ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Διακρατική συνάντηση ανταλλαγής καλών πρακτικών στο 5o Γυμνάσιο Ρεθύμνου

0

Στις 24 Σεπτεμβρίου 2018 επισκέφτηκε το 5ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου-«Αρσάνιο Γυμνάσιο» αντιπροσωπεία 16 παιδαγωγών από τη Γερμανία, την Ιρλανδία, τη Γαλλία και την Ελλάδα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus +  KA2 - Ανταλλαγή Καλών Πρακτικών. Το πρόγραμμα "IIEF - Inclusion and Integration in Europe for experts in preschool education, youth and social work", υλοποιείται από το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής Εκπαίδευσης  ELLI του Ρεθύμνου. Έχει ως στόχο να δώσει τη δυνατότητα σε  ειδικούς που εργάζονται με παιδιά, εφήβους και οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην ένταξή τους, να συναντηθούν και να ανταλλάξουν ιδέες και μεθόδους που αφορούν την ενσωμάτωση και ένταξη ειδικών κοινωνικών ομάδων, την άμβλυνση των εμποδίων και των προβλημάτων ενισχύοντας τις διαπολιτισμικές ικανότητες. Το σχολείο επιλέχθηκε για τις καλές πρακτικές που υλοποιεί στον συγκεκριμένο τομέα.

Κατά τη διάρκεια της διακρατικής συνάντησης εκπαιδευτικοί του σχολείου παρουσίασαν τις δράσεις/καλές πρακτικές που υλοποιήθηκαν στο 5ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου, κατά το προηγούμενο σχολικό έτος, για την ενσωμάτωση των μαθητών από οικογένειες μεταναστών, καθώς και των γονιών τους.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν στη Τάξη Υποδοχής που λειτούργησε τις πρωινές ώρες -ώρες διδασκαλίας- για τους μαθητές, παρουσιάζοντας αναλυτικά τα στάδια προετοιμασίας και υλοποίησης, τους στόχους της δράσης, καθώς και τα οφέλη που προέκυψαν για όλους, τόσο σε γνωστικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Στη συνέχεια, ανέδειξαν τη σημασία των σχολικών διαπολιτισμικών εκδηλώσεων και δράσεων που υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται στο σχολείο στο πλαίσιο της κοινωνικής ένταξης της συγκεκριμένης ομάδας μαθητών/τριών.

Τέλος, εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Π.Ε. Ρεθύμνης που εργάστηκαν για την υλοποίηση μαθημάτων «Εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας»  για ενήλικες (κυρίως γονείς των μαθητών) που γίνονταν τις απογευματινές ώρες στο σχολείο, παρουσίασαν τις μεθόδους και τα εγχειρίδια που χρησιμοποίησαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος, το οποίο εκπονήθηκε από το Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.-Περιφέρειας Κρήτης, χρηματοδοτήθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, αγκαλιάστηκε από την τοπική κοινωνία και στηρίχθηκε από όλους τους αυτοδιοικητικούς και εκπαιδευτικούς φορείς.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ