παραδεισανού. «Έχουν ξεχάσει  ότι  «σημαία μας» ήταν, η αναπτυξιακή πορεία του Αμαρίου, το νοικοκύρεμα του Δήμου και δεν θα ήταν αυτοσκοπός η καρέκλα» απάντησε ο Δήμαρχος στους τρεις πρώην συνεργάτες του που σε ανακοίνωση τους στην αρχή της εβδομάδας, είχαν τονίσει μεταξύ άλλων, ότι «Υπάρχει αδήριτη αναγκαιότητα δημιουργίας Νέας Δημοτικής Κίνησης με πίστη και όραμα για το μέλλον του Αμαρίου, με δημοκρατική αντίληψη και συλλογικό πνεύμα που θα αποτρέψει νοσηρά φαινόμενα.»

χωρίς να είναι σε θέση να επιτελέσει τον βασικό της ρόλο,που δεν είναι άλλος από τη συμβολή της στην αναπτυξιακή προοπτική και το μέλλον του τόπου,ο οποίος απαξιώνεται δραματικά με την τακτική αυτή.

Υπάρχει για τους λόγους αυτούς αδήριτη αναγκαιότητα δημιουργίας Νέας Δημοτικής Κίνησης με πίστη και όραμα για το μέλλον του Αμαρίου,με δημοκρατική αντίληψη και συλλογικό πνεύμα που θα αποτρέψει τα παραπάνω νοσηρά φαινόμενα και θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στον τόπο, αξιοποιόντας  τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες  που του παρέχονται.

Σε μια τέτοια προσπάθεια, πέρα και πάνω από πρόσωπα και παλιές αντιπαλότητες δηλώνουμε παρόντες, όπως είναι έτοιμοι να κάμουν και πολλοί άλλοι Αμαριώτες που αντιλαμβάνονται τη δεινή σημερινή δημοτική πραγματικότητα, γιατί το οφείλουμε στους συνδημότες μας, στο θεσμό της Αυτοδιοίκησης, στον τόπο που γεννηθήκαμε και ζούμε.»

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Η απάντηση του Δημάρχου Αμαρίου κ. Μουρτζανού ήταν άμεση προς τους τρείς πρώην συνεργάτες του. Στην δική του δήλωση ανέφερε τα εξής:

«Σχετικά με κείμενο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι πρώην Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης ΑΜΑΡΙ ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ, ως  Δήμαρχος Αμαρίου, για την αποκατάσταση της αλήθειας, παραθέτω τα εξής:

Ο  συντάκτης του κειμένου, που κατεβήκαμε μαζί  στις εκλογές του 2014, έχει ξεχάσει  ότι  «σημαία μας» ήταν, η αναπτυξιακή πορεία του Αμαρίου, το νοικοκύρεμα του Δήμου και δεν θα ήταν αυτοσκοπός η καρέκλα. Η διαφάνεια, ήταν και παραμένει πρωταρχικό μας  μέλημα. Εξάλλου, η συμμετοχή της αντιπολίτευσης σε όλα τα επίπεδα των συλλογικών οργάνων έχει γίνει πράξη. Διευκρινίζω ότι ουδέποτε εζητήθη  από Δημοτικό Σύμβουλο ή πολίτη  ενημέρωση ή διευκρίνιση  για οποιονδήποτε θέμα χωρίς να δοθεί απάντηση από τη Δημοτική αρχή ή τις υπηρεσίες του Δήμου. Η προσπάθεια της Δημοτικής αρχής και της παράταξης ήταν και παραμένει, η σωστή λειτουργία του Δήμου σε όλα τα επίπεδα, τόσο στις υπηρεσίες όσο και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας του πολίτη. Τώρα αν αυτό, εκλαμβάνεται σαν αυταρχικότητα ή ιδιοκτησιακή νοοτροπία είναι θέμα αντίληψης και θα το αποφασίσουν  οι δημότες μας όταν έρθει η ώρα.

Όσον αφορά, τον πρώην Πρόεδρο της Αμάρι ΑΕ ΟΤΑ, δεν εκδιώχθηκε όπως ψευδώς αναφέρεται, αλλά αντικαταστάθηκε μετά τη λήξη της προβλεπόμενης θητείας του από εκλεγμένο Δημοτικό Σύμβουλο (εξάλλου τα μέλη του ΔΣ της Αμάρι ΑΕ ΟΤΑ ορίζονται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και όχι με απόφαση Δημάρχου). Οι ανεξάρτητοι Δημοτικοί Σύμβουλοι αν πράγματι νοιαζόταν για τον τόπο μας, θα ήταν  παρόντες σε όλες  στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου όπως όφειλαν, και τότε θα γνώριζαν ότι το 95% και πλέον των αποφάσεων του Δημοτικού  Συμβουλίου είναι ομόφωνες και ουσιώδης για την προοπτική του τόπου. Επίσης θα γνώριζαν και τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί σε πολλά αναπτυξιακά προγράμματα…

Σχετικά με την αδήριτη  αναγκαιότητα δημιουργίας νέας δημοτικής κίνησης στο Αμάρι, καλοδεχούμενη, άλλωστε, η δημοκρατία μας ευτυχώς το επιτρέπει, εξάλλου τα κίνητρα του καθενός μας σε μία κοινωνία όπως το Αμάρι, είναι γνωστά.»

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Η καταιγίδα στην παράταξη «Αμάρι-Νέα Πορεία» του Παντελή Μουρτζανού ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2016 όταν ο Δήμαρχο διέγραψε τον Μανώλη Καλομενόπουλο με το αιτιολογικό ότι τον Σεπτέμβριο του 2016, διότι, όπως ανέφερε τότε σε ανακοίνωση που εξέδωσε, «διακατέχεται από αντιπολιτευτική κριτική, παρόλο που είναι επιφορτισμένος με σπουδαίες αρμοδιότητες εκ μέρους μας για την παραγωγή θετικού έργου στο Δήμο μας.» και «Επανειλημμένα και κατ' εξακολούθηση επιδεικνύει ασέβεια προς το θεσμό και το πρόσωπο του κ. Δημάρχου και αντισυναδελφική συμπεριφορά στα μέλη της Δημοτικής Παράταξης.» Ο κ. Καλομενόπουλος είχε χαρακτηρίσει τον τρόπο διαγραφής του ως «απαράδεκτο, αντιδημοκρατικό, απολυταρχικό και άνανδρο».

Το ίδιο μήνα, διαγράφηκε και ο Αδάμ Παραδεισανός με αντίστοιχο αιτιολογικό και την μια κοινή δήλωση τω διαγραφέντων, στην οποία μεταξύ άλλων τονίζονταν, πως  «Στο εξής, επειδή δεν διαφαίνεται καμία προσπάθεια διόρθωσης ή βελτίωσης της κατάστασης, αλλά αντιθέτως επιδείνωση και εχθρότητα στο πρόσωπο μας, θα πορευτούμε ως «Ανεξάρτητοι: Αμάρι Νέα Πορεία» χωρίς να δεσμευόμαστε από την παράταξη του κ. Μουρτζανού, με οδηγό το προεκλογικό πρόγραμμα της «Αμάρι Νέα Πορεία», στη σύνταξη του οποίου άλλωστε συμμετείχαμε καίρια. Ελπίζουμε η δική μας διαγραφή να αφυπνίσει και να ενεργοποιήσει όσους κατανοούν το πρόβλημα και από κοινού να διεκδικήσουμε Δήμο Δημοκρατικό, που με Διαφάνεια και Αποτελεσματικότητα θα διαχειρίζεται τα τοπικά ζητήματα».

Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Γενεράλης, παραιτήθηκε τον Απρίλιο του 2017 από το Δημοτικό Συμβούλιο, διαφωνώντας με την δημιουργία Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων στον Φουρφουρά και αφορμή την έγκριση σχεδίου προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και της Ιεράς Μητροπόλεως Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων, καθώς έκρινε πως έγινε «κρυφά» και με τρόπο απαξιωτικό για την δημοτική Αρχή, που σιωπηρά έγινε δεκτή και από τον δήμαρχο.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ