ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Δέκα χιλιάδες τόνοι λαδιού στις αποθήκες - Οι σωστοί τρόποι αποθήκευσης

0

Αγωνία στους αγρότες. Ξεκινά το λιομάζωμα εν αναμονή για τις επιδοτήσεις

Το “πράσινο φως” για το λιομάζωμα στον νομό Ηρακλείου δόθηκε για τις 25 Οκτωβρίου από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η ΔΑΟΚ ενημερώνει για το τέλος του χρόνου αναμονής, μετά τον τελευταίο ψεκασμό κατά του δάκου, και χθες έδωσε στη δημοσιότητα όλες εκείνες τις περιοχές στις οποίες μπορεί από τις 25 Οκτωβρίου ο ελαιοπαραγωγικός κόσμος να βγει και να ραβδίσει χωρίς να υπάρχει κανένας απόλυτος κίνδυνος για υπολειμματικότητα από το φυτοφάρμακο στο παραγόμενο λάδι.

Την ίδια ώρα, παραμένουν σε εξαιρετικά δυσάρεστα επίπεδα οι τιμές παραγωγού του περυσινού λαδιού, με τα αποθέματα να έχουν δημιουργήσει ήδη πιεστικές καταστάσεις για το φρέσκο λάδι που θα παραχθεί και τις τιμές με τις οποίες θα ξεκινήσει. Στο μεταξύ, οι επιδοτήσεις δεν έχουν μπει ακόμα στα βιβλιάρια των ελαιοπαραγωγών!

Σε ποιες περιοχές

Όπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, πλέον η συγκομιδή του ελαιοκάρπου μπορεί να ξεκινήσει στις 25 Οκτωβρίου στις παρακάτω περιοχές:

- στις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Ηρακλείου,

- στις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Μαλεβιζίου,

- στις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Χερσονήσου,

- στις Δημοτικές Ενότητες Αρχανών και Καζαντζάκη του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων,

- στη Δημοτική Ενότητα Θραψανού του Δήμου Μινώα Πεδιάδος και

- στη Δημοτική Ενότητα Αγίας Βαρβάρας του Δήμου Γόρτυνα.

Για πιο όψιμους ψεκασμούς

Αμέσως παρακάτω, η ΔΑΟΚ επισημαίνει ότι «σε ελαιώνες όπου η συγκομιδή θα γίνει πιο όψιμα και δεδομένου ότι στο δίκτυο παγίδευσης της υπηρεσίας μας σε αρκετές από τις παραπάνω Τοπικές Κοινότητες καταγράφονται πολύ υψηλοί δακοπληθυσμοί, συνιστάται οι ελαιοπαραγωγοί να παραμείνουν σε εγρήγορση, να παρακολουθούν την εξέλιξη του ελαιοκάρπου τους και, εφόσον υπάρξει αναγκαιότητα, να προχωρούν στις κατάλληλες φυτοπροστατευτικές επεμβάσεις, πάντοτε σε συνεργασία με τους τεχνικούς συμβούλους τους.

Υπογραμμίζεται ότι θα πρέπει να τηρηθούν αυστηρά οι ημέρες αναμονής πριν από τη συγκομιδή που αναγράφονται στην ετικέτα του χρησιμοποιηθέντος φαρμάκου.

Παρακαλούνται τόσο οι παραγωγοί όσο και οι ελαιοτριβείς των ανωτέρω Τοπικών Κοινοτήτων να ακολουθήσουν το χρονοδιάγραμμα που υποδεικνύεται από την υπηρεσία μας, ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα ύπαρξης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο.

Επισημαίνεται ότι και φέτος θα πραγματοποιηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλη την Π.Ε. Ηρακλείου, για τον προσδιορισμό υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο.

Υπενθυμίζεται παράλληλα στους ελαιοτριβείς η υποχρέωσή τους για ενημέρωση της υπηρεσίας μας τόσο για την έναρξη λειτουργίας των ελαιοτριβείων τους, όσο και για την αποστολή μηνιαίων στοιχείων παραγωγής.

Διευκρινίζεται ότι για τις υπόλοιπες περιοχές της Π.Ε. Ηρακλείου, όπου δεν έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα δολωματικών ψεκασμών δακοκτονίας, θα ακολουθήσει από την υπηρεσία νέο δελτίο Τύπου για την έναρξη συγκομιδής του ελαιοκάρπου, στο οποίο θα διευκρινίζονται και οι λεπτομέρειες για την εισφορά δακοκτονίας για την ελαιοκομική περίοδο 2018-2019».

«Τα μάτια σας δεκατέσσερα»

Να υπενθυμίσουμε ότι ο χημικός και υπεύθυνος του Χημείου του Τυποποιητηρίου Ελαιολάδου της ΕΑΣΗ στη ΒΙΠΕΗ Μανόλης Μιχελινάκης είχε επισημάνει στη “Νέα Κρήτη” τα εξής σημαντικά θέματα, στα οποία οι ελαιοπαραγωγοί πρέπει να δείξουν αυξημένη προσοχή:

Πρώτα και κύρια να τηρήσουν κατά γράμμα τους χρόνους αναμονής μετά το τελευταίο ψέκασμα για τον δάκο και όταν θα αρχίσουν να ραβδίζουν να είναι πολύ προσεκτικοί, ώστε να μην “πληγώνουν” τον ελαιόκαρπο.

Στην ελαιοσυλλογή

Σε ό,τι αφορά την ελαιοσυλλογή, ο Μανόλης Μιχελινάκης τονίζει: «Είναι βασικό να μην τραυματίζουμε τον καρπό κατά το ράβδισμα και να αλέθονται άμεσα οι ελιές, ει δυνατόν την ίδια μέρα. Διότι αρχίζουν οι ζυμώσεις και οι υδρολύσεις και δεν πρέπει να καθυστερούμε καθόλου. Επίσης, να μην αφήσει ο παραγωγός τον καρπό να ωριμάσει. Να τον μαζεύει δηλαδή σε ένα χρώμα πρασινοϊώδες. Και όσο πιο γρήγορα αλέθει τον καρπό, τόσο πιο καλό λάδι θα βγάλει»...

Αντίστοιχα, άλλωστε, «όσο πιο γρήγορα καταναλώσουμε το ελαιόλαδο, τόσο πιο πολλές θα είναι οι θετικές του επιδράσεις στην υγεία μας», σύμφωνα με τον Μανόλη Μιχελινάκη.

«Δε χρειάζεται καν να το αφήσουμε το φρέσκο λάδι να “καθίσει”. Ωμό το τρως, αμέσως με το που βγαίνει»...

Η σωστή φύλαξη

Πώς όμως γίνεται σωστά η φύλαξη του ελαιολάδου;

«Η φύλαξη του λαδιού γίνεται σε σκουρόχρωμα δοχεία και σε χώρους χωρίς φως. Να μην τα βλέπει το φως. Να είναι γεμάτα και να μην υπάρχει αέρας για να οξειδώνεται το λάδι. Και όχι κοντά σε πηγές θέρμανσης, να θερμαίνεται και να ανεβάζει θερμοκρασίες»...

Για την αποθήκευση του ελαιολάδου, τα καλύτερα δοχεία είναι τα ανοξείδωτα. «Το ανοξείδωτο είναι καλό γιατί δεν το διαπερνά το φως. Δεν έχει “μετανάστευση” μετάλλων κ.λπ. Όπως επίσης και το γυαλί είναι καλό. Και επίσης και οι τενέκες που χρησιμοποιούν, που είναι σκοτεινές και δεν έρχεται το λάδι σε επαφή με το μέταλλο. Αλλά η τενέκα είναι μιας χρήσης. Τα άσπρα δοχεία του εργοστασίου είναι καλά για να μεταφέρεις το λάδι. Αλλά από ’κει και πέρα δεν πρέπει να μείνει άλλο μέσα σε αυτά, γιατί περνάει το φως και το λάδι από πρασινοκίτρινο θα κιτρινίσει στο τέλος και θα οξειδωθεί. Σε ό,τι αφορά τα κόκκινα βαρέλια των τροφίμων, είναι κι αυτά καλά, αλλά θα πρέπει να προσέχουμε να μην έρχεται σε επαφή το λάδι με τα άσπρα λάστιχα που έχουν τα βαρέλια αυτά κάτω από το καπάκι τους, και τα οποία μπορεί να αφήσουν πλαστικοποιητές στο ελαιόλαδο»...

10.000 τόνοι στις αποθήκες: Πιεστικά τα αποθέματα για τη νέα παραγωγή

Σε ό,τι αφορά το φρέσκο λάδι, μόνο στην Κρήτη τα περυσινά αποθέματα ελαιολάδου υπερβαίνουν τους 10.000 τόνους. Αυτές είναι εκτιμήσεις που προέρχονται από καλά ενημερωμένες πηγές της αγοράς, που επίσης εκτιμούν ότι σε ολόκληρη τη χώρα τα αποθέματα πρέπει να ξεπερνούν τους 60.000 τόνους!

Τι θα γίνει με τα λάδια αυτά; Μήπως μέρος αυτών ή και το σύνολο αυτών θα καταλήξουν τελικά στα ίδια... δοχεία με το φρέσκο λάδι; Προσμείξεις προφανώς νόμιμες, αν μιλάμε πάντα για εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, όμως το λάδι των τριών γραμμών που παράχθηκε πέρυσι με το λάδι των τριών γραμμών που θα παραχθεί φέτος θα είναι εντελώς διαφορετικές ποιότητες. Και ήδη, λόγω δάκου, το φετινό λάδι θα έχει προβλήματα που με τέτοιες προσμείξεις σαφώς και θα αυξηθούν.

Να υπενθυμίσουμε, εξάλλου, ότι τα αποθέματα αυτά δείχνουν λανθασμένες κινήσεις από την πλευρά των παραγωγών, που ακόμα κι όταν οι τιμές είχαν ξεπεράσει τα 3,50 με 3,60 ευρώ το κιλό, εκείνοι δεν πουλούσαν, περιμένοντας να ανέβουν ακόμα περισσότερο. Μέχρι που ξεκίνησε η κατρακύλα...

Σήμερα στην Κρήτη η μέση τιμή παραγωγού δεν ξεπερνάει τα 2,60 με 2,70 ευρώ το κιλό. Και δεν ευνοούν οι συνθήκες στη διεθνή αγορά για μεγάλα περιθώρια μεγαλύτερων τιμών με την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδους. Ωστόσο, η “Νέα Κρήτη” έχει καταγράψει δεσμεύσεις συνεταιριστών της ΕΑΣΗ, που αναφέρουν ξεκάθαρα ότι γύρω στις 10 Νοεμβρίου, που η οργάνωση θα ανακοινώσει την τιμή εκκίνησης για το ελαιόλαδο που θα αγοράσει φέτος, θα προσπαθήσει να ξεκινήσει από τα 3 ευρώ το κιλό, για να επηρεάσει προς τα πάνω τις τιμές παραγωγού της αγοράς της Κρήτης.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Γεωργίας της Ισπανίας, ανανεώνοντας τα τελευταία στοιχεία του Πίνακα Κατανάλωσης Τροφίμων, που αντιστοιχεί στον μήνα Ιούνιο 2018, αποκαλύπτει μια αλλαγή στην τάση αγοράς λαδιών από τους Ισπανούς καταναλωτές. Σύμφωνα με την ανάλυση, η συνολική κατανάλωση λαδιών αναπτύσσεται κατά 8,8%, ενώ όσον αφορά στην αξία, η αύξηση φτάνει το 7,2%.

Η παγκόσμια παραγωγή

Όσον αφορά στις εκτιμήσεις της παγκόσμιας παραγωγής, η Ελλάδα δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 210.000 τόνους, μετά τις πρόσφατες καταστροφές από τις πλημμύρες που έπληξαν τις ελαιοκαλλιέργειες κυρίως της Πελοποννήσου.

Πάνω από 1,6 εκατομμύρια τόνους αναφέρουν οι εκτιμήσεις για την Ισπανία, ενώ στην Ιταλία, λόγω καιρικών συνθηκών, δεν αναμένεται μια παραγωγή που να ξεπερνάει τους 190.000 τόνους.

Ακόμα να μπει και η επιδότηση

Σε... αναμμένα κάρβουνα οι παραγωγοί

Και σαν να μην έφτανε όλη αυτή η κατάσταση, δόθηκε και μια ελπίδα στον ελαιοπαραγωγικό κόσμο ότι χθες Παρασκευή 19 Οκτωβρίου θα έμπαιναν οι επιδοτήσεις, αλλά αμέσως μετά η ελπίδα “ανακλήθηκε” από τον ίδιο τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Όπως γράφαμε και χθες, ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργος Αποστολάκης, στις 17 Οκτωβρίου στην ΕΡΤ, είχε ανακοινώσει τις πληρωμές του 70% της επιδότησης για χθες Παρασκευή 19 Οκτωβρίου ή το αργότερο μεθαύριο Δευτέρα 22 Οκτωβρίου. Όμως, την άλλη μέρα, σε νέα του δήλωση είπε πως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει καθυστερήσει τις διαδικασίες έγκρισης της σύμβασης με την Τράπεζα Πειραιώς από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Εμείς όμως πληροφορηθήκαμε ότι προχθές Πέμπτη, στις 11 το πρωί, έπεσαν οι υπογραφές του Ελεγκτικού Συνεδρίου και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν τώρα άλλες αιτιολογίες για την καθυστέρηση των πληρωμών. Ούτε χθες πάντως μπήκαν τα χρήματα στα βιβλιάρια των δικαιούχων παραγωγών.

Μάλιστα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ, με μια ολιγόλογη ανακοίνωσή του προχθές Πέμπτη, ενημέρωνε τους ενδιαφερόμενος ότι οι επιδοτήσεις θα μπουν πριν το τέλος Οκτωβρίου.

Πριν τις 28 Οκτωβρίου είχε δηλώσει, πάντως, στην “ΚΡΗΤΗ TV” προ ημερών ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης. Τι θα γίνει τελικά; Μήπως σήμερα Σάββατο; Ή από Δευτέρα;

Βέβαια, μία μέρα μπρος, μία μέρα πίσω, δεν είναι αυτό το μείζον ζήτημα. Όμως ο κόσμος έχει πρόβλημα και κάθεται σε “αναμμένα κάρβουνα”...

Πρόκειται για το 70% της βασικής ενίσχυσης, δηλαδή για το 50% της ενιαίας ενίσχυσης. Είναι πάνω από 70 εκατομμύρια στην Κρήτη για 90.000 δικαιούχους και γύρω στα 700 εκατομμύρια στη χώρα για 560.000 με 600.000 δικαιούχους. Τα υπόλοιπα θα μπουν γύρω στα μέσα Δεκεμβρίου.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται η διερεύνηση της υπόθεσης για την απένταξη από το πρόγραμμα εξισωτικής αποζημίωσης 58 περιοχών της Κρήτης. Μόνο από τον νομό Ηρακλείου - αν η κυβέρνηση δεν ανακαλέσει την απόφαση - χάνονται πάνω από 4 εκατομμύρια ευρώ.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ