ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Αυτές είναι οι 4 προτάσεις για το αεροδρόμιο στο Καστέλι

0

Στο Ελεγκτικό Συνέδριο βρίσκεται από τις 14 Σεπτεμβρίου 2018, το Σχέδιο της προς υπογραφή Σύμβασης Παραχώρησης για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης, μαζί με όλα τα σχετικά έγγραφα και στοιχεία του φακέλου του διαγωνισμού, για τη διενέργεια του προβλεπόμενου από τις κείμενες διατάξεις ελέγχου νομιμότητας. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο, η οποία αναμένεται έως τα τέλη Οκτωβρίου, θα ακολουθήσει η κύρωση από τη Βουλή των Ελλήνων και η έναρξη των εργασιών (κατασκευαστική περίοδος).

Η διαδικασία του διαγωνισμού ξεκίνησε τέλη Οκτωβρίου του 2016 και φθάσαμε, δύο χρόνια μετά, να έχουμε προσωρινό ανάδοχο την «ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – GMR Airports Limited» με διακριτικό τίτλο «ARIADNE AIRPORT GROUP», η οποία ανακηρύχθηκε με απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη. Επίσης, ανακηρύχθηκε, ως μειοδότης Ανεξάρτητος Μηχανικός του Διαγωνισμού Α.Μ., η ένωση εταιρειών «Hill International Ν.V.-Hill International Engineering Consultancy»

Σύμφωνα με την πρόταση, ΤΕΡΝΑ θα επενδύσει 520 εκατ. ευρώ για την κατασκευή, ενώ η χρηματοδοτική συμβολή του Ελληνικού Δημοσίου ανέρχεται στα 220 εκατ. ευρώ.

Για την κατασκευή του νέου διεθνούς αερολιμένα της Κρήτης και των οδικών του συνδέσεων, έχει κηρυχθεί απαλλοτρίωση έκτασης περίπου 9.250.000 τ.μ., που αντιστοιχούν σε 7.183 ιδιοκτησίες, σύμφωνα με τα εγκεκριμένα (αρχικά) κτηματολόγια. Η συνολική έκταση έχει χωριστεί σε 28 τμήματα για τα οποία έχουν εκδοθεί ισάριθμες Υπουργικές Αποφάσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το 90% των υπό απαλλοτρίωση εκτάσεων, έχουν γίνει τα δικαστήρια και εκδόθηκαν ή αναμένεται να εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις. Κατά συνέπεια και από αυτή την πλευρά η διαδικασία προχωρά.

Η ΤΕΡΝΑ, όπως και οι άλλες εταιρείες που συμμετείχαν αρχικά στον διαγωνισμό, έχουν στα χέρια τους και τις σχεδιαστικές προτάσεις με αναλυτικές μελέτες, που κατέθεσε το Πολυτεχνείο Κρήτης, σε συνεργασία με γραφείο αρχιτεκτονικών μελετών και αστικού σχεδιασμού της Αθήνας (καθηγητές Α.Δ. Τριποδάκης και συνεργάτες).

Η μελέτη εμπεριέχει και αναλυτική καταγραφή 20 αεροδρομίων του εξωτερικού, καθώς και τις σχεδιαστικές τάσεις που αναπτύσσονται και κατέληξε σε 4 προτάσεις που ταιριάζουν απόλυτα με την ελληνική πραγματικότητα, έχοντας στοιχεία από τον ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία και τη μυθολογία.

Αυτές οι 4 προτάσεις, οι οποίες δεν δεσμεύουν την ανάδοχο εταιρεία, αλλά αποτελούν εξαιρετικές προσεγγίσεις, είναι:

Κνωσός, που αναφέρεται ευθέως στον Μινωϊκό πολιτισμό

Τα 4 σενάρια έχουν μεταξύ τους συγγένειες και έχουν ερευνηθεί σε βάθος, προκειμένου οι κατασκευαστές να έχουν πλήρη εικόνα των προτάσεων, ώστε να μπορούν και να τις κοστολογήσουν. Βασίζονται δε στις προδιαγραφές του διαγωνισμού, εντάσσονται στο φυσικό περιβάλλον και αναδεικνύουν την τοπική χλωρίδα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ