ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Ήρθε το φθινόπωρο: Πόσο θα «κρατήσουν» οι βροχές στην Κρήτη;

0

Βροχές και πτώση της θερμοκρασίας στην Κρήτη – Τι αναφέρει ο μετεωρολόγος, κ. Μανόλης Λέκκας

Άρχισαν από χθες αλλά περιμένουμε αύριο Παρασκευή την κορύφωσή τους, με μία μικρότερης έντασης συνέχιση για το σαββατοκύριακο, βροχές οι οποίες χαρακτηρίζονται ως «ποτιστικές», σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό του μετεωρολόγου Μανόλη Λέκκα, ο οποίος μίλησε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” χθες, ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρέπει να περιμένουμε και κάποιο “χειμωνιάτικο” σκηνικό. Κύρια χαρακτηριστικά θα είναι, όπως είπε, οι “ποτιστικές” βροχές και η απότομη πτώση της θερμοκρασίας.

Μετά την παρατεταμένη καλοκαιρία και τις... ανοιξιάτικες θερμοκρασίες που βιώνουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό, αρχίζει σταδιακά η μεταβολή του καιρού, που θα διαρκέσει μέχρι και το τέλος της εβδομάδας. Δε γίνεται όμως ακόμα να ξέρουμε τι καιρό μπορούμε να περιμένουμε από την ερχόμενη Δευτέρα. Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, δεν αποκλείεται οι βροχές να συνεχιστούν και από τη Δευτέρα και μετά, αλλά αυτό θα μας το επιβεβαιώσει - αν ισχύει - σε επόμενη πρόγνωσή του.

«Η ψυχρή αέρια μάζα, η οποία κατέπεσε, είναι και η κύρια αιτία που προκαλεί αυτές τις μεταβολές. Ξεκίνησαν κάποιες βροχές κατά τόπους, όχι με ιδιαίτερες εντάσεις, κυρίως στα βόρεια», μας είπε χθες το βράδυ ο κ. Λέκκας. Για σήμερα, ανέφερε, «και πάλι θα περιμένουμε να έχουμε συννεφιά με κατά τόπους βροχές. Παρ’ όλα αυτά όμως, αύριο (σ.σ. σήμερα) περιμένουμε ότι θα έχουμε και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας. Και μόνο προς τα βόρεια ορεινά μπορεί να έχουμε κάποιες βροχές, αλλά κατά τ’ άλλα η μέρα θα είναι καλή»...

Βροχερή Παρασκευή

Στο μεταξύ, για την αυριανή μέρα ο κ. Λέκκας είπε: «Η μέρα με τις περισσότερες βροχές θα είναι η Παρασκευή. Περιμένουμε ότι θα έχουμε αρκετές βροχές στα βόρεια. Περισσότερες βέβαια είναι στα δυτικά, δηλαδή Ρέθυμνο και Χανιά, παρ’ όλα αυτά βροχές θα σημειωθούν και ανατολικότερα. Όσο πάμε βέβαια πιο ανατολικά θα έχουμε λιγότερες έως και καθόλου βροχές στη διάρκεια της ίδιας μέρας».

Σαββατοκύριακο

Οι βροχές θα διατηρηθούν και μέσα στο σαββατοκύριακο.

«Περισσότερες όμως βροχές προσδιορίζονται για την Παρασκευή (σ.σ. αύριο). Μετά το Σάββατο και την Κυριακή ακόμα λιγότερες»...

Θα πέσει η θερμοκρασία

«Οι άνεμοι θα είναι βόρειων διευθύνσεων, και διατηρούνται όλες τις μέρες από βόρειες διευθύνσεις, ενώ θα είναι ενισχυμένοι. Θα φτάνουν τα 5 και τοπικά 6 μποφόρ, ιδιαίτερα στα κεντρικά πελάγη και στο Δυτικό Αιγαίο, δηλαδή από το Ρέθυμνο και ανατολικότερα. Πιο ανατολικά θα φτάνουν τα 3 με 4 μποφόρ και θα υπάρχει κυματισμός στις βόρειες περιοχές», είπε για τη σημερινή μέρα ο Μανόλης Λέκκας.

Για τα νότια θα έχουμε ένταση ανέμων 5 και τοπικά 6 μποφόρ, ενώ από αύριο Παρασκευή μέχρι 5 μποφόρ.

«Οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ χαμηλές. Στις παράκτιες περιοχές εντός πόλεων μπορεί να πέσει η θερμοκρασία στους 15 με 17 βαθμούς και σε μεγαλύτερα υψόμετρα θα πέσει στους 11 με 12 βαθμούς Κελσίου. Σε ακόμα μεγαλύτερα υψόμετρα θα πέσει κάτω από τους 10 βαθμούς. Κατά τη διάρκεια της ημέρας οι μέγιστες τιμές θα κυμαίνονται από τους 18 μέχρι και τους 20 βαθμούς Κελσίου, με εξαίρεση ίσως το κέντρο του Ηρακλείου. Πάντως, η θερμοκρασία υποχωρεί αρκετά και αυτή η υποχώρηση θα φανεί ιδιαίτερα από την Παρασκευή (σ.σ. αύριο)», κατέληξε ο κ. Λέκκας.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ